Αναμένονται 5.000 τρακτέρ σε μεγάλη διαδήλωση αγροτών στο Βερολίνο

Κυριαρχεί στην εσωτερική επικαιρότητα της Γερμανίας η σημερινή μεγάλη διαδήλωση των αγροτών στο Βερολίνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των επιδοτήσεων στο diesel. Περίπου 5.000 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα από όλη την επικράτεια έχουν φθάσει ήδη στη γερμανική πρωτεύουσα, με σκοπό να συγκεντρωθούν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ 10.000 άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Οι

κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν το αποκορύφωμα του κύματος διαμαρτυρίας των αγροτών, το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RΝD), εκτός από τις ομιλίες εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναμένεται και ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος πάντως έχει ήδη μετριάσει τις προσδοκίες περί πλήρους ανάκλησης των σχεδιαζόμενων περικοπών, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων -SPD, Πρασίνων και FDP, με τους επικεφαλής των οργανώσεων των αγροτών.

Σε ανακοίνωση των οργανώσεων σχετικά με τις κινητοποιήσεις επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «για άλλη μία φορά πρέπει να καταστεί σαφές στους πολιτικούς τι σημαίνει να θέτεις σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την ύπαρξη των αγροτών και των μεσαίων μεταφορικών επιχειρήσεων».

Η γερμανική Kυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει σταδιακά τις φορολογικές ελαφρύνσεις για το ντίζελ στη γεωργία και να παραιτηθεί από την αρχικά προγραμματισμένη κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο επί των αγροτικών αυτοκινήτων, ωστόσο η Γερμανική Ομοσπονδία Αγροτών ζητά την πλήρη ανάκληση των σχεδιαζόμενων περικοπών.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το Σάββατο ο Καγκελάριος Σολτς κάλεσε τους αγρότες να τηρήσουν το μέτρο στις κινητοποιήσεις τους και προειδοποίησε για ένα «τοξικό μείγμα».

«Αν ανατραπούν οι νόμιμες διαμαρτυρίες και μετατραπούν σε οργή ή περιφρόνηση για τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς, τότε όλοι χάνουμε. Επωφελούνται μόνο εκείνοι που περιφρονούν τη δημοκρατία μας», υπογράμμισε ο Γερμανός Καγκελάριος, αποδοκιμάζοντας τις «εκκλήσεις σε βία και τις προσωπικές απειλές».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι ο αγροτικός τομέας λαμβάνει ετησίως επιδοτήσεις ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και ότι με τα σχεδιαζόμενα μέτρα οι περικοπές θα είναι λιγότερες από 300 εκατομμύρια ευρώ το 2025. Τον τελευταίο λόγο για τον προϋπολογισμό τον έχει η Bundestag, όπως παρατήρησε, ωστόσο «για την εξομάλυνση των δημοσιονομικών πρέπει όλοι να συνεισφέρουν». Τέλος, επεσήμανε ότι με τη μείωση των επιδοτήσεων στόχος δεν είναι να κλείσουν τα κενά του προϋπολογισμού, αλλά να χρηματοδοτηθούν νέες ελαφρύνσεις – δηλαδή η μείωση του φόρου επί του ηλεκτρικού ρεύματος για τις παραγωγικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα