Διχάζει η Έκθεση Προόδου

Ικανοποίηση εκφράζει ο ΔΗΣΥ, έντονες επικρίσεις διατυπώνει η αντιπολίτευση
Αρκετά θετικά στοιχεία διαπιστώνει το ΑΚΕΛ, διαβλέπει, ωστόσο, υπόκρυψη παροχής ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία για το Προσφυγικό

Διιστάμενες αντιδράσεις προκαλεί η έκθεση προόδου της Τουρκίας στο εσωτερικό σκηνικό.
Ενώ η κυβερνητική πλευρά εκφράζει ικανοποίηση για το «θετικό περιεχόμενο» της έκθεσης, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του Κέντρου διατυπώνουν έντονες επικρίσεις τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και εναντίον

της Κυβέρνησης της ΚΔ. Κάπου στο ενδιάμεσο κινείται η προσέγγιση του ΑΚΕΛ, το οποίο διαβλέπει αφενός θετικά στοιχεία στην έκθεση, εκφράζει αφετέρου την άποψη ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας, ζητώντας επιτακτικά την άμεση εφαρμογή των υποχρεώσεων της Άγκυρας.

Θετική η έκθεση
Σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης επισήμανε ότι στην έκθεση προόδου της Τουρκίας αποτυπώνεται η σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας με τη λύση του Κυπριακού, ενώ τη χαρακτήρισε θετική. «Πάντοτε υποστηρίζαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστεί ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας πως στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες πρέπει να υπάρχουν στη λύση του Κυπριακού.

Το μπαλάκι στην Τουρκία
Αν η Τουρκία θέλει να άρει τα εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας προτείνεται το άνοιγμα κεφαλαίων, γεγονός που υποκρύβει ανταλλάγματα στο προσφυγικό.
Σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως οι αναφορές που άπτονται των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά.

Υπογράμμισε ως θετικές τις αναφορές που γίνονται για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα την αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι κυπρογενείς υποχρεώσεις
Ιδιαίτερα θετική, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, κρίνεται η επανάληψη της αναφοράς στον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών στα χωρικά τους ύδατα αλλά και στον εναέριό τους χώρο, ενώ εξίσου σημαντικές είναι και οι επισημάνσεις της Κομισιόν αναφορικά με την έλλειψη προόδου στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, περιλαμβανομένης της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή, ζητώντας επιτακτικά την άμεση εφαρμογή των υποχρεώσεων της Άγκυρας. «Προφανώς και δεν συμμεριζόμαστε τη θέση που παρουσιάζει ως συνεχιζόμενη τη δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, όμως συμφωνούμε ότι η έμπρακτη δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας στις συνολικές διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας», είπε.

Ανταλλάγματα στο προσφυγικό
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε στη συνέχεια πως, δυστυχώς, ουσιαστικά προτείνεται άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, κάτι που ουδόλως συνάδει με την κριτική που της ασκείται. Αντιθέτως, συνέχισε, υποκρύβει σκοπιμότητες που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συνεργασίας της Άγκυρας στο προσφυγικό με ανταλλάγματα.

«Το μήνυμα που στέλνουμε ως ΑΚΕΛ προς κάθε κατεύθυνση και το οποίο αναμένουμε ότι θα συμμεριστεί μέχρι τέλους και η Κυβέρνηση είναι ότι το άνοιγμα κεφαλαίων εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να άρει τα εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να βοηθήσει έμπρακτα στη λύση του Κυπριακού. Αν αυτά γίνουν, τότε τα εμπόδια θα αρθούν», κατέληξε.

Επικίνδυνη, πλέον, η Κυβέρνηση
Σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και την ικανοποίηση που εξέφρασε η Κυβέρνηση για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος επέκρινε έντονα την κυβερνητική πλευρά για τους χειρισμούς της.
«Όταν μια Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για μιαν απόφαση, απλώς για να καλύψει την κατάρρευση της πολιτικής, τότε αυτή η Κυβέρνηση καθίσταται επικίνδυνη για το Κράτος και για τον λαό.

Η απεγνωσμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αυτοδικαίωση, εδράζεται στη συμπερίληψη των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας, στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, κάτι για οποίο άλλοι αγωνίστηκαν και άλλοι το κέρδισαν».

Αλλά, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, παραλείπεται αναφορά στον καθαρό εκβιασμό για άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει τεθεί από τον κ. Έιντε και την τουρκική πλευρά ως χρονικός στόχος για κλείσιμο του Κυπριακού.

«Η Κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και ουσιαστικά απελευθερώνει την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται από τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και απευθύνουμε έκκληση σε όλους: Αυτή είναι η ώρα της εθνικής περισυλλογής και συνεννόησης», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ποντιοπιλατικό κτύπημα
Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων έκανε λόγο για ποντιοπιλατική στάση της Κομισιόν απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση για αδυναμία άσκησης της προσηκούσης, για τα κυπριακά συμφέροντα, εξωτερικής πολιτικής.

Σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου επισήμανε ότι η ανακοίνωση για το άνοιγμα κεφαλαίων, τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει για την εξωτερική της πολιτική στο Κυπριακό.

«Με έντεχνο τρόπο η Κομισιόν επιχειρεί να εξισορροπήσει την επίσημη εξαγγελία ξεπαγώματος τεσσάρων τουρκικών κεφαλαίων με την καταγραφή όλων των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Αυτό, φυσικά, δεν μας ικανοποιεί, αφού δεν συνιστά αλλαγή της ευνοϊκής πολιτικής της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το προσφυγικό έχει αλλάξει τα δεδομένα και ο τροχός έχει αρχίσει να γυρίζει αντίστροφα». Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να σταματήσει αυτήν την πορεία, κατέληξε.

Αρνητικές εξελίξεις
Ασταμάτητες είναι πλέον οι αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την πρόταση της Κομισιόν για το άνοιγμα 4 προενταξιακών κεφαλαίων τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση είχε παγώσει μονομερώς το 2009, αφού πρώτα η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποενοχοποίησε την Τουρκία με την απονομή πιστοποιητικών καλών προθέσεων στον «προοδευτικό» κ. Ερντογάν, ανέφερε ο αν. εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Γιάννης Τσαγγαρίδης.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιδρά προληπτικά με αποτρεπτικά μέτρα και όχι να αρκείται σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδεικνύεται ως Κυβέρνηση ανοχής, ανούσιων και χλιαρών διαβημάτων», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα