«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος όσο η ε/κ πλευρά αναγνωρίζεται ως νόμιμη ΚΔ​​​​​​​»

Όσο η ε/κ πλευρά αναγνωρίζεται ως η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της ΚΔ, δεν θα υπάρχει κοινό έδαφος στο Κυπριακό, ανέφερε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου λέγοντας πως πως δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με «ροζ γυαλιά» και να προσπαθούμε ως νύφη και γαμπρός να δημιουργήσουμε διαφορετικούς κόσμους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα στις δηλώσεις του κ. Ερτουγρούλογλου που έγιναν χθες βράδυ στη «βουλή» κατά την έγκριση του προϋπολογισμού του «υπουργείου» του, που φτάνει τα

588 εκ ΤΛ. Το Κυπριακό, ανέφερε, δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως πρόβλημα μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων της Κύπρου ή μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, οι αραβικές χώρες, η Κίνα, η ΕΕ και ο ΟΗΕ «βρίσκονται εδώ και υιοθετούν και διατηρούν πολιτικές σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα».

Είναι απαραίτητο, συνέχισε, να επιτευχθεί συναίνεση για το τι είναι το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μερών για το θέμα αυτό και ο λόγος είναι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανέφερε επίσης ότι  «το αίτημα των Ελληνοκυπρίων για 2 έδρες για τους Τουρκοκύπριους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας [της ΕΕ] θα σήμαινε την επιβεβαίωση ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι ιδιοκτήτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Απευθυνόμενος στην τ/κ αντιπολίτευση είπε ότι «δεν βλέπουμε έτσι το λεγόμενο Κυπριακό πρόβλημα. Μπορεί να σας αρέσει αυτό ή όχι. Το Κυπριακό είναι μια εθνική υπόθεση. Είναι η υπόθεση του τουρκικού έθνους».

Η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, δεν είναι έδαφος της ΕΕ και δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης, δήλωσε ο κ. Ερτουγρούλογλου. «Δεν έχουμε πολιτική εχθρότητας προς κανέναν, αλλά βλέπουμε ποιος είναι εχθρικός προς εμάς και παίρνουμε θέση εναντίον τους. Ο κόσμος δεν έπρεπε να αναγνωρίσει τους Ελληνοκύπριους ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το έκανε. Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να κάνει τους Ελληνοκύπριους μέλος της ΕΕ, αλλά το έκανε. Γινόμαστε εχθροί της ΕΕ όταν λέμε αυτά τα πράγματα; Σεβόμαστε τις αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ, αλλά αυτή έχει παραβιάσει τις αρχές της σε κάθε της βήμα» είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι θετικό να μιλάμε για πραγματικές πολιτικές στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δέχθηκε κριτική από εκείνους που βλέπουν τον κόσμο μέσα από «ροζ γυαλιά», επειδή βλέπει το Κυπριακό με αυτόν τον τρόπο.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ ήταν αυτά που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα και σημείωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που διέκοψαν τον συνεταιρισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οζερσάι

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την είδηση για τον επικείμενο διορισμό Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρωην διαπραγματευτής, «υπεξ» και νυν πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων σε βάση δύο κρατών ή ομοσπονδίας δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση προς το παρόν και για αυτό οι δύο πλευρές θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται χωρίς να περιμένουν τη λύση.

Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ποια θα είναι τα καθήκοντα της απεσταλμένης. «Ελπίζω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, εγκρίνοντας το διορισμό αυτής της απεσταλμένης, ξεκαθάρισε εκ των προτέρων την αποστολή με την οποία θα έρθει και έδωσε τη συγκατάθεσή της αναλόγως». Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση για την απεσταλμένη του ΟΗΕ να ενεργήσει με μια αποστολή καθορισμού της ύπαρξης ή όχι κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών για τη λύση και να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κοινό έδαφος, αφενός, και αφετέρου να βοηθήσει τα μέρη να συνεργαστούν σε διάφορα θέματα για τη λύση πριν από τη λύση ώσπου να υπάρξει μια συνολική λύση. Εξετάζοντας τις σημερινές θέσεις των μερών, ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και η εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα διερωτηθεί τι είδους άνοιγμα προτίθεται να κάνει η άλλη πλευρά, ώστε η μία από τις δύο πλευρές να προσεγγίσει την πρόταση της άλλης, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα διερωτηθεί αν υπάρχει μια μέση λύση μεταξύ των δύο προτάσεων στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, εκτός από την ιδανική λύση.

«Με μια διαφορετική διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, την παράνομη μετανάστευση, τα λιμάνια, το άμεσο εμπόριο, τον εναέριο χώρο και παρόμοια ζητήματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα ζητήματα χωρίς να περιμένουμε τη λύση» είπε ο κ. Οζερσάι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα