Δορυφόροι στην υπηρεσία εταιρειών αγωγών ΦΑ και πετρελαίου

Μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί δορυφόρους για παρακολούθηση των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου ανέπτυξε η ολλανδική εταιρεία Orbital Eye.

Η εταιρεία έχει στη διάθεσή της το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ που προσφέρει δωρεάν υψηλής ποιότητας δεδομένα, μέρα και νύχτα και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος,

η ασφάλεια αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για τις εταιρείες αγωγών καθώς τα ατυχήματα τείνουν να είναι αρκετά σοβαρά και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον.

Στην Ευρώπη, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των βλαβών σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προκαλείται από εκσκαφές, κατασκευές και εργασίες.

Ατυχή περιστατικά μπορούν να μειωθούν μέσω παρακολούθησης από ελικόπτερα κατά το μήκος της διαδρομής του αγωγού τουλάχιστον κάθε τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, το 37% των προβλημάτων εντοπίζονται από το κοινό, ενώ οι από αέρος έρευνες εντοπίζουν μόνο το 17% των προβλημάτων.

Η υπηρεσία PIMSyS της ολλανδικής εταιρείας Orbital Eye υπόσχεται να αυξήσει την επιτήρηση καθώς χρησιμοποιεί εικόνες από δορυφόρους σε συνδυασμό με έξυπνες εφαρμογές που εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους.

Στη συνέχεια, το σύστημα προειδοποιεί τις εταιρείες οι οποίες με τη σειρά τους στέλλουν προσωπικό στον τόπο του προβλήματος χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για tablet.

Η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί με την κεντρική βάση δεδομένων μέσω επίγειων δικτύων και μικρών δορυφόρων και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως περιοχές της ερήμου.

Σημειώνεται ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όλο τον κόσμο έχουν μήκος δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δίκτυα δεν είναι πολύ βαθιά, φθάνουν μόλις 1.5 μέτρο κάτω από το έδαφος.

Στην Ευρώπη, οι αγωγοί φυσικού αερίου έχουν μήκος 140,000 χιλιόμετρα, ενώ 40,000 χιλιόμετρα άλλων αγωγών στην Ευρώπη μεταφέρουν πετρέλαιο και συναφή προϊόντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα