Εκδήλωση για τον Τάσο Μάρκου στην Αθήνα στις 10 Μαϊου

Την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023, ώρα 19.00, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στον Ταύρο, θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος Ο ήρωας Τάσος Μάρκου, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας,

Αθλητισμού και Νεολαίας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με την εποπτεία της Πόλας Χατζηνεοφύτου και σε επιμέλεια των Κλαίρης Κυριάκου, Έλενας Γεωργίου και Άντριας Κούμα – Αθανασίου.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με καλωσόρισμα από την Πόλα Χατζηνεοφύτου και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γεωργάλλα, την υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, την αδελφή του ήρωα Τάσου Μάρκου, Ελένη Μοσφίλη, και τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκο Κενεβέζο. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον Πέτρο Παπαπολυβίου και τη δημοσιογράφο Πέτρα Αργυρού, κείμενα των οποίων δημοσιεύονται στο λεύκωμα και η εκδήλωση θα κλείσει με σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου στο τραγούδι και τον Ζαχαρία Μουζάκη στο πιάνο.

Είσοδος ελεύθερη, είναι όμως απαραίτητο να γίνει κράτηση θέσεων στο http://www.mcf.gr

Στην εκδήλωση θα διατίθεται δωρεάν η έκδοση Ο ήρωας Τάσος Μάρκου (Λευκωσία, πρώτη έκδοση 2021, σελ. 176)

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των οργανωτών, η έκδοση αποτελεί “ένδειξη χρέους και τιμής προς έναν ξεχωριστό ήρωα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αλλά και μια παρακαταθήκη προς τους νεότερους. Αφορμή για την τιμητική έκδοση Ο ήρωας Τάσος Μάρκου υπήρξε η θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο  (Απρίλιος 2019), μετά από κατάθεση σχετικής πρότασης του ΥΠΠΑΝ, του μαθητικού Διαγωνισμού Ο ήρωας Τάσος Μάρκου.”

Ο Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 17 Σεπτεμβρίου 1936. Νεαρός πήρε μέρος στον Αγώνα της ΕΟΚΑ και μετά την αναζήτησή του για σύλληψη από τις αποικιακές αρχές κατάφερε να διαφύγει στην Αθήνα, όπου έγινε δεκτός στη Σχολή Ευελπίδων. Τον Νοέμβριο του 1958 επέστρεψε κρυφά στην Κύπρο και ορίστηκε από τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, Γρίβα-Διγενή, τομεάρχης Κυθρέας, Μετά το τέλος του Αγώνα της ΕΟΚΑ περάτωσε τις σπουδές του στη Σχολή Ευελπίδων, υπηρέτησε για ένα διάστημα στον ελληνικό στρατό, σε παραμεθόρια μονάδα στην περιοχή Δράμας, και το 1961 εντάχθηκε στον Κυπριακό Στρατό. Είχε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα του 1963-1964 στην οργάνωση της άμυνας της Λευκωσίας απέναντι στις ένοπλες τουρκοκυπριακές ομάδες και στα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους Κύπριους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.

Ταγματάρχης από τον Νοέμβριο του 1971, επέδειξε απαράμιλλη αυτοθυσία και στις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής, ενώ στο μεσοδιάστημα προσπάθησε απεγνωσμένα, αλλά μάταια, να βρει συμπαραστάτες για την απονενοημένη προσπάθειά του για οργάνωση αντιπραξικοπήματος και την επιστροφή της νόμιμης κυβέρνησης στην Κύπρο, Στις 14 Αυγούστου 1974, ως διοικητής του 305 ΤΠ, μέσα στο χάος της τουρκικής προέλασης, της υποχώρησης και του πανικού των φιλίων τμημάτων, αρνήθηκε να υποχωρήσει από την θέση του, στην περιοχή Μιας Μηλιάς – Κυθρέας, επικεφαλής μιας μικρής ομάδας στρατιωτών του. Έδωσαν μιαν από τις πιο άνισες και ηρωικές μάχες της απέλπιδας αντίστασης στην τουρκική εισβολή. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος.

Το 2002 προήχθη τιμητικά στον βαθμό του υποστρατήγου. Ανδριάντες του υψώνονται στη Λευκωσία και στη γενέτειρά του, στο Παραλίμνι και η προτομή του στην Αίθουσα Κύπρου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου και ένα μεγάλο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς φέρουν το όνομά του.

Ο Τάσος Μάρκου ήταν νυμφευμένος, με τη Μαίρη Ντέλιφερ, και πατέρας δύο παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα