Απαισιοδοξία για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα εκφράζουν ξένοι αναλυτές

Πριν από περίπου ένα έτος, καθώς η διεθνής κοινή γνώμη είχε στραμμένη την προσοχή της στο συνεχιζόμενο πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ο διεθνής Τύπος εξέφραζε έντονη ανησυχία για την αντιπαράθεση στον άξονα Δύσης-Ρωσίας. Έναν χρόνο μετά, καθώς ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας μετατρέπεται σταδιακά σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων και φθοράς, οι ξένοι αναλυτές προσεγγίζουν με παρόμοιο τόνο απαισιοδοξίας το νέο πόλεμο που ξέσπασε πριν από λίγες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή.

Η εκεχειρία του Ισραήλ με την Χαμάς, η οποία θα σώσει τη ζωή περίπου 50 Ισραηλινών, αν και θα φέρει ανακούφιση στους αθώους ομήρους και

τις οικογένειές τους θεωρείται εντούτοις πως θα έχει κόστος καθώς συνοδεύεται από μεγάλο ρίσκο, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική Wall Street Journal. Από τη πλευρά του το βρετανικό περιοδικό Economist πρόσθεσε ότι «η Γάζα είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση και είναι πιθανό να γίνει ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος στη Μέση Ανατολή». Στη συνεχιζόμενη κρίση της Μέσης Ανατολής παρέμεινε επικεντρωμένη η προσοχή και άλλων μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Δύσης.

Ο δε αραβικός Τύπος επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση ότι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής. Διαφορετικά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Al Quds, «η αποτυχία της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους θα οδηγήσει στη διάβρωση του ειρηνευτικού στρατοπέδου, στην περαιτέρω υποβάθμιση του ηθικού κύρους της Δύσης και στην αύξηση του θράσους της απορριπτικής θέσης του Ιράν, αποσταθεροποιώντας τη Μέση Ανατολή και απειλώντας την παγκόσμια σταθερότητα». Ο ισραηλινός Τύπος προσεγγίζει με καχυποψία αυτή την εισήγησή καθώς, σύμφωνα με τη δική του οπτική γωνία, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει χάσει εδώ και καιρό την πειστικότητα της.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ο ασιατικός, ρωσικός και ουκρανικός Τύπος, εκτός από τον πόλεμο στην Γάζα ασχολήθηκαν επίσης με τις εξελίξεις στον άξονα ΗΠΑ-Κίνας και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος σε γενικές γραμμές παρουσιάζει στασιμότητα.

Ο δυτικός Τύπος

----------

Το κύριο άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για τους ομήρους: Οι αθώοι θα απελευθερωθούν, αλλά οι τρομοκράτες θα έχουν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν», που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου, εξετάζει την πρόσφατη συμφωνία ομηρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η συμφωνία, η οποία θα γλιτώσει τη ζωή περίπου 50 Ισραηλινών, θα φέρει ανακούφιση στους αθώους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, έχει κόστος, καθώς η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει τη βραχυπρόθεσμη εκεχειρία για να ανασυνταχθεί ενώ τα τρία τέταρτα των 236 ομήρων θα παραμείνουν στα χέρια των τρομοκρατών. Οι Ισραηλινοί ηγέτες πιστεύουν ότι το αντάλλαγμα αξίζει τον κόπο και το άρθρο δεν αμφισβητεί την κρίση τους. Το κύριο άρθρο υπογραμμίζει επίσης την ηθική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, με τη Χαμάς να απαγάγει ισραηλινά παιδιά και να τα χρησιμοποιεί ως ομήρους, ενώ το Ισραήλ αναλαμβάνει στρατιωτικούς κινδύνους για να σώσει τους πολίτες του. Η συμφωνία επιβραβεύει τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς και της επιτρέπει να κλέβει καύσιμα από τον ίδιο της το λαό για να τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές σήραγγές της. Τους δίνει επίσης την ευκαιρία να ανασυντάσσονται και να στήνουν ενέδρες στα ισραηλινά στρατεύματα. Όπως προβλέπει το άρθρο η πίεση προς το Ισραήλ να συνεχίσει την κατάπαυση του πυρός επ' αόριστον αναμένεται ότι θα αυξηθεί.

Το άρθρο με τίτλο «Τι θα συμβεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο;» του Economist, που δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου, συζητά την έλλειψη ενός σχεδίου για την ανοικοδόμηση και το μέλλον της Γάζας μετά τον εξελισσόμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι τρομερή, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα και ένα επιβαρυμένο σύστημα υγείας. Ο πληθυσμός της Γάζας έχει διογκωθεί λόγω της εισροής εκτοπισμένων Παλαιστινίων και το βόρειο τμήμα του θύλακα είναι πλέον ακατοίκητο. Το άρθρο υπογραμμίζει την απροθυμία διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, των αραβικών κρατών και των Παλαιστινίων ηγετών, να αναλάβουν την ευθύνη για την ανοικοδόμηση και την ασφάλεια της Γάζας. Μακροπρόθεσμα, μια λύση δύο κρατών και μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή θα ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα στη Γάζα. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αντιταχθεί σε μια λύση δύο κρατών και η Παλαιστινιακή Αρχή θεωρείται διεφθαρμένη και αναποτελεσματική. Το άρθρο εξετάζει επίσης τις προκλήσεις της χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης στη Γάζα, καθώς τα πλούσια κράτη του Κόλπου έχουν κουραστεί να παρέχουν οικονομική βοήθεια χωρίς μια σοβαρή ειρηνευτική διαδικασία. Όπως υποστηρίζει το άρθρο η Γάζα είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση και είναι πιθανό να γίνει ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τίτλο «Οι BRICS προτρέπουν για "άμεση, μόνιμη και διαρκή" εκεχειρία στη Γάζα», που δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου στη Le Monde, η ομάδα κρατών BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ζήτησε άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ αναγνώρισε επίσης ότι η Χαμάς παραβίασε το διεθνές δίκαιο. Οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη διπλωματική λύση και μια δίκαιη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σε διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά δήλωσε ότι δεν δικαιολογούν τη χρήση αδιάκριτης βίας εναντίον αμάχων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε τη Δύση για την υποδαύλιση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και ζήτησε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών του παλαιστινιακού λαού μέσω μιας λύσης δύο κρατών που θα βασίζεται στην ειρηνική συνύπαρξη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία, την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε άρθρο με τίτλο «Οι κινήσεις του Πούτιν και η άδικη μοναξιά του Ζελένσκι» που δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2023 στην Corriere Della Sera, ο συγγραφέας Paolo Mieli συζητά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν ελάχιστα αποτελέσματα, ενώ η διαφθορά και η στρατιωτική λιποταξία οργιάζουν στην Ουκρανία. Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο Ζελένσκι παρουσιάζεται ως μια ηρωική φιγούρα που μάχεται κατά της επιθετικότητας και αντιστέκεται στα ρωσικά τανκς. Ο Mieli επικρίνει εκείνους που προτείνουν ότι ο Zelensky πρέπει να παραδοθεί και να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση. Ο συγγραφέας αναφέρει επίσης την ασυνέπεια εκείνων που καταδικάζουν κάθε αντίδραση στην επιθετικότητα, όπως οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα δεν προσφέρουν μια σαφή λύση για το πρόβλημα της Ουκρανίας. Επίσης, επισημαίνει ότι το ζήτημα των απαχθέντων παιδιών από την Ουκρανία παραμένει άλυτο, με τις αμφιβολίες που προκύπτουν σχετικά με την απελευθέρωση των παιδιών αυτών και τις συνθήκες επιστροφής τους. Ο Mieli υπογραμμίζει επίσης τον μεγάλο αριθμό Ουκρανών που απελάθηκαν στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και την έλλειψη ανησυχίας από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο συγγραφέας καταλήγει επαινώντας τον Ζελένσκι και όσους αντιστάθηκαν στην επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Το κύριο άρθρο της Jerusalem Post στις 22 Νοεμβρίου, με τίτλο «Παλαιστινιακές θεωρίες συνωμοσίας», επικρίνει την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) για τη διασπορά παραπληροφόρησης και τη διάδοση μιας θεωρίας συνωμοσίας που κατηγορεί τις IDF για τους φόνους στο μουσικό φεστιβάλ Re'im Nova. Η θεωρία συνωμοσίας προήλθε από μια φράση σε ένα άρθρο της Haaretz, η οποία ανέφερε ότι ένα ελικόπτερο των IDF μπορεί να χτύπησε κατά λάθος πολίτες ενώ στόχευε τρομοκράτες. Οι συνωμοσιολόγοι εκμεταλλεύτηκαν το δημοσίευμα και διέδωσαν μια διαστρεβλωμένη εκδοχή των γεγονότων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ΠΑ με τη σειρά της έδωσε διαστάσεις στην εν λόγω επικίνδυνη αφήγηση, δείχνοντας έτσι την υποστήριξή της στην καλλιέργεια μίσους, συνωμοσιών και παραπληροφόρησης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τη δήλωση της ΠΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντιστροφή της αλήθειας και υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ καταδίκασε επίσης τη δήλωση ως ψευδή και "αποτρόπαια". Το κύριο άρθρο υπογραμμίζει περαιτέρω άλλες περιπτώσεις στις οποίες η ΠΑ ενστερνίζεται ψέματα για το Ισραήλ και τους Εβραίους και καταλήγει καλώντας την ΠΑ να επανεξετάσει την θέση της, να εγκαταλείψει τη διάδοση ψευδών γεγονότων και να εργαστεί για ένα μέλλον ειρήνης και σταθερότητας για το λαό της.

Σε άρθρο με τίτλο «Ένα παλαιστινιακό κράτος τώρα... ή αλλιώς!» που δημοσιεύτηκε στο Al Quds στις 21 Νοεμβρίου, ο Nadim Qutaish υποστηρίζει ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο Qutaish πιστεύει ότι η αποτυχία της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες και πέρα από τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και να αναδιαμορφώσει ενδεχομένως το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο. Υποστηρίζει ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους θα οδηγούσε σε μια νέα εποχή αραβοϊσραηλινών σχέσεων βασισμένων στην ειρήνη και τη συνεργασία και θα ενίσχυε τη δυτική επιρροή και αξιοπιστία στις διεθνείς υποθέσεις. Ο Qutaish υποστηρίζει επίσης ότι η επίλυση της κρίσης στη Γάζα και η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα υπονομεύσει την περιφερειακή επιρροή του Ιράν το οποίο δεν θα μπορεί πλέον να εκμεταλλεύεται το παλαιστινιακό ζήτημα για τη δική του ατζέντα. Ο Qutaish προειδοποιεί ότι η αποτυχία της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους θα οδηγήσει στη διάβρωση του ειρηνευτικού στρατοπέδου, στην περαιτέρω υποβάθμιση του ηθικού κύρους της Δύσης και στην αύξηση του θράσους της απορριπτικής θέσης του Ιράν, γεγονότα που θα αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή και θα απειλήσουν την παγκόσμια σταθερότητα. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η τρέχουσα κρίση στη Γάζα θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής, εάν και εφόσον αναδειχθεί μια τολμηρή και διαφορετική ηγεσία τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη που θα επιτρέψουν την πρόοδο στις συζητήσεις για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Σε άρθρο με τίτλο «Η προειδοποίηση του Ερντογάν κατά της ρητορικής της Δύσης περί "Σταυροφόρων-Ημισελήνου"», που δημοσιεύθηκε στην Daily Sabah στις 21 Νοεμβρίου, ο Burhanettin Duran συζητά την αντίθεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μετατροπή της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης σε θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ των Σταυροφόρων από τη μια και της Ημισελήνου από την άλλη. Ο Duran υποστηρίζει ότι η προειδοποίηση του Ερντογάν θα πρέπει να διαβαστεί στο πλαίσιο της κριτικής του για τις ενέργειες του Ισραήλ και την υποστήριξη της Δύσης στις ενέργειες αυτές. Ο Ερντογάν υπογραμμίζει τον κίνδυνο να ερμηνευθεί η συγκεκριμένη σύγκρουση ως μια σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών θρησκειών ή πολιτισμών και τονίζει την ανάγκη για μια κοινή στάση που θα αντιταχθεί στις συνεχιζόμενες σφαγές και την καταπίεση του Ισραήλ. Επικρίνει τους δυτικούς ηγέτες για την άνευ όρων υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και την αποτυχία τους να καταδικάσουν τις δολοφονίες αθώων Παλαιστινίων. Ο Duran σημειώνει επίσης ότι ο Ερντογάν απορρίπτει τον αντισημιτισμό και υπογραμμίζει τον σεβασμό της Τουρκίας για την ανθρώπινη ζωή. Ο Ερντογάν ζητά διεθνή συνεργασία για τη μεσολάβηση κατάπαυσης του πυρός και την επίτευξη λύσης δύο κρατών, ενώ καλεί τους ανθρώπους παγκοσμίως να αντιταχθούν στη συνεχιζόμενη καταπίεση στο Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Ο ασιατικός Τύπος

---------

Το κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Taipei Times στις 22 Νοεμβρίου έχει τίτλο «Ο Xi αγνοεί την προειδοποίηση να μην αναμειχθεί (στις εκλογές της Ταϊβάν)». Το άρθρο συζητά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και του Αμερικανού προέδρου Joe Biden στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του APEC στο Σαν Φρανσίσκο. Το επίκεντρο της συνάντησης ήταν η Ταϊβάν, με τον Xi να διαψεύδει τις αναφορές για πιθανή εισβολή και τον Μπάιντεν να προειδοποιεί την Κίνα να μην παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές της Ταϊβάν. Ενώ οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως ο περιορισμός της διακίνησης της φαιντανύλης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα σχόλιά τους για την Ταϊβάν ήταν  αυτά που τράβηξαν το ενδιαφέρον. Ο Xi τόνισε ότι η Ταϊβάν είναι το μεγαλύτερο και πιο επίφοβο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα θα χρησιμοποιούσε βία εναντίον της Ταϊβάν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και υπονόησε ότι η Κίνα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης. Το κύριο άρθρο εκτός του ότι σημειώνει το μακρύ ιστορικό ανάμειξης της Κίνας στην Ταϊβάν αναφέρει ότι η Κίνα μπορεί να επιλέξει την χειραγώγηση των εκλογών παρά να ξεκινήσει ένα πόλεμο για την επίτευξη του στόχου της "ειρηνικής επανένωσης".

Το κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα People's Daily στις 18 Νοεμβρίου με τίτλο «Τοποθετώντας τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ σε τροχιά υγιούς, σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης» συζητά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping και του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden. Η συνάντηση κάλυψε στρατηγικά και άλλα ζητήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την κατεύθυνση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, καθώς επίσης μείζονα ζητήματα που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Το κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και δεν πρέπει να βλέπουν ο ένας τον άλλον ως πρωταρχικούς ανταγωνιστές ή απειλές. Το να γυρίσουν την πλάτη ο ένας στον άλλον δεν αποτελεί επιλογή και η σύγκρουση και η αντιπαράθεση έχουν αφόρητες συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Η Κίνα ελπίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να είναι εταίροι και να αντιληφθούν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ από την προοπτική του μέλλοντος της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο αμοιβαίος σεβασμός, η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία που θα ωφελήσει όλους, θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση των κοινών προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωστε, η συνεργασία win-win η οποία είναι η τάση των καιρών αποτελεί εγγενή ιδιότητα των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

-----------------

Το άρθρο του Peter Akapov με τίτλο «Οι ΗΠΑ φοβούνται την εκεχειρία στη Γάζα» που δημοσιεύθηκε στο Ria Novosti στις 23 Νοεμβρίου εξετάζει την πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. Σύμφωνα με το άρθρο, η εκεχειρία είναι πιθανό να είναι βραχύβια, καθώς το Ισραήλ δεν έχει αρκετούς αιχμαλώτους για να ανταλλάξει όλους τους ομήρους. Το άρθρο υποδηλώνει ότι η εκεχειρία είναι απλώς μια προσωρινή παύση στις επιχειρήσεις του Ισραήλ με σκοπό την ενίσχυση του στρατού του και την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το Ισραήλ συμφώνησε για την εκεχειρία μετά από πιέσεις που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες ανησυχούν για τη φήμη τους στον ισλαμικό κόσμο και τα ποσοστά του προέδρου Μπάιντεν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν απαιτούν πλήρη παύση της βίας και της καταστροφής στη Γάζα και τα χτυπήματα του Ισραήλ αναμένεται να έχουν συνέχεια. Το άρθρο επικρίνει τις ΗΠΑ επειδή αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και ανησυχούν μόνο για τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάπαυσης του πυρός στην κοινή γνώμη. Ο συγγραφέας προβλέπει ότι ο κόσμος θα σοκαριστεί από το μέγεθος των εγκλημάτων και των αθώων θυμάτων στη Γάζα μόλις επιτραπεί στον παγκόσμιο Τύπο να κάνει ρεπορτάζ από την περιοχή.

Στο άρθρο "Θα επεκταθεί σύντομα ο πόλεμος του Κρεμλίνου σε ένα δεύτερο μέτωπο στη Γεωργία;" του David Kirichenko από την εφημερίδα Kyiv Independent, ο συγγραφέας εξετάζει τη ναυτική υποχώρηση της Ρωσίας από τη Σεβαστούπολη λόγω των ουκρανικών επιθέσεων και το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη Γεωργία. Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ουκρανία στοχεύει τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας στην υποχώρηση της Ρωσίας και στην πιθανή επέκταση του πολέμου στις κατεχόμενες ακτές της Γεωργίας. Η ανάπτυξη ρωσικών πλοίων αμφίβιας επίθεσης αύξησε την απειλή για τις νότιες ακτές της Ουκρανίας, αναγκάζοντας τη χώρα να απλώσει την άμυνά της σε μεγάλο βαθμό. Παρά τη μετεγκατάσταση των ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας στο Νοβοροσίσκ, η Ουκρανία εξαπέλυσε με επιτυχία επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα, εκτοπίζοντας περαιτέρω τον ρωσικό στόλο. Το άρθρο εξετάζει επίσης τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στην Αμπχαζία, μια περιοχή που αναγνωρίζεται ως γεωργιανό έδαφος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση της σύγκρουσης στη Γεωργία. Η πιθανή δημιουργία μιας ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια της Γεωργίας και σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ρωσίας στον πόλεμο. Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης την ανάπτυξη ουκρανικών μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων για τη στόχευση ρωσικών πολεμικών πλοίων, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο μέτωπο στη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: «Χαίρομαι που η Μάγια επιστρέφει, αλλά η καρδιά μου είναι κομμάτια»

Αυτοί είναι οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά το ολονύχτιο θρίλερ(vid+pic)

Keywords
γαζα, εξελιξη, corriere della sera, le monde, εν λόγω, economist, λύση, monde, ρωσία, αιγυπτος, jerusalem, nova, haaretz, νέα, επιρροή, sabah, times, εκλογες, ηπα, david, independent, αμπχαζία, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, ομαδα διας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Jorge Luis Borges, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αργεντινη, αφρικη, βραζιλια, γνωμη, γωνια, ηγεσια, ηγετης, ηθικη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θαλασσα, ινδια, ιραν, ισραηλ, κινα, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, ρωσικα, ψεματα, economist, le monde, times, αυξηση, αρθρο, αιθιοπια, αξιζει, αμυνα, αμφιβολιες, αμπχαζία, αραβικα, ατζεντα, αφηγηση, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονοτα, γεγονος, γεωργια, γινει, δευτερο, δηλωση, δικη, δολοφονιες, δυτικη, εγκληματα, εδαφος, ευκαιρια, ειρηνη, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, επιρροή, εποχη, επιτυχια, ερντογαν, ετος, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ιδιο, ιδρυση, ηνωμενες πολιτειες, θεωριες, θεωρια, ιστορικο, καχυποψια, λαθος, λύση, μαγια, μοναξια, νερο, νοτια αφρικη, ομαδα, ομηροι, οχηματων, παιδια, παλαιστινη, πουτιν, ρισκο, σαουδικη αραβια, σεβασμος, συνεχεια, συντομα, σειρα, σχεδια, σχολια, ταση, τυπος, τμημα, τρια, φαρμακα, φεστιβαλ, φημη, φορα, χεζμπολαχ, ασφαλεια, corriere della sera, david, haaretz, ηγετες, χωρα, independent, εισβολη, jerusalem, καρδια, monde, sabah, θεματα, υγειας, win, χερια
Τυχαία Θέματα