ΕΓ ΠΕΟ Λάρνακας: Ονειρευόμαστε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο

Ονειρευόμαστε μια επανενωμένη Κύπρο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων, ανέφερε σήμερα ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας Γιώργος Ιουλιανός.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Φοινικούδων στη

Λάρνακα, ο κ. Ιουλιανός ανέφερε ότι φέτος κλείνουν 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο και σήμερα αποτίουμε «φόρο τιμής στους πρωτοπόρους αγωνιστές και τιμούμε τους πρωτεργάτες, τους αφανείς ήρωες του συνδικαλιστικού κινήματος που πήραν στα χέρια τους την υπόθεση των εργαζομένων και συγκρούστηκαν με την μιζέρια, την εκμετάλλευση, αψηφώντας τις επιθέσεις, την φυλακή,  ακόμα και τον θάνατο».

Aναφέρθηκε στο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που συνεχίζεται αλλά και στην εδώ και έξι μήνες «γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ» και στις χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν ως πρόσφυγες για να γλυτώσουν από τους πολέμους σε Αραβικές και Αφρικανικές χώρες.

Oι δυνάμεις που θέλουν την ειρήνη, συνέχισε «οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο και μαζί τους και εμείς, απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των πολέμων, δίκαιο καταμερισμό του πλούτου,  αναζήτηση λύσεων στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα  με ειρηνικά μέσα που να βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Για μας, τους κύπριους εργαζόμενους, ο αγώνας για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και του διεθνούς δικαίου είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας», σημείωσε.

Ο κ. Ιουλιανός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε ότι «η παρατεταμένη στασιμότητα, η δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο την λύση, δυναμώνουν τις δυνάμεις του διαχωρισμού και οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση του τόπου μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για θετικά μέτρα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η πλειοψηφία της οποίας δίνει μάχη ενάντια στις διχοτομικές θέσεις του Τατάρ, να πείσει ότι παραμένουμε στην πράξη προσηλωμένοι σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή διαχρονικά έχει ερμηνευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Στην Κύπρο, συνέχισε «όπως και σε ολόκληρο το κόσμο οι απανωτές κρίσεις του συστήματος, η πανδημία και τώρα η κρίση του πληθωρισμού, χρησιμοποιούνται από το κεφάλαιο, με την πλήρη στήριξη των κυριάρχων πολιτικών δυνάμεων, για την επιβολή πολιτικών απορρύθμισης της εργασίας, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, συρρίκνωσης των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Σημείωσε επίσης ότι «παρά το γεγονός πως η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ψηλούς, θετικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες δεν σμικρύνονται, η κατανομή του εισοδήματος είναι ετεροβαρής, η κατάσταση για τα χαμηλομεσαία νοικοκυριά, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια».

Στην ομιλία του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας αναφέρθηκε και στους αγώνες και διεκδικήσεις της ΠΕΟ και είπε πως «αγωνιζόμαστε για κατώτατο μισθό  επαρκή και αξιοπρεπή, ο οποίος να αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ, να αποδίδεται σε ωριαία βάση κατοχυρώνοντας για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό βασικά δικαιώματα όπως υπερωρίες, αργίες και 13ος μισθός».

Αναφερόμενος στην ΑΤΑ είπε ότι «είναι ο μοναδικός μηχανισμός αναπλήρωσης του εισοδήματος των εργαζομένων από τον πληθωρισμό. Διεκδικούμε πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και ΑΤΑ για όλους» είπε και πρόσθεσε πως «οι θέσεις που ο Υπουργός Οικονομικών προβάλλει, είναι επικίνδυνες, δεν οδηγούν σε δικαιότερη ΑΤΑ, αλλά σε εκφυλισμό, διάβρωση και εξουδετέρωση της».

Ο Γιώργος Ιουλιανός ζήτησε «συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρισμού, επαναφορά της μειωμένης φορολογίας στα  καύσιμα, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και των εισοδηματικών κριτηρίων, στήριξη της εργαζόμενης οικογενείας με κοινωνικά επιδόματα από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ΠΕΟ, συνέχισε δεν θα δεχτεί «την ανικανότητα και τις παραλήψεις της προηγουμένης κυβέρνησης στο κεφάλαιο της ενεργειακής πολιτικής να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι μεσαίοι, οι ευάλωτοι.  Ούτε μπορεί να θεωρηθεί στήριξη της κοινωνίας τα εφάπαξ αντισταθμιστικά την ώρα που οι φορολογίες που θα επιβληθούν θα είναι μόνιμες» είπε.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 9ης Ιουνίου, ο κ. Ιουλιανός είπε πως «η ΠΕΟ, ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού κινήματος, συμπαρατάσσεται με το κόμμα των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ. Στήριξη και ενίσχυση των συνδυασμών του ΑΚΕΛ Αριστερά, Κοινωνική Συμμαχία σημαίνει φωνή διεκδίκησης για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη, σημαίνει ότι έχουμε ένα δυνατό σύμμαχο στην Κύπρο».

Σημείωσε ακόμα ότι «με την αισιοδοξία ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να κτίσουμε μια ενωμένη ειρηνική κοινή πατρίδα, να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο κόσμο για τον κόσμο της εργασίας» γιατί όπως εξήγησε «η Κύπρος που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Κύπρος της μιζέριας, αλλά η Κύπρος της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μια επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων βουλευτές, οι Επαρχιακοί Γραμματείς του ΑΚΕΛ Λάρνακας και Αμμοχώστου, η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σχολικοί Έφοροι καθώς και Τουρκοκύπριοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΓ ΠΕΟ Λάρνακας, Ονειρευόμαστε, Κύπρο,eg peo larnakas, oneirevomaste, kypro