ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ

Ένα κοριτσάκι προκάλεσε... θεσμική κρίση
Μα το φανταστήκατε; Ένα ορφανό 13χρονο κοριτσάκι από τη Ρωσία να προκαλέσει... θεσμική και ίσως και πολιτειακή κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία; Ναι, αυτό ακριβώς συμβαίνει, άμα το καλοσκεφτείς. Η ανήλικη ορφανή Ρωσίδα εμπλέκεται στην υπόθεση Providencia που αφορά τη νομική διαμάχη κληρονόμων πλούσιου αποβιώσαντος Ρώσου. Τα ετεροθαλή αδέρφια της 13χρονης φέρονται να οικειοποιήθηκαν με ψευδείς παραστάσεις την περιουσία της ορφανής, κάτι που συγκίνησε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου,

ο οποίος αποφάσισε να διατάξει ποινική δίωξη εναντίον των ετεροθαλών, χωρίς να το ξέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος όταν το έμαθε διέταξε αναστολή της δίωξης. Η υπόθεση της 13χρονης Ρωσίδας θεωρήθηκε από τον ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή ως το «αντάλλαγμα» που πρόσφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στο δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, το οποίο είχε εξυπηρετήσει τον κ. Ερωτοκρίτου σε αγωγή του κατά της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Καλλής στο πόρισμά του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ερωτοκρίτου διέπραξε τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού και της δωροληψίας. Αντιδρώντας ο κ. Ερωτοκρίτου, κατηγόρησε με τη σειρά του τον Γενικό Εισαγγελέα ότι θα πρέπει να θεωρηθεί και εκείνος ύποπτος δεκασμού, αφού ανέστειλε την ποινική δίωξη στην υπόθεση Providencia ύστερα από τηλεφώνημα του δικηγόρου Πάμπου Ιωαννίδη. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε να το παίξει «σοφός Σολομώντας» και να δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά έκανε ακόμα μεγαλύτερη την τρύπα. Με τη δήλωσή του ότι το Υπουργικό θα μελετήσει τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Γενικού Εισαγγελέα! Βέβαια την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, αλλά το αρχικό σχόλιο του Γενικού Εισαγγελέα («Ντροπή!») αποτυπώνει επακριβώς όσα αισθανόμαστε όλοι μας για όσα συμβαίνουν στους θεσμούς.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Στην κυπριακή... Άγρια Δύση
Και ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε σκηνές από ταινία Φαρ Ουέστ. Στην πλατεία της Μπανάνα Σίτι, ο σερίφης βγήκε ενώπιον των πολιτών και διάβασε ένα ανοιχτό κατηγορητήριο εναντίον του βοηθού σερίφη Ρίκκο Ρίγκο, ότι υπέπεσε στα ποινικά αδικήματα του δεκασμού και της δωροληψίας από δικηγορικό γραφείο. Όμως ο Ρίκκο Ρίγκο είναι σκληρό καρύδι. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και ταμπουρώθηκε στο διπλανό σαλούν, πυροβολώντας εναντίον του σερίφη αλλά και εναντίον πολλών άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που θα παίξει πόκερ μαζί τους στο σαλούν, έχει κρυμμένους άσους στο μανίκι του. Ο σερίφης ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον βοηθό του σε δίκη, ενώ ο βοηθός έφυγε από το σαλούν και ταμπουρώθηκε μέσα στο γραφείο του σερίφη, λέγοντας ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να το εγκαταλείψει.

Οι πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή παρακολουθούν αναστατωμένοι τα διαδραματιζόμενα, ενώ την ίδια ώρα, οι ληστές των τραπεζών της Μπανάνα Σίτι γελούν σαρκαστικά με όσα βλέπουν και κερνούν ικανοποιημένοι ο ένας τον άλλον στο σαλούν. Με παρέμβαση του αρχηγού της Μπανάνα Σίτι, Νικ Ανάστα, η Μις Justice που βρισκόταν στο γραφείο του σερίφη, έχει μετακινηθεί κι αυτή στο σαλούν, όπου σερβίρει ποτά και χορεύει καν-καν. Η εξέλιξη του έργου είναι ανοιχτή σε όλα τα σενάρια και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες... Άγριας Δύσης.
ΜΠΟΞΕΡ

«Με υπόθαλψη του Ανωτάτου Άρχοντος»
Η παρέμβαση του Προέδρου, να προαποφασίσει διορισμό ποινικών ανακριτών για την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, συνιστά κατάφωρη επέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας στις αρμοδιότητες της Γενικής Εισαγγελίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος. Αν οι εξουσίες του δεν αρέσουν στον Ν. Αναστασιάδη ή στα κόμματα, γιατί δεν τροποποιούν το Σύνταγμα και να τις μειώσουν; Θεωρούμε, συνεπώς, ότι ήταν σωστή η αντίδραση του Κώστα Κληρίδη, με γραπτή ανακοίνωσή του: «Παρακολούθησα με πολλή προσοχή τόσο τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όσο και την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαξιώ να απαντήσω καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε όσα αστήρικτα λέχθηκαν προς δημιουργία προπετάσματος καπνού και αποπροσανατολισμού». Δυστυχώς, βλέπω να διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχα για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου. Ακολουθούνται με ευλάβεια όλες οι νόμιμες και συνταγματικές διαδικασίες και, τελικά, οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας. Ντροπή!» καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας. Να ξαναθυμίσουμε προς επιτηδείως αμνήμονα Πρόεδρο πως συχνά εκδηλώνονταν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, μεταξύ Κληρίδη και Ρίκκου, που είδαν και το φως της δημοσιότητας. Τι είδους παρέμβαση έκανε ο Ν. Αναστασιάδης για να επιβάλει αγαστή συνεργασία; Προφανώς καμία! Τώρα εισπράττει -και εισπράττουμε- τα επίχειρα των επιλογών του.
Σ.Ι.

Να εισαγάγουμε αδιάφθορους!
Απελπισία! Απόγνωση! Λύπη! Οργή! Αυτά είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες μετά την έκθεση Καλλή και τις αντιδράσεις του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Δεν θα κρίνουμε ποιος έχει δίκαιο ή ποιος βρίσκεται εν αδίκω. Με όσα σκανδαλώδη, σάπια, βρόμικα, δυσώδη καθημερινά αναδύονται από τον δημόσιο βίο, οι πολίτες δεν μπορούν πια να αναπνεύσουν. Πνίγονται από την μπόχα και την απίστευτη βρομιά που εκπέμπουν πολλοί από εκείνους που επιλέξαμε και ο εκάστοτε Πρόεδρος διόρισε για να εκπροσωπούν θεσμούς, που είναι οι πυλώνες ή πρέπει να είναι τα αντιστήλια ενός κράτους, σοβαρού, κράτους δικαίου και σεβασμού των νόμων, του Συντάγματος και των πολιτών.

Τι παρατηρούμε κάθε μέρα; Όλοι σχεδόν αυτοί που μας διοικούν, μας εκφράζουν ή μας εκπροσωπούν είναι βρόμικοι, διεφθαρμένοι άχρι μυελού των οστών. Ανίκανοι, ανάξιοι, λαδωμένοι, παπαγαλάκια ντόπιων και ξένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, όνειδος για τις θέσεις που κατέχουν και αβάσταχτη προσβολή για τη νοημοσύνη μας. Είναι πρωτοφανής η κατάρρευση των θεσμών και προσώπων που τους εκφράζουν. Είναι ανεκδιήγητη η σαπίλα και η βρομιά διαπλεκόμενων συμφερόντων. Επειδή μία φορά ο κυπριακός Ελληνισμός επαναστάτησε και δεν φαίνεται να επαναστατεί ξανά, μήπως πρέπει να εξεταστεί η ιδέα να κάνουμε εισαγωγή μερικών αδιάφθορων για να μας κυβερνήσουν αφού οι δικοί μας είναι άχρηστοι.
Σ.Ι.

Ένας Πρόεδρος που επιδίδεται σε χαρακτηρισμούς
Ο Ν. Αναστασιάδης κομπάζει -το είπε και στον επικήδειο που εκφώνησε για τον μ. Κληρίδη- πως ήταν μαθητής του γερο-βου της κυπριακής πολιτικής ζωής, Γλαύκου Κληρίδη. Ότι οφείλει πολλά σε αυτόν. Μόνο που ο Κληρίδης είχε γερό πολιτικό στομάχι και άντεχε ακόμα και τις πιο χαμερπείς, υβριστικές ή χυδαίες επιθέσεις. Ο Ν. Αναστασιάδης φαίνεται να έχει… αβαθές πολιτικό στομάχι. Δεν αντέχει την κριτική. Ουδέποτε την άντεξε, παρά τα όσα επικοινωνιακά λέγει σε όσους θέλουν να τον πιστέψουν. Έτσι, σε συνέντευξή του καθύβρισε όσους πολιτικούς και άλλους αντιπάλους του, που θεωρούν πως η διζωνική και η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό οδηγούν αφεύκτως στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Μίλησε για κάποιους που «υστερούν πνευματικά» και δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολιτική αυτή.

Με απλά λόγια, δύο τινά. Πρώτον, ο Πρόεδρος θεωρεί τους πολιτικούς αντιπάλους του, καθυστερημένους, που δεν μπορούν να καταλάβουν την πολιτική ξεπουλήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Τουρκο-εγγλέζους. Δεύτερον, ο Πρόεδρος πιστεύει ακράδαντα ότι η Κοινή Δήλωση με τον κατοχικό Έρογλου, που του επέβαλε εκείνη η ανεκδιήγητη Νούλαντ, είναι το… απαύγασμα πολιτικής και διπλωματίας. Επανειλημμένα τον προκαλέσαμε δημόσια να μας πει πού συγκεκριμένα και ξεκάθαρα αναφέρεται πως το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως καθημερινά περιπαίζει όσους τον ανέχονται. Απαντά με δοκησισοφίες και αβαθείς ρητορείες. Λοιπόν, ένας Πρόεδρος που βρίζει είναι ένας Πρόεδρος που δεν έχει πειστικά και σοβαρά επιχειρήματα.
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα