Χώρες αναστέλλουν την χρηματοδότηση προς την UNRWA

Η Αυστραλία ανέστειλε την χρηματοδότηση στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ ότι αρκετοί υπάλληλοι είχαν συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η UNRWA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ για συμμετοχή

στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ εξέφρασε βαθύτατες ανησυχίες για τους ισχυρισμούς κατά της UNRWA και είπε ότι προσωρινά τερματίζεται η εκταμίευση της πρόσφατης χρηματοδότησης.

Η ΥΠΕΞ είπε ότι χαιρετίζει την άμεση απάντηση της UNRWA, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των συμβάσεων και την έναρξη πλήρους έρευνας για καταγγελίες εναντίον της οργάνωσης.

Εξάλλου ο Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης του Καναδά Αχμέντ Χουσέν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Οτάβα διέκοψε προσωρινά οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση προς την UNRWA και αναλαμβάνει διεξοδική έρευνα για τους ισχυρισμούς.

Ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί αποδειχθούν ακριβείς, ο Καναδάς αναμένει από την UNRWA να δράσει αμέσως εναντίον εκείνων που διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA την Παρασκευή, λέγοντας ότι οι κατηγορίες αφορούσαν 12 υπαλλήλους που «ενδέχεται να συμμετείχαν» στην επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Η UNRWA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ για συμμετοχή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρίνι έχει δεσμευτεί ότι θα λογοδοτήσει οποιοσδήποτε υπάλληλος της UNRWA διαπιστωθεί ότι έχει εμπλακεί σε «πράξεις τρομοκρατίας».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύτηκε να διεξάγει «επείγουσα και ολοκληρωμένη ανεξάρτητη επανεξέταση για την UNRWA».

Το Ισραήλ επιθυμεί η Unrwa να μην διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο

Το Ισραήλ επιθυμεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) να μην διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα, ύστερα από τις κατηγορίες ότι εργαζόμενοί της είχαν ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του.

Η κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει ότι η Unrwa δεν θα είναι μέρος» της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, ανέφερε ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «σταματήσουν» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα