Διπλή αναβάθμιση από τους Fitch

Σε Β+ από Β- το αξιόχρεο της Κύπρου και από ΒΒ- σε ΒΒ+ το country ceiling

Η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους

ΠΟΤΕ και γιατί θα μας αναβαθμίσει ή θα μας υποβαθμίσει στο μέλλον

Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου από Β- σε Β+ με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη, προχώρησε χθες βράδυ ο Οίκος Fitch.

Ο Οίκος αναβάθμισε επίσης και το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ-, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους.

Την ίδια ώρα, ο Οίκος εκτιμά πως το έλλειμμα για το 2015 θα μειωθεί στο 0,1% και ότι τα έτη 2016 και 2017 θα υπάρξει πλεόνασμα της τάξης του 0,2% και 1%, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, ο Fitch αναμένει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 100% μέχρι το 2017 από 108% φέτος, ενώ καταγράφει και την επιστροφή της Κύπρου σε τροχιά προγράμματος, μετά τις καθυστερήσεις της πέμπτης και έκτης αξιολόγησης και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Τονίζει, ακόμη, τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την επιστροφή στην ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,5% το 2015, ενώ δεν παραλείπει να υποδείξει πως εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για το αξιόχρεο της Κύπρου, από τη βαθιά οικονομική και χρηματοοικονομική προσαρμογή.

Παραμένουν οι κίνδυνοι

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, ο Οίκος σημειώνει το δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι το υψηλότερο απ' όλες τις χώρες που αξιολογεί. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τα προβληματικά δάνεια για τα οποία δεν έχουν γίνει γενικές προβλέψεις φθάνουν τα €18,8 δις και αντιστοιχούν με το 107% του ΑΕΠ γι' αυτήν την περίοδο. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι εφαρμογής, καθώς υπάρχει ζήτημα πολιτικής βούλησης γι' αντιμετώπιση των χρεωστών, ενόψει των εκλογών.

Επίσης, η Κύπρος παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, όπως η αβεβαιότητα που υπάρχει για την Ελλάδα και μια πιθανή παγκόσμια οικονομική κάμψη, όπως επίσης και κάμψη της ρωσικής οικονομίας, ενώ σημειώνει και τα σημαντικά ρευστοτικά αποθέματα που διαθέτει η Κύπρος -γύρω στα €2 δις- και τα οποία της επιτρέπουν να καλύψει τις επικείμενες λήξεις χρέους. Ειδικότερα σημειώνει πως υπάρχουν χαμηλές λήξεις χρέους μέχρι το 2018, με μόνο €0,5 δις εντός του 2016, €284 εκ. το 2017 και €20 εκ. το 2018.

Οι τράπεζες τα κρίνουν όλα

Στην αξιολόγησή του ο Οίκος τονίζει πως η Κύπρος θα αναβαθμιστεί εκ νέου, αν επέλθει περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου, περιλαμβανομένων των αναδιαρθρώσεων δανείων, καθώς κι αν μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό κόστος και να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Προειδοποιεί όμως και με υποβάθμιση, αν επανεντατικοποιηθεί η τραπεζική κρίση, αν εξασθενήσει η δημοσιονομική εξυγίανση και αν προκύψει επιστροφή σε ύφεση ή αποπληθωρισμό, που θα επηρεάσει τη δυναμική του χρέους, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως απώλεια της πρόσβασης στις αγορές θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο. Αξίζει, όμως, να τονιστεί πως η θετική αξιολόγηση του Οίκου θα υποβοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια που στοχεύει και στην αντιμετώπιση των υψηλών λήξεων χρέους που έρχονται στο εγγύς μέλλον, τα έτη 2019 - 2020 και είναι της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έχουμε ακόμη δρόμο…

Ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος, μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα», αν και τόνισε πως μια αναβάθμιση είναι σημαντική, σημείωσε, ωστόσο, πως πρέπει να αντιληφθούμε ότι ακόμη βρισκόμαστε μακριά από το να φτάσουμε στην κατηγορία των ομολόγων επενδυτικής ποιότητας.

Σε σχέση με τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία βγαίνει η Κύπρος στις αγορές, ο κ. Ζένιος χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως θετικό, υπέδειξε όμως ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι απότοκο του γεγονότος πως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βγαίνουν στις αγορές με αρνητικά επιτόκια. Ταυτόχρονα, ο κ. Ζένιος εξέφρασε και την αγωνία του για την αισιοδοξία που προσδίδεται στο γεγονός ότι η χώρα μας βγαίνει στις αγορές, και επεσήμανε ότι δεν είναι και τόσο καλό το να εξέλθουμε ενωρίτερα από το μνημόνιο απ’ ό,τι προβλέπεται, τονίζοντας πως ακόμη υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε και πρέπει να γίνουν. Αξίζει, τέλος, να τονιστεί πως στις 13 Νοεμβρίου αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα