"Επιτροπή αποζημιώσεων" στα κατεχόμενα

Την αποτελεσματικότητα της επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, ως εσωτερικό ένδικο μέσο, αναμένεται να εξετάσει πολύ σύντομα το ΕΔΑΔ. Αφορμή, η καθυστέρηση δύο χρόνων, στην καταβολή αποζημίωσης σε Ελληνοκύπριο πρόσφυγα για την περιουσία του στην Βασίλεια.

Η δυνατότητα της επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ν' αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο για τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών, πολύ σύντομα θα τεθεί ενώπιον του ΕΔΑΔ. Αφορμή αποτέλεσε η καθυστέρηση

δύο χρόνων στην πληρωμή 2.5 εκ ευρώ σε Ελληνοκύπριο εκτοπισμένο από την Βασίλεια της Κερύνειας, για περιουσία 60 εκταρίων γης. Σύμφωνα με δημοσίευμα, της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις Ποστασί, η προσφυγή του Ελληνοκύπριου στο ΕΔΑΔ αποσύρθηκε προχθές μετά από διακανονισμό που επιτεύχθηκε μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών, αφού, μετά από προειδοποίηση του πρόσφυγα ότι θα προσέφευγε στο ΕΔΑΔ η επιτροπή πλήρωσε τελικά το ποσό με χρήματα από την Τουρκία.

Επισημαίνεται ότι η ακίνητη περιουσία του Ελληνοκύπριου, που ήρθε σε διακανονισμό με την επιτροπή αποζημιώσεων βρίσκεται στις εγκαταστάσεις «Μπαλίνα» στην κατεχόμενη Βασίλεια.

Η Κίπρις Ποστασί, επικαλούμενη πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι η επιτροπή αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θέμα καταβολής των αποζημιώσεων.

Παρά το γεγονός, ότι έχει έρθει σε διακανονισμό με πολλούς ιδιοκτήτες περιουσίας στα κατεχόμενα, από τον Μάιο του 2014 μέχρι σήμερα

έχει τηρήσει τη δέσμευσή της για καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε δύο υποθέσεις που οδηγήθηκαν στο ΕΔΑΔ ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καθυστέρηση φαίνεται να οφείλεται στη διχογνωμία μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους για το ποιος πρέπει να καταβάλλει τις αποζημιώσει, αφού το ψευδοκράτος δεν είχε αποδεχθεί σχετική πρόταση από την τουρκική κυβέρνηση να εισφέρει στην επιτροπή αποζημιώσεων κατά 30% μέσω φορολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα