ΑΚΕΛ: Τυπική η έξοδος από το μνημόνιο τον Μάρτιο του '16

Το τυπικό τέλος του μνημονίου τον Μάρτη του 2016, δεν θα σημαίνει και τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών αλλά ούτε και τον τερματισμό της επιτήρησης που θα δέχεται η Κύπρος, διαπιστώνει το ΑΚΕΛ.

Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε

με τους επικεφαλής της τρόικας στα γραφεία του κόμματος την Τρίτη.

Η διαφορά, είπε, θα έγκειται στο ότι αντί να έρχονται τέσσερις φορές τον χρόνο για επιτήρηση θα έρχονται δύο φορές τον χρόνο με ένα διαφοροποιημένο περιεχόμενο και όρους εντολής.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία διαβούλευση από πλευράς Κυβέρνησης προτού καταλήξει στα επικαιροποιημένα μνημόνια που περιλαμβάνουν καινούργια μέτρα που επιδεινώνουν τα δεδομένα σε σχέση με την οικονομία.

Μίλησε και για διαφορετικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας.

“Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο” είπε, και πρόσθεσε ότι αυτό καταδεικνύουν όχι μόνο οι πραγματικότητες που βιώνουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αλλά και οι αριθμοί. Ανέφερε στο σημείο αυτό ότι η Κύπρος είναι αρνητική πρωταθλήτρια στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται, και στη μείωση μισθών και στον αποπληθωρισμό κα.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ότι με τους Τροικανούς συζήτησαν το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων και ότι η Τρόικα εμμένει ότι αυτές πρέπει να προχωρήσουν με ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση.

Αφού εξέφρασε τη διαφωνία του ΑΚΕΛ επί της θέσης αυτής, είπε ότι “ρωτήσαμε ευθέως τους επικεφαλής της Τρόικας κατά πόσον η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ ισχύει και μας είπαν ακριβώς το αντίθετο, ότι επιβάλλεται να προχωρήσει, γιατί η Κυβέρνηση έχει αργοπορήσει σε σχέση με τις διεργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να ιδιωτικοποιηθεί και η ΑΗΚ”.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ επέμεινε στη θέση ότι πρόκειται για έναν νεοφιλελεύθερο παραλογισμό να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη νευραλγικής σημασίας τομέων της οικονομίας “και μάλιστα όπως έγινε με το πρόσφατο σκάνδαλο της αρχής λιμένων και τα λιμάνια μας, όχι μόνον να δίνεις τα κέρδη στους ιδιώτες επενδυτές, αλλά να καλείται ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώνει και 40 τόσα εκατομμύρια ώστε να καθαρίσει το πεδίο για τον ιδιώτη επενδυτή”.

Σε σχέση με το θέμα της φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, είπε ότι “μας ξεκαθαρίστηκε αυτό που γνωρίζαμε ότι ουδεμία σχέση έχουν (η Τρόικα) με την εμμονή της Κυβέρνησης να επιβάλει ενιαίο φορολογικό συντελεστή”.

Χαρακτήρισε την πολιτική αυτή ως ταξική που στόχο έχει να “εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο των ακινήτων και ειδικότερα να μεταφερθούν δεκάδες εκατομμύρια από τους ώμους των μεγαλο-ιδιοκτητών που μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος, στους ώμους των μικρο-ιδιοκτητών και μεσαίων ιδιοκτητών ακίνητης ιδιοκτησίας”.

Ανέφερε ωστόσο ότι στο μοναδικό σημείο που υπήρξε συμφωνία με την Τρόικα ήταν στο θέμα του μονοασφαλιστικού. Μας ξεκαθάρισαν, είπε, ότι ουδεμία σχέση έχουν, αντίθετα, διαφωνούν, με την “προσπάθεια της Κυβέρνησης να εισαγάγει το πολυασφαλιστικό στο ΓΕΣΥ”.

“Η δική τους η θέση μας είπαν ότι είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με το μονοασφαλιστικό όπως αυτό είχε σχεδιαστεί και συμφωνηθεί από τους εταίρους στο χώρο της υγείας και τις πολιτικές δυνάμεις. Και εδώ έχουμε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”, είπε.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ακόμη ότι τέθηκε από πλευράς της Τρόικας το ζήτημα για την αργοπορία στο θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, “ένα θέμα που είχε ανοίξει το ΑΚΕΛ με την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου για απαγόρευση εκποίησης περιουσίας εγκλωβισμένων αγοραστών που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους”.

Είπε ότι για αυτή την εξέλιξη δεν φέρει ευθύνη η Βουλή αλλά η Κυβέρνηση η οποία έφερε το εν λόγω νομοσχέδιο “στο παρά ένα”.

Είπε ότι αυτό το θέμα έχει ρυθμιστεί με μια απόφαση πλειοψηφική στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής και το ζήτημα θα συζητηθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές στο τέλος Αυγούστου ώστε να προωθηθεί στην ολομέλεια στις 3 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα