Δίπλαρος: Ανάγκη για διάλογο όπου συμμετέχει η θρησκεία σε κάθε έκφανση

Σε χαιρετισμό του ο Ευθύμιος Δίπλαρος στη 30η Επετειακή  Γενική Συνέλευση τής  Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), επισήμανε την ανάγκη για διάλογο όπου συμμετέχει η θρησκεία, σε κάθε της έκφανση. 

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω στις εργασίες της 30ής Επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, η οποία μας δίδει την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε το έργο και να αξιολογήσουμε τη συνάφεια των σκοπών και στόχων της, ώστε να καταστούμε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση και εδραίωση των χριστιανικών αξιών

σε ένα ιλιγγιωδώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο κόσμο.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας, με τον πόλεμο να μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, αναδεικνύεται πιο αναγκαίος από ποτέ ο διάλογος, όπου συμμετέχει η θρησκεία, σε κάθε του έκφανση, Διαθρησκειακός, Ενδοθρησκειακός και μεταξύ πεποιθήσεων, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις των εκκλησιών ή άλλων διεθνών δρώντων. Τέτοιες δράσεις ήταν η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Διαθρησκειακό Διάλογο της

Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, καθώς και ο διάλογος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με εκπροσώπους χριστιανικών δογμάτων, ιδιαίτερα δε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο κατέχει ιδιάζουσα θέση ως εκ του σημαντικού του ρόλου στην εξελικτική πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή τέτοιων δράσεων, αλλά και για τη συνύπαρξη στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί η αποδοχή της διαφορετικότητας, εκφραζόμενη μέσα από τη θρησκευτική πολυμορφία, καθώς ενισχύεται ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πανανθρώπινων αξιών, τις οποίες άλλωστε πρεσβεύει η Ορθοδοξία.

Αναμφίβολα, είναι βαρυσήμαντος ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ως εκ τούτου, η ΔΣΟ οφείλει να εγκύψει στο πώς θα συμβάλει πιο ενεργά και αποτελεσματικά στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και στην προάσπιση των χριστιανικών αξιών.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο πυλώνες, στους οποίους μπορεί να βασιστεί η διάδοση των χριστιανικών αξιών: Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην αναζήτηση και συλλογή βέλτιστων πρακτικών στον χώρο του χριστιανισμού και δη της Ορθοδοξίας, όπου διεξάγεται διαθρησκειακός διάλογος και ο δεύτερος πυλώνας, στη διάδοση αυτών των πρακτικών και, μέσω αυτών, των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,

Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, θα αναφερθώ ακροθιγώς στο έργο του Γραφείου για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου. Το Γραφείο αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Σουηδίας στη Λευκωσία, με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εδραίωση της συμφιλίωσης στην Κύπρο. Εξάλλου, η ενθάρρυνση και διευκόλυνση του διαλόγου και των προσπάθειών των θρησκευτικών ηγετών για θρησκευτική ελευθερία και ειρήνη στην Κύπρο, διαδραματίζει επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες δυνατό να διαφωτίσουν και να εμπνεύσουν πολιτικούς και θρησκευτικούς ιθύνοντες είναι σημαντικές.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα της διάδοσης της γνώσης και της ενημέρωσης, λόγω και της ιδιότητάς μου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της ΔΣΟ, δίδω ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω αξιοποίηση των ΜΜΕ, δεδομένης της αλματώδους εξέλιξής τους κατά τα τελευταία χρόνια, για τη διάδοση των αξιών της Ορθοδοξίας και της προσφοράς του Χριστιανισμού, αλλά και του έργου της ΔΣΟ στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Είναι αναγκαίο όπως οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στη βάση των αρχών της Ορθοδοξίας, καθώς και οι δράσεις για αρκούντως σοβαρά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διώξεις χριστιανικών πληθυσμών σε λίκνα της Χριστιανοσύνης (Κοσσυφοπέδιο, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Μέση Ανατολή), να τύχουν μεγαλύτερης προβολής. Εξίσου σημαντική είναι η εμπλοκή θεσμών και φορέων της ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας, καθώς και ανθρώπων του πνεύματος από τον ακαδημαϊκό και θρησκευτικό κόσμο στην ανάδειξη, ευρύτερα, του πολυσχιδούς και μακραίωνου ρόλου της Ορθοδοξίας και των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι ο ρόλος μας ως βουλευτών πρέπει να είναι καθοριστικός στην προώθηση του πλουραλισμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Οφείλουμε, ως αναφέρεται στη Δήλωση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης της Αγίας Πετρούπολης του 2017, να αναλαμβάνουμε τέτοιες πολιτικές που να μας καθιστούν αντιπροσωπευτικότερους των κοινωνιών μας, περιλαμβανομένης της διάστασης της θρησκείας. Να δημιουργούμε τέτοιες μορφές διαλόγου που να μας βοηθούν να κατανοούμε τις κοινωνικές συγκρούσεις και να συμβάλλουμε στην επίλυση τους. Εξού και η ΔΣΟ έχει θέσει ως υψηλό στόχο την ανάδειξη της συμβολής των χριστιανικών αξιών και της χριστιανικής παράδοσης στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και της ανάγκης όπως οι αρμόδιοι φορείς της έχουν και λόγο και ρόλο στην διαμόρφωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα