Δήμος Αθηένου: Παρέλαβε πιστοποιητικά εγγραφής για Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Συνολικά τέσσερα πιστοποιητικά εγγραφής στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρέλαβε ο Δήμος Αθηένου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι «το Υφυπουργείο Πολιτισμού και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO διοργάνωσαν την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου

με την ευκαιρία των 20 χρόνων της Σύμβασης της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (2003). Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "παρουσιάστηκαν οι εγγραφές 30 συνολικά στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έγιναν τα έτη 2019 μέχρι 2023 και απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά εγγραφής στους αντίστοιχους αιτητές από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη και την Πρόεδρο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κ. Λουκία Χατζηγαβριήλ".

Ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου «είχαν την τιμητική τους, αφού ο Δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς παρέλαβε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού τέσσερα πιστοποιητικά εγγραφής, που είναι τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο φορέα, για τα στοιχεία που εγγράφηκαν και αφορούσαν τον Δήμο και το Καλλινίκειο Μουσείο την συγκεκριμένη περίοδο».

Συγκεκριμένα τα πιστοποιητικά αφορούν  τα «Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα», τον «Γαλακτοκομικό Πολιτισμός της Κύπρου: Παραδοσιακές Πρακτικές, Τεχνικές Παρασκευής και Εθιμική Ζωή», την  «Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή και Νεότερη Αγιογραφία» και το «Παραδοσιακό Οφτό Κλέφτικο της Κύπρου».

Αιτητές των συγκεκριμένων στοιχείων ήταν ο Δήμος Αθηένου, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, ο Σύνδεσμος Αγιογράφων Κύπρου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου και ο Δήμος Λευκονοίκου, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Σημειώνεται ότι «ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχουν εγγράψει συνολικά οκτώ στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Εθνικό Κατάλογο».

Ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο «συγχαίρουν την Εθνική Επιτροπή UNESCO για τις υπηρεσίες που προσφέρει στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο για τη διαφύλαξη της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθηένου και της Κύπρου».

Διαβάστε επίσης: Επιδότηση διδάκτρων και σίτισης παιδιών ως 4 ετών - Όλες οι λεπτομέρειες

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα