Μπάιντεν: «Τρομερό ατύχημα» η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την Τρίτη την κατάρρευση μιας γέφυρας της Βαλτιμόρης «τρομερό ατύχημα» και δεσμεύτηκε να θέσει σε λειτουργία το μεγάλο λιμάνι της Ανατολικής Ακτής το συντομότερο δυνατό, αφότου ένα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στο άνοιγμα. Έξι από τα οκτώ άτομα που βρίσκονταν στη γέφυρα εκείνη τη στιγμή, παρέμεναν αγνοούμενοι.

Oι έξι που αγνοούνται, είναι όλοι μέλη ενός νυχτερινού συνεργείου κατασκευών που επισκεύαζε λακκούβες στη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν

είπε επίσης ότι η γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι θα ανοικοδομηθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά παραδέχτηκε ότι «θα πάρει κάποιο χρόνο». Είπε ότι θα στείλει «όλους τους ομοσπονδιακούς πόρους που χρειάζονται» για τον χειρισμό του περιστατικού.

«Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει για ολόκληρο το κόστος της ανοικοδόμησης αυτής της γέφυρας και περιμένω από το Κογκρέσο να στηρίξει την προσπάθειά μου», είπε ο Μπάιντεν.

Ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο στοιβαγμένο με κοντέινερ έπεσε στη γέφυρα ενώ έπλεε από τη Βαλτιμόρη νωρίς την Τρίτη, στέλνοντας αυτοκίνητα και ανθρώπους που ήταν πάνω στη γέφυρα, στον ποταμό και κλείνοντας ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Οκτώ άνθρωποι βρίσκονταν στη γέφυρα εκείνη τη στιγμή και έξι παρέμειναν αγνοούμενοι, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών της πολιτείας λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση.

Οι διασώστες ανέσυραν δύο επιζώντες, ο ένας από τους οποίους νοσηλεύτηκε και έψαχναν για περισσότερους στον ποταμό Πατάπσκο αφότου τεράστια μεταλλικά ανοίγματα της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι μήκους 2,57 χιλιομέτρων, που άνοιξε το 1977, κατέρρευσαν.

Το πλοίο ανέφερε πρόβλημα με την ηλεκτρική παροχή και οι αξιωματούχοι διέκοψαν τη ροή της κυκλοφορίας στη γέφυρα μεταξύ της κλήσης για βοήθεια που εξέπεμψε το πλοίο και της σύγκρουσης, δήλωσε ο Κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ σε μια ενημέρωση.

Οκτώ άνθρωποι όμως, βρίσκονταν στη γέφυρα εκείνη τη στιγμή και έξι παρέμειναν αγνοούμενοι, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών της πολιτείας λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση, που έκλεισε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ένα ατύχημα, είπε ο Μουρ, και ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για τρομοκρατία.

Η κυκλοφορία των πλοίων διεκόπη στο λιμάνι της Βαλτιμόρης μέχρι νεωτέρας. Είναι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ για αποστολές αυτοκινήτων, διακινώντας περισσότερα από 750.000 οχήματα το 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα του λιμανιού.

Το κλείσιμο του λιμανιού απειλεί να διακόψει τον εφοδιασμό αγαθών από αυτοκίνητα, άνθρακα και άλλα εμπορεύματα όπως η ζάχαρη. Θα μπορούσε να δημιουργήσει σημεία συμφόρησης και να αυξήσει τις καθυστερήσεις και το κόστος στην ανατολική ακτή, λένε οι ειδικοί. Το λιμάνι διαχειρίζεται τις περισσότερες εισαγωγές αυτοκινήτων και είναι από τα μεγαλύτερα για εξαγωγές άνθρακα.

Το πλοίο Dali, μήκους 288,95 μέτρων, όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου τοποθετημένα από άκρη σε άκρη, είχε υποστεί μια στιγμιαία απώλεια πρόωσης και έριξε άγκυρες ως μέρος των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης πριν από την πρόσκρουση, ανέφερε η εταιρεία διαχείρισής του, Synergy Marine Pte Ltd, σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης.

Το σκάφος, ιδιοκτησίας της Grace Ocean Pte Ltd, συγκρούστηκε με έναν από τους στύλους της γέφυρας, σύμφωνα με την Synergy. Και τα 22 μέλη του πληρώματος στο σκάφος που φέρει τη σημαία της Σιγκαπούρης, καταγράφηκαν, ανέφερε. Το σκάφος ήταν ναυλωμένο από τη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk τη στιγμή του συμβάντος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δανική εταιρεία.

Η γέφυρα ήταν η κύρια οδός για τους οδηγούς μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον που προσπαθούσαν να αποφύγουν το κέντρο της Βαλτιμόρης. Ήταν ένας από τους τρεις τρόπους να διασχίσει κανείς το λιμάνι της Βαλτιμόρης, με όγκο κίνησης 31.000 αυτοκινήτων την ημέρα ή 11,3 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Το ίδιο πλοίο ενεπλάκη σε ατύχημα στο λιμάνι της Αμβέρσας του Βελγίου το 2016, όταν προσέκρουσε σε αποβάθρα καθώς προσπαθούσε να βγει από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Βόρειας Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη-Το πλοίο είχε προλάβει να εκπέμψει σήμα κινδύνου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα