Εγκρίθηκε στην επιτροπή ΚΣΣΕ η έκθεση Ευσταθίου για απάνθρωπη μεταχείριση

Εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία σε επίπεδο επιτροπής η έκθεση και ψήφισμα για το θέμα των ισχυρισμών περί απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας σε χώρους κράτησης στην Ευρώπη που παρουσίασε ο Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην τοποθέτησή του ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι σε πολλούς χώρους

κράτησης στην Ευρώπη εξακολουθούν να υφίστανται απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές, κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει ρητά κάθε μορφή κακομεταχείρισης ή τιμωρίας.

Σημειώνεται ότι επέκρινε έντονα και το ότι σε κάποιες χώρες, όπως την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, τέτοια φαινόμενα είναι διάχυτα και επαναλαμβανόμενα, καθιστώντας το πρόβλημα συστημικό.

Επισημαίνεται ότι ο Κύπριος Εισηγητής υπογράμμισε ότι η ανοχή, η έλλειψη λογοδοσίας, η αναποτελεσματικότητα των ερευνών και της στοιχειοθέτησης υποθέσεων και η μη συμμόρφωση των αρμοδίων εθνικών αρχών με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων, που πλήττουν καίρια τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται συστάσεις του Εισηγητή προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη βάση των ευρημάτων της CPT, καθώς και συστάσεις του Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ποινικοποίησης των βασανιστηρίων και συναφών αδικημάτων, στη διασφάλιση της πρόσβασης των κρατούμενων σε υπηρεσίες υγείας, νομικής αρωγής και επικοινωνίας με οικεία πρόσωπα, στην απόρριψη μαρτυρικού υλικού που εξασφαλίστηκε μέσω βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, στην οπτικογράφηση όλων των ανακρίσεων και στην απλοποίηση των κανόνων απόδειξης υπόθεσης κακομεταχείρισης, λόγω της ευάλωτης θέσης των θυμάτων.

Προστίθεται ότι ο κ. Ευσταθίου εισηγήθηκε την αυτόματη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της CPT, καθώς και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των αρχών των κρατών μελών του Οργανισμού, με στόχο να διασφαλιστεί η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα.

«Η έκθεση και το ψήφισμα του κ. Ευσταθίου θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για έγκριση μέχρι το τέλος του χρόνου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα