Διαφωνία Μοσάντ-Νετανιάχου για δέσμη ισραηλινών αντιπροτάσεων για εκεχειρία

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δεν ενέκρινε τη δέσμη αντιπροτάσεων που ετοίμασαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ για το νέο πλαίσιο εκεχειρίας στη Γάζα, στον κύκλο διαδοχικών επαφών που συνεχίζονται μεταξύ αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Τρίτης στο Κάιρο, με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, και τον διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας,

Ρονέν Μπαρ. Ωστόσο, ενώ είχε διαρρεύσει από τα ισραηλινά κρατικά μέσα ότι οι Μπαρνέα και Μπαρ εκπόνησαν μία νέα δέσμη αντιπροτάσεων, που χαρακτηρίζονταν ως «περισσότερο ευέλικτες» σε σχέση με αντίστοιχες ισραηλινές θέσεις κατά το παρελθόν, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εν τέλει δεν τις ενέκρινε.

Η διαφωνία Νετανιάχου είχε ως αποτέλεσμα να αποφασισθεί να μη συμμετάσχει στην ισραηλινή αντιπροσωπεία που μετέβη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αξιωματούχος του στρατού που είναι αρμόδιος για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων. Όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατά τις επαφές της στο Κάιρο δεν θα έχει την αρμοδιότητα να καταθέσει αντιπροτάσεις, αλλά θα συλλέξει τις προτάσεις που θα προβληθούν από τους εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, του Κατάρ και της CIA.

Το πλαίσιο εκεχειρίας αναμένεται να προβλέπει παράλληλη απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Καταριανό Πρωθυπουργό Αλ-Θάνι. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανάγκη οι συνομιλίες που διεξάγονται να αποφέρουν απτά αποτελέσματα και να υπογραφεί συμφωνία εκεχειρίας το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προβαίνει σε δηλώσεις ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για επίτευξη εκεχειρίας στην Γάζα.

Διαβάστε ακόμη: Διάσκεψη παλαιστινιακών οργανώσεων ετοιμάζει η Μόσχα, λέει ο Λαβρόφ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords