ΔΗΚΟ: Προτεραιότητα η επίλυση/άμβλυνση προβλημάτων Υγείας

Το θέμα της επίλυσης ή άμβλυνσης των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα στη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να συγκληθεί ειδική σύσκεψη Αρχηγών για την Υγεία, με στόχο να κατατεθούν προτάσεις και να ληφθούν αποφάσεις για:

• Τα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων στα Νοσοκομεία
• Την έλλειψη αναλωσίμων
• Τις περιπτώσεις προσωπικών ιατρών, που αρνούνται να εξετάσουν ασθενείς
• Τα προβλήματα

διοίκησης που παρατηρούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια
• Την έλλειψη ικανοποιητικής διοίκησης και συντονισμού που παρουσιάζεται στον  ΟΚΥΠΥ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε επίσης την ανάγκη οριστικοποίησης και εφαρμογής του  σχεδίου επαναπατρισμού των φοιτητών.

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επιπρόσθετα σε όσα ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέστειλε γραπτώς πριν από μία βδομάδα στον Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στα κόμματα συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη, ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι υπεραισιόδοξες και αναφέρθηκε στο ποσό των €6 δις, που θα χρειαστεί το κράτος, για να στηρίξει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των μέτρων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε επίσης να ετοιμαστεί σχέδιο με βάση το χειρότερο σενάριο, ώστε να υπάρξει δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετική διάψευση του χειρότερου σεναρίου.

Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη δανεισμού  από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ειδικά για τον τομέα της υγείας, όπως προβλέπεται σε πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, υπό την προϋπόθεση πάντα αποφυγής οποιουδήποτε μνημονίου.Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε εμφαντικά ότι δεν πρέπει η Κύπρος να μπει για δεύτερη φορά σε μνημόνιο.

Όσον αφορά το Νομοσχέδιο για τις Κρατικές Εγγυήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποδοχή του ως έχει και επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για :

• Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με €250 - €300 εκ.

• Τη διάφανη και ξεκάθαρη συμφωνία για τα κριτήρια για το ποιοι θα είναι δικαιούχοι εγγυημένων δανείων από τα υπόλοιπα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Να μην να μπορεί να αλλάξει, από τον Υπουργό Οικονομικών, η αναλογία της εγγύησης (το 70:30)

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, επιμένοντας πως:

• Οι παρατηρήσεις και οι επιφυλάξεις του Γενικού Ελεγκτή πρέπει να ικανοποιηθούν.

• Η Ελεγκτική Υπηρεσία να συμμετέχει ως παρατηρητής στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

• Να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος του θέματος από τη Βουλή, καθώς και συνεχής διαβούλευση Βουλής και κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα