Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων των Κονιών για κεραία 5G

Την ανάκληση της άδειας για την εγκατάσταση κεραίας τεχνολογίας 5G που έχει τοποθετηθεί από τις 14/12/2023 στο χωριό Κονιά, στην Πάφο, ζητούν κάτοικοι της περιοχής  με εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν έξω από το Δημοτικό Σχολείο Κονιών το πρωί της Κυριακής.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «μακριά οι κεραίες 5G από τα παιδιά μας» και «όχι 5G στο σχολείο μας».

Οι κάτοικοι επί τούτου έχουν αποστείλει εντός Ιανουαρίου επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Πρόεδρο της Βουλής

των Αντιπροσώπων, στην Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Εσωτερικών στον Υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, στην Έπαρχο Πάφου αλλά και στην εταιρεία στην οποία ανήκει η κεραία.

Οι κάτοικοι σημειώνουν πως δεν επιθυμούν τη λειτουργία μιας τέτοιας κεραίας στην περιοχή τους και ζητούν όπως απομακρυνθεί πάραυτα από την περιοχή.  Προσθέτουν πως επειδή δεν είχαν κάποια εξέλιξη προέβηκαν σήμερα σε έντονη διαμαρτυρία και κινητοποίηση θεωρώντας ότι «ως φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματά τους».

Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ακόμη ότι σε άλλες κοινότητες και Δήμους, δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόθεση τοποθέτησης κεραιών 5G και να εκφράσουν την αντίθεσή τους, μέσα από διαδικασίες των αντίστοιχων Κοινοτικών Συμβουλίων ενώ ο Κοινοτάρχης Κονιών έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την τοποθέτηση της στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Θεωρούμε, προσθέτουν, ότι «με την εγκατάσταση της κεραίας σε τόσο εμφανώς ορατό σημείο, στην κεντρική λεωφόρο του χωριού των Κονιών, στην είσοδο του χωριού από όπου όλοι οι κάτοικοι του χωριού περνούν καθημερινά και με την κεραία να είναι συνεχώς στο οπτικό τους πεδίο, διαταράζεται καθημερινά η ψυχολογική ηρεμία όλου του χωριού, διαταράζεται το φυσικό τοπίο με ένα έκτρωμα, ένα τερατούργημα στην είσοδο του χωριού».

Επιπρόσθετα επισημαίνουν πως η τοποθέτηση της κεραίας σε κλιμακοστάσιο διώροφης οικοδομής, στην είσοδο του χωριού, σε μια ήσυχη γειτονιά με μονοκατοικίες, φθείρει τη φυσιογνωμία του χωριού, τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα και τη φυσική αρμονία της περιοχής τους. Σε άλλες περιοχές η τοποθέτηση των κεραιών δεν γίνεται σε τόσο εμφανώς ορατό σημείο, συμπληρώνουν.

Επικαλούνται επίσης έκθεση το 2016 της τότε Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά στην οποία αναφέρεται ότι «στην βιβλιογραφία που παρέθεσαν οι παραπονούμενοι, φαίνεται να υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν συσχέτιση ανάμεσα σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία».

Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι εάν χρειαστεί σημειώνουν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όλοι οι κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα