Αννίτα: Προφανώς βρισκόμαστε σε κυβερνητική κρίση- Η περίοδος χάριτος τελείωσε

Το κυπριακό κράτος και η διαχείριση του είναι μια σοβαρή υπόθεση και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, είπε τη Δευτέρα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε».

Σε δηλώσεις της μετά το Εθνικό Συμβούλιο και αναφερόμενη στη συνεδρία του Σώματος, η κ. Δημητρίου είπε ότι στο επίκεντρο ήταν το Κυπριακό, σε συνάρτηση και με την επικείμενη κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

με βάση το Συμφωνημένο Πλαίσιο που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

«Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι χρειάζεται σοβαρότητα και προσεκτικός χειρισμός, δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον κάθε νέα προοπτική σε σχέση βεβαίως και με τις προθέσεις της κα. Κουεγιάρ, ενώ μέσα από επισταμένες και συνεχείς προσπάθειες να επιδιώξουμε να εγκαταλειφθεί η στάση των ίσων αποστάσεων τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο βεβαίως και από τα Ηνωμένα Έθνη», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι συζήτησαν και τα όσα συμβαίνουν στη νεκρή ζώνη που είναι άκρως ανησυχητικά «και βεβαίως απότοκο της στασιμότητας στο Κυπριακό με καθαρή στόχευση - θα προσέθετα - εκ μέρους της Τουρκίας».

«Η προσπάθεια για ανατροπή των νέων τετελεσμένων που συνεχώς επιχειρεί η Τουρκία και η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικές, συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και βεβαίως θα εμμένουμε στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σε τακτική βάση για ενημέρωση και διαμόρφωση στρατηγικής, ειδικά ενόψει όλων αυτών των σύνθετων πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν και απαιτείται να διαχειριστούμε και να λάβουμε υπόψη», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, καμία αναβλητικότητα δεν χωράει, η κατάσταση επιβάλλει υπεύθυνους και αποτελεσματικούς χειρισμούς.

«Μια καλή προετοιμασία μπορεί ναι να δημιουργήσει μια νέα πρωτοβουλία και αυτό είναι το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για την Ομάδα Κυπριακού και αν έδωσαν κάποια ονόματα, κάποιες εισηγήσεις, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα τα στείλουν και γραπτώς σήμερα και ήδη έχει ενημερώσει προφορικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή, η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει ότι επιτέλους έχουμε κάτι καινούργιο εκεί που δεν είχαμε τίποτα μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας».

«Είναι κάτι το οποίο ήθελε η δική μας πλευρά. Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα ωφελήσει τον επιδιωκόμενο στόχο και για αυτό επαναλαμβάνω χρειάζεται σοβαρότητα και προσεκτικός χειρισμός για να μην αποβεί στο τέλος, αν θέλετε, ενάντια σε αυτό το στόχο, που θεωρώ ότι το συμμεριζόμαστε όλοι», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Πύλας, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο από αυτά τα οποία γνωρίζουμε ήδη, προσθέτοντας όμως ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση, ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Είναι μια ρευστή κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε, και αναμένουμε ότι θα πρέπει να τύχει άμεσου και πολύ προσεκτικού χειρισμού» είπε και αναφέρθηκε στην στόχευση της Τουρκίας όσον αφορά την νεκρή ζώνη και τη διαφοροποίηση αλλαγή του στάτους κβο «ειδικά με ό,τι έγινε και στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο». «Για αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αλλάξει το στάτους κβο, αυτό θα είναι και επικίνδυνο και καταστροφικό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την Κυβέρνηση ότι αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες μπορούν να αλλάξουν την τακτική της Τουρκίας, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «είναι η μοναδική οδός - τουλάχιστον για εμάς - η διπλωματία».

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος εφικτός τρόπος. Προσεκτικές κινήσεις και κυρίως ενημέρωση για το τι τεκταίνεται ειδικά στη δική μας πλευρά, γιατί οι παραβιάσεις ή παρανομίες του διεθνούς δικαίου ή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ως τέτοιο θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται και όχι ως απλά ένα θέμα που αφορά είτε την Λευκωσία είτε την κυπριακή Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το θέμα του ανασχηματισμού, η κ. Δημητρίου ανέφερε εκ νέου ότι ο ΔΗΣΥ δεν συμμετέχει στην Κυβέρνηση, έκανε λόγο για κυβερνητική κρίση «την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σίγουρα αυτή η κρίση δεν μπορεί να μεταφέρεται στους πολίτες, στις αποφάσεις για τον τόπο μας».

«Εμείς θέλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους νέους Υπουργούς, Υφυπουργούς. Το μόνο που έχω πολιτικά να δηλώσω είναι ότι το κυπριακό κράτος και η διαχείριση του είναι μια σοβαρή υπόθεση και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Το who is who των νέων Υπουργών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα