Άντρος: Δεν απέτυχε η ΔΔΟ, αλλά η τακτική του Αναστασιάδη (BINTEO)

Διαφωνούμε ότι απέτυχε η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ως πλαίσιο λύσης, αλλά αυτό που απέτυχε είναι η τακτική Αναστασιάδη, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι. Ο κ. Κυπριανού εξήγησε γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει ο κ. Τσιελεπής από τη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό στην παρούσα χρονική συγκυρία. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τον ΠτΔ να είναι ξεκάθαρος προς την κα Λουτ για τις επιδιώξεις της ε/κ πλευράς, ενώ άσκησε έντονη κριτική για τη στάση του ΔΗΣΥ αναφορικά με τη διακυβέρνηση Χριστόφια.

«Το πόσο πατριώτες είμαστε, το αποδείξαμε από το 2014 μέχρι το 2017», είπε.

Ερωτηθείς, αρχικά, γιατί το ΑΚΕΛ αποφάσισε να αποχωρήσει τώρα από τη διαπραγματευτική ομάδα, ο κ. Κυπριανού είπε πως από την περίοδο του Κραν Μοντάνα μέχρι τη Δευτέρα μεσολάβησαν τόσες σημαντικές εξελίξεις και ο κ. Αναστασιάδης δεν ένιωσε την ανάγκη να καλέσει τη διαπραγματευτική ομάδα για να τη συμβουλευτεί. «Τη Δευτέρα δεν κάλεσε την ομάδα για να τη συμβουλευτεί, ούτε την ενημέρωσε. Δεν ζητήθηκε η άποψη των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας ή για το τι θα πει στην κα Λουτ. Επειδή τώρα κλήθηκε η ομάδα, τώρα πάρθηκε και η απόφαση (για αποχώρηση)», είπε.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, σε επαφές που είχε με ανθρώπους που μίλησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διαμόρφωσε την έντονη εντύπωση ότι ο ΠτΔ φλέρταρε -και ενδεχομένως φλερτάρει- με άλλες ιδέες, πέραν από το συμφωνημένο πλαίσιο. «Το λέει και ο ίδιος με ένα προσεκτικό τρόπο. Αν διαφωνείς στον στόχο που θα επιδιώξεις, τι νόημα έχει να συμμετέχεις σε μια ομάδα που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού εμείς επιμένουμε σε ΔΔΟ και ο Πρόεδρος λέει ότι πρέπει να αναζητήσουμε άλλη λύση;», ανέφερε.

Για την ομιλία του ΠτΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε πως το ΑΚΕΛ ανησυχεί για την μη αναφορά του στο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ, ιδιαίτερα, όπως εξήγησε, αν ληφθεί υπόψη ότι η παράλειψη γίνεται σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης για τη βάση της λύσης.

«Η ενότητα είναι το κλειδί να λύσουμε τα όποια προβλήματα, αλλά, για να υπάρχει ενότητα, πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις δηλώσεις Αβέρωφ, ότι ο ΠτΔ μίλησε στην κα Λουτ για ΔΔΟ, και είπε πως έπρεπε να το πει και δημόσια.

«Ο πρώτος που έχει την ευθύνη για να δημιουργηθούν συνθήκες ενότητας είναι ο κ. Αναστασιάδης. Αν θέλει ενότητα, να δηλώσει σεβασμό στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αν θεωρεί αυτές τις αποφάσεις αναχρονιστικές, να καταθέσει πρόταση προς συζήτηση», επεσήμανε.

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να λειτουργήσει ενωτικά με κανένα που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε λύση δυο κρατών ή συνομοσπονδία. Να ξεχάσουν το ΑΚΕΛ όσο φλερτάρουν με ιδέες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της ΔΔΟ», τόνισε.

Για τις φωνές που αμφισβητούν τον πατριωτισμό του ΑΚΕΛ, είπε: «Το πόσο πατριώτες είμαστε το αποδείξαμε διαχρονικά, αλλά ειδικά σε αυτό από το 2014 μέχρι το 2017. Παρά την επίθεση που δεχτήκαμε από τον Συναγερμό – Αναστασιάδη επί διακυβέρνησης Χριστόφια, όταν λειτούργησε σωστά το '14-'17, εμείς στηρίξαμε τη διαδικασία. Εκείνοι τι έκαναν; Θέλει ο κ. Νεοφύτου να του θυμίσω τι έλεγε όταν ήταν ο Χριστόφιας Πρόεδρος; Mιλούσαν για έκπτωτο Πρόεδρο και για λαμόγια που βγήκαν πάνω στον βωμό της εξουσίας. Πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να επανέλθει στη σωστή πορεία και το ΑΚΕΛ θα δηλώσει παρών, φτάνει να πειστούμε όταν λένε ότι θέλουν λύση ΔΔΟ», είπε.

Ερωτηθείς αν η αλλαγή του ΑΚΕΛ έγινε συμπτωματικά μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβγούσογλου, είπε: «Όπως απέφυγα να απαντήσω σε άλλους δημοσιογράφους, θα αποφύγω και τώρα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αναστασιάδης φλερτάρει με άλλες λύσεις. «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάς είπε πολλά. Έχουμε την κρίση να διυλίζουμε αυτά που μας είπε. Δεν χρειαζόταν να γίνει η συνάντηση για να έχουμε τις απόψεις που έχουμε σήμερα.

Θα ήθελα, εμείς τα πολιτικά πρόσωπα αυτά που λέμε κατ’ ιδίαν να τα λέμε και στη συνέχεια δημόσια», είπε. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ΠτΔ και την Κυβέρνησή ότι αντιδρούν μόνο όταν ασκεί κριτική το ΑΚΕΛ, ενώ σε όλες τις άλλες αναφορές τηρούν σιγή ιχθύος».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε πως η τουρκική αδιαλλαξία δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για κανένα και επεσήμανε πως η κα Λουτ έρχεται και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να πάει χωρίς αμφιταλαντεύσεις και να είναι ξεκάθαρος στις απαντήσεις του. «Να εξαρτάται από την Τουρκία και τους Τ/κ για το τι θα γίνει περαιτέρω, και ας έχουν εκείνοι την ευθύνη. Αν κριθεί ότι εμείς έχουμε ευθύνη για τη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων, τότε η Τουρκία θα μπορεί να προωθήσει κάποιους στόχους στο Κυπριακό. Αν κριθεί ότι η Τουρκία έχει ευθύνη, τότε θα δυσκολέψει η προσπάθειά της».

Απευθυνόμενος σε όσους λένε ότι απέτυχε το πλαίσιο λύσης, είπε πως είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι θα πάμε σε λύση ενιαίου κράτους. «Αν δεν συζητούμε για ομοσπονδία, εκείνο για το οποίο θα συζητούμε είναι τα δυο κράτη και συνομοσπονδία [..]. Διαφωνούμε ότι απέτυχε το πλαίσιο ΔΔΟ. Απέτυχε η τακτική Αναστασιάδη, οι αντιφάσεις και οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί Αναστασιάδη.

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι αισιόδοξος, είπε: «Ας αφήσουμε την κα Λουτ να έρθει και θα κρίνουμε. Ο Γκουτέρες μάς ζητούσε πιο απλά πράγματα από αυτά που μας ζητάει η κα Λουτ».

Keywords
Τυχαία Θέματα