Αντλήσαμε 1 δις από ξένους

Επιτυχής η χθεσινή έξοδός μας στη διεθνή αγορά
Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αντικατάσταση ακριβού υφιστάμενου εσωτερικού δανεισμού

Για αντικατάσταση εγχώριου δανεισμού, που φέρει υψηλό επιτόκιο, θα χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση το 1 δισεκατομμύριο της χθεσινής έκδοσης επταετών κυβερνητικών ομολόγων, που στέφθηκε με επιτυχία, αφού ελήφθησαν σχεδόν διπλάσιες αιτήσεις. Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν της τάξης του 3,8%, ενώ η μέση απόδοση ανήλθε στο 4%. Η απόδοση της περσινής, της πρώτης μετά από τέσσερα χρόνια, έκδοσης, είχε ανέλθει στο 4,85%.

Η επιλογή της έκδοσης επταετών

ομολόγων στοχεύει στην καλύτερη διασπορά του δημοσίου χρέους, ενώ σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, η αποπληρωμή μεταφέρεται σε χρόνο κατά τον οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις.

Σ' ερώτηση για τον χρόνο ο οποίος επελέγη για την έκδοση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτός θεωρήθηκε από τους συμβούλους του Υπουργείου ότι ήταν ο καταλληλότερος. Όπως είναι γνωστό, ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες BARCLAYS, HSBC, MORGAN STANLEY και SG CIB, οι οποίες ενήργησαν από κοινού.

Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη
Χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της έκδοσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία. Σημείωσε, επίσης, ότι το ένα δισεκατομμύριο θα επιτρέψει στο Υπουργείο να εξοφλήσει παλαιότερο, ακριβότερο και βραχυπρόθεσμο εσωτερικό δανεισμό, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερες δαπάνες για πληρωμή τόκων, αλλά και εισροή ρευστότητας στην κυπριακή αγορά.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της έκδοσης ως εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία.

«Πρόκειται», είπε, «για μια σημαντική εξέλιξη, που δείχνει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο πως οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την κυπριακή οικονομία είναι θετικές. Αυτή η εξέλιξη, σε συνάρτηση με άλλες θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, όπως ήταν η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ψήφιση του νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν για καιρό στη Βουλή, δημιουργούν τις προοπτικές νέας ώθησης της κυπριακής οικονομίας για έξοδό της τελικά από τη ύφεση».

Μακροπρόθεσμη η ωφέλεια
Σ' ερώτηση πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που αντλήθηκαν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο βασικός σκοπός είναι η εξόφληση ακριβότερου εσωτερικού δανεισμού, κάτι που θα βοηθήσει σε άμεση εξοικονόμηση για το κράτος, αφού θα πληρώνει λιγότερους τόκους. Πέραν τούτου, όπως εξήγησε, η εξόφληση εσωτερικού δανεισμού με νέο εξωτερικό δανεισμό αποτελεί και μιαν άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, σημειώνοντας πως δανεισμός του οποίου η λήξη ήταν βραχυπρόθεσμη, τώρα θα αντικατασταθεί με άλλο, νέο μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Δεν θα χρειαστούμε άλλα από ΕΜΣ και ΔΝΤ
Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιήσει όλο το ποσόν που απομένει από το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Είναι γεγονός ότι οι ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την επίσημη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερες, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή οι κυπριακές τράπεζες δεν χρειάστηκαν και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω κρατική στήριξη, αφού είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν καταφέρει να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια και, δεύτερον, διότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν περιοριστεί. Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να φορτώσουμε επιπρόσθετο βάρος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις του τόπου υπό τη μορφή αυξημένου χρέους, το οποίο σε διαφορετική επίπτωση θα ήταν αναγκαίο».

«Εκδίωξη της Τρόικας»
Ο Υπουργός ρωτήθηκε, επίσης, αν στην επόμενη έξοδό της η Κύπρος θα διώξει και την Τρόικα.
«Δεν υιοθετώ», απάντησε, «λεκτικές αναφορές τύπου θα τη διώξουμε. Προτιμώ με συγκεκριμένες κινήσεις και όχι με βερμπαλισμούς να δημιουργήσουμε πράγματι τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τελικά στην κυπριακή οικονομία να λειτουργήσει χωρίς εξαρτήσεις που σήμερα ή μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να είναι αναγκαίες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η επάνοδος στις αγορές βοηθά τη στήριξη της ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει όταν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της οικονομίας μας.

«Δεν μπορεί», είπε, «μια οικονομία να ανακάμψει και να ενθαρρυνθούν νέες επενδύσεις όταν η οικονομία παραμένει υποβαθμισμένη και δεν μπορεί καν η ίδια να καλύψει τις ανάγκες από τις αγορές. Βεβαίως θα έχει και θετική αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία το γεγονός πως η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία μας συνολικά βελτιώνεται και αποκαθίσταται».\

Τέλος, σε ερώτηση για την αξιολόγηση από τους δανειστές, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θεωρούμε πως έχουμε συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα προόδου, τα οποία μπορούμε να παρουσιάσουμε στους δανειστές μας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προωθούμε μια πολιτική μεταρρύθμιση και εξυγίανση, ασχέτως μνημονιακών υποχρεώσεων, επειδή ακριβώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αυτές οι κινήσεις εξυγίανσης ούτως ή άλλως ήταν κινήσεις, τις οποίες η οικονομία μας είχε και έχει ανάγκη. Για τους επόμενους λίγους μήνες που θα εξακολουθήσουμε όμως να παραμένουμε σε πρόγραμμα, θεωρούμε πως μπορούμε να τεκμηριώσουμε την ικανοποιητική αυτή πρόοδο».

Χαιρετίζει ο ΔΗΣΥ κι ευχαριστεί ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ
Τη χθεσινή επιτυχή έκδοση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως μόλις δύο χρόνια μετά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, η Κύπρος κατάφερε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες ήταν αποκλεισμένη εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Ο στόχος της άντλησης 1 δις ευρώ από τις αγορές έχει υπερκαλυφθεί», σημείωσε, «καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην οικονομία της Κύπρου. Οι θετικές αυτές εξελίξεις έχουν ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ταυτόχρονα, το ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού της έκδοσης που έχει καθοριστεί στο 3,87% και απόδοση 4%, σηματοδοτεί την αντικατάσταση εγχώριου δανεισμού με επιτόκια πέραν του 5,15% με φθηνότερο δανεισμό και σημαίνει εξοικονομήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ως αποτέλεσμα, θα τονωθεί η ρευστότητα στην οικονομία με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα».

Αφού συνεχάρη την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η επιτυχία της Κύπρου ανήκει και στις μεγάλες θυσίες του κυπριακού λαού και στη θετική συμβολή της Βουλής. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη και κρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, το Σάββατο, 18 Απριλίου, για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

«Η θετική κατάληξη της συνεδρίας αυτής», είπε, «άνοιξε τον δρόμο για να αποταθούμε στις αγορές. Σημειώνουμε πως η επιτυχής αυτή κατάληξη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη θετική συμβολή των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τα οποία και ευχαριστούμε δημόσια. Πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο και κατανοητό από όλους: Εθνικοί στόχοι επιτυγχάνονται μόνο μέσα από συνεννόηση, συναντίληψη και συνεργασία», κατέληξε.

Ναι μεν, αλλά από Νικόλα
Από πλευράς ΔΗΚΟ ανακοινώθηκε ότι η έκδοση του επταετούς ομολόγου «αποτελεί μεν θετική εξέλιξη, πλην όμως δεν αλλάζει τη δυσχερή κατάσταση, που επικρατεί στην πραγματική οικονομία».

«Άλλο είναι να μπορεί να δανειστεί το κράτος, κάτι που είναι θετική εξέλιξη, άλλο είναι να μπορούν να δανειστούν οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία», εκτιμά το ΔΗΚΟ και σημειώνει ότι «η έξοδος στις αγορές θα είναι ένα απλό πυροτέχνημα, αν δεν συνοδευθεί από τη λήψη μέτρων, ώστε να επιτευχθεί η στοιχειώδης ανάπτυξη και η επανεκκίνηση της οικονομίας».
Τέλος το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι πέραν της έκδοσης ομολόγων απαιτείται άμεση και παράλληλη λήψη μέτρων, για να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Συμμαχία: Δεν μας οδηγεί σε ανάπτυξη
Η Συμμαχία Πολιτών, εξάλλου, με δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι η έκδοση των ομολόγων δεν συνεπάγεται αποδέσμευση από τις πρόνοιες του Μνημονίου της λιτότητας και της κοινωνικής δυστυχίας.

«Ακόμη και να βγούμε από το Μνημόνιο όπως η Κυβέρνηση ισχυρίζεται, η Κύπρος θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση. Ο νέος δανεισμός δεν μπορεί από μόνος του να οδηγήσει την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά ούτε και να αμβλύνει το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους μας».

Οι Fitch αναβάθμισαν την Ελληνική Τράπεζα
Πέραν της επιτυχούς έκδοσης, άλλη μια θετική εξέλιξη σημειώθηκε χθες στα οικονομικά πράγματα του τόπου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα από τη βαθμίδα CCC σε Β-, σε μια αναβάθμιση που αντανακλά όχι μόνο στην τράπεζα αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και στην οικονομία, όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου.

«Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την Ελληνική Τράπεζα αλλά για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και για την οικονομία. Ήδη βλέπουμε ότι τα θετικά βήματα που γίνονται στην οικονομία το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν να αποδίδουν και ξεκίνησαν και οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και οι αγορές να μας δείχνουν εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα