Αναμονή για τα μέτρα τραπεζών

Στις τράπεζες είναι πλέον στραμμένα τα φώτα του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο εν αναμονή των αποφάσεών τους για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Όλα τα κομμάτια του πάζλ, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν μπει στη σειρά.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Κομισιόν έχει δώσει όλα τα όπλα στα κράτη μέλη να πολεμήσουν τον ιό δίδοντάς τους την ευχέρεια να παρακάμψουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ρίξουν χρήμα

για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνει πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ γιατί, όπως έγραφε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ "η νομισματική πολιτική οφείλει να διατηρήσει τη ρευστότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να διασφαλίσει υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας".    Στην Κύπρο υπάρχει το κυβερνητικό οικονομικό πακέτο μέτρων και οι πέντε προτροπές της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία.

Η θέση του Διοικητή

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, συμμετέχοντας σε μια συνομιλία στο Twitter, η οποία αφορούσε μέτρα αναχαίτισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, υπενθύμισε ότι:

«Ένα από τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκαν, είναι να παρέχουν οι τράπεζες έκτακτα, βραχυπρόθεσμα, δάνεια / υπεραναλήψεις σε υφιστάμενους πελάτες έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να πληρώνουν μισθούς και προμηθευτές. Σημείωσε δε ότι αυτά τα δάνεια μπορούν να εγκριθούν και να παραχωρηθούν πιο γρήγορα στις επιχειρήσεις.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Για να ολοκληρωθεί το παζλ χρειάζεται οι τράπεζες να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι τραπεζίτες.

Το οverdraft είναι ένα από τα μέτρα, που θα περιλαμβάνεται στα όσα θα ανακοινώσουν οι τράπεζες και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι και άτοκο.

Απ' εκεί και πέρα στις διοικήσεις των τραπεζών υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός, που αφορά στη μετά κορωνοϊού εποχή και τη στάση του επόπτη έναντί τους.

Ανησυχούν ότι εάν αρχίσουν, για παράδειγμα να διευκολύνουν τους πελάτες τους μέσω αναστολής δόσεων για κάποιους μήνες, μετά αυτά τα δάνεια θα καταλήξουν στα μη εξυπηρετούμενα και θα μετρούν ζημιές. Αναμένουν με απλά λόγια μια διαβεβαίωση από τον επόπτη και δη τη Φρανκφούρτη ότι αυτές τις χαλαρώσεις δεν θα τις βρουν μετά μπροστά τους. Η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στην παραχώρηση κρατικής εγγύησης σε δάνεια, που θα χορηγήσουν οι τράπεζες για να στηρίξουν με χρήμα επιχειρήσεις και μικρομεσαίους, αντικρίζεται θετικά από τους τραπεζίτες καθώς με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται ο κίνδυνος να καταλήξουν αυτά τα δάνεια στα μη εξυπηρετούμενα.

Η λογική

Τα μέτρα, που επεξεργάζονται, όπως πληροφορούμαστε περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη στήριξη των επιχειρήσεων, μικρών μεσαίων και μεγάλων.

Η λογική τους στηρίζεται στο επιχείρημα ότι μια κρίση αυξάνει την οικονομική ανισότητα και ταυτόχρονα την ανεργία και ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις αυτή την ανοδική πορεία κερδίζεις το στοίχημα.

Θεωρούν συνεπώς ότι προέχει η στήριξη των επιχειρήσεων για να μην χαθούν θέσεις εργασίας ή και να μειωθούν μισθοί. 

Ο χρόνος στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σύμμαχος κανενός. Η αγορά έχει νεκρώσει και παράλληλα με το πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία μεγαλώνει και η οικονομική κρίση.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ

Αξιωματούχος του ΔΝΤ εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι αρκετά σοβαρός.

Θεωρεί όμως ότι μια μακρά επεκτατική περίοδος και υψηλά ποσοστά απασχόλησης θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του σοκ.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνει ότι τράπεζες και κυβερνήσεις έχουν λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στις αγορές για να τις κρατήσουν σε λειτουργία.

Προσθέτει όμως ότι ενδεχομένως να χρειαστούν πολύ περισσότερα.

Προ μερικών ημερών το Bloomberg εκτιμούσε ότι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενδεχομένως να χρειαστούν 26 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα