Χρίστου: Ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου δράσης μας συνολικά ως πολιτεία

Καθίσταται από τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζουμε, η ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου δράσης μας συνολικά ως πολιτεία για να διασφαλίσουμε με πράξεις την επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), Χρίστος Χρίστου, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Αναφέροντας ότι «για 49 χρόνια η μισή μας πατρίδα

παραμένει κατεχόμενη ζώνη από τα τουρκικά στρατεύματα, ο κ. Χρίστου είπε ότι «στις δεκαετίες που μεσολάβησαν οι πολιτικές που εφαρμόσαμε δυστυχώς απέβησαν άκαρπες για επίλυση του ζητήματος».

«Ακόμα χειρότερα η αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάση για περαιτέρω συζήτηση οδήγησε εν τέλει στην υποβάθμιση του κυπριακού προβλήματος από διεθνές θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, σε δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Ως απότοκο αυτής της προσέγγισης, σύμφωνα με την κ. Χρίστου, «ο θύτης εμφανίζεται σήμερα με ακόμα πιο παράλογες αξιώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, διεκδικώντας πολιτική ισότητα, όπως οι ίδιοι την ερμηνεύουν, εκ περιτροπής προεδρία, νομιμοποίηση των παράνομων εποίκων και συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η Τουρκία εργαλειοποιεί τεκμηριωμένα τους λαθρομετανάστες, στοχεύοντας την αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων».

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι «με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κορυφώνεται η εσωτερική αντιπαράθεση των προηγούμενων ετών», ενώ «η διχόνοια επισκίασε κάθε φωνή λογικής».

«Την αναμεταξύ μας σύγκρουση θα εκμεταλλευτούν έντεχνα οι ξένες δυνάμεις για τους δικούς τους σκοπούς επιταχύνοντας τη διαδικασία της επερχόμενης καταστροφής μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ πιστεύει «με τρόπο απόλυτο στο δικαίωμα του λαού μας να γνωρίζει την πάσα αλήθεια για τα όσα εγκληματικά συνέβησαν εις βάρος του την τότε περίοδο».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χρίστου είπε ότι «ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές αυτού του τόπου η θεϊκή πρόνοια μας έδωσε ταυτόχρονα λόγους να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι», προσθέτοντας ότι «μόνο υπερηφάνεια έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε, γνωρίζοντας πως απέναντι στις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού τα παλληκάρια της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ όρθωσαν το ανάστημά τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ακόμη ότι «οι Έλληνες απέδειξαν σε ολόκληρη την οικουμένη πως θα πάρουν ξανά και ξανά την ανηφόρα μέχρι να βρουν τα ‘σκαλοπάτια που παν στην λευτεριά’».

«Καταθέτοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε όσους χάθηκαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974  δίνουμε την υπόσχεση ότι η μαρτυρική τους θυσία θα επισκιάζει πάντα το αφήγημα πως: Η Κύπρος έπεσε αμαχητί», κατέληξε ο κ. Χρίστου.

Διαβάστε επίσης: Π.Νικόλας: Η «λύση» δεν μπορεί να είναι συνώνυμο του κλεισίματος του Κυπριακού

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα