Άνοιξαν τις πύλες τους οι εκθέσεις Savenergy και Envirotec

Τις πύλες τους άνοιξαν σήμερα στο κοινό η 11η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας “Savenergy 2015” και η 8η Έκθεση Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος “Envirotec 2015”, όπου 70 εκθέτες παρουσιάζουν σε ένα χώρο, έκτασης 5.500 τμ, προϊόντα και υπηρεσίες για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και την εξοικονόμηση νερού.

Οι εκθέσεις, που διοργανώνονται από την ΟΕΒ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείου Γεωργίας και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου,

θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, στο περίπτερο 6 της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια τέλεσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, μαζί με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ Χρίστο Μιχαηλίδη, τον Πρόεδρο της ΑΗΚ Όθωνα Θεοδούλου και την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος έφτασε στον χώρο της έκθεσης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας ως θέμα ζωτικής σημασίας, τόσο για τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είναι ο ταχύτερος, οικονομικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα» είπε ο κ. Δημητριάδης.

Η έκθεση "Savenergy" αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, πρόσθεσε, καθώς ενισχύει τις προσπάθειες της πολιτείας για δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, για ενθάρρυνση επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας (ΕΞΕ).

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε εξάλλου στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοση των δημοσίων κτιρίων, λέγοντας ότι αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής της Κυβέρνησης, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη στήριξη της σχετικής αγοράς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην αγορά παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και ελέγχου.

Οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης και οι μηχανισμοί της αγοράς αποτελούν μια υποσχόμενη πρακτική για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση λειτουργικών δαπανών στον κτιριακό τομέα, είπε.

Αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης με τη συμμετοχή των σχετικών εταιρειών, ενώ είπε ότι το Υπουργείο θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους να προκηρύξει τους διαγωνισμούς αυτούς, για τουλάχιστον τρία χρόνια, κάτι που όπως είπε θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα.

Υπενθύμισε ότι βάσει των προνοιών της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας, υπάρχει υποχρέωση για αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων κάθε χρόνο, με ορίζοντα το 2020.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην απήχηση της "Savenergy" κατά τα έντεκα χρόνια λειτουργίας της, λέγοντας ότι η έκθεση «καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο που καταπιάνεται με την προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών που εξοικονομούν ενέργεια».

Είπε ακόμη ότι η έκθεση συνέβαλε ώστε χιλιάδες πολίτες να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕ και να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.

Αναφερόμενος στην επιτυχία της έκθεσης, είπε ότι αυτή οφείλεται επίσης στην αναζήτηση των καταναλωτών για εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας, αλλά και στα κρατικά σχέδια παροχής χορηγιών για επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Ειδικά φέτος, πρόσθεσε, με το σχέδιο «Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω», σε κάποιες περιπτώσεις οι χορηγίες μπορεί να φτάσουν και το 75% της επένδυσης.

Τέλος, αναφερόμενος στην "Envirotec", είπε ότι συμπληρώνει και ενισχύει την "Savenergy", δίνοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων απονεμήθηκαν εξάλλου τα Βραβεία Εξοικονόμησης Ενέργειας για το 2015, με τα οποία επιβραβεύονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

H επιλογή των βραβευθέντων έγινε από ειδική επιτροπή αξιολόγησης, απονέμοντας δίπλωμα και χρηματικό βραβείο ύψους Є850 εξίσου στους Γιώργο Διoνά από την Αραδίππου και Ηρόδοτο Κωνσταντίνου από την Λακατάμια για την κατηγορία των «φυσικών προσώπων που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα».

Στην κατηγορία «φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα» το 9ο Βραβείο Εξοικονόμησης Ενέργειας απονεμήθηκε εξίσου στις επιχειρήσεις C.C.K. Christodoulou Laundry Ltd και Paradisiotis PQF Ltd με δίπλωμα και χρηματικό βραβείο ύψους €2.500 στην κάθε επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα