Εκκένωση επικίνδυνων σχολείων στα κατεχόμενα

Η Yeni Bakış (22.02.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έκλεισαν τμήματα σχολείων στις κατεχόμενες περιοχές που κρίθηκαν επικίνδυνα.

Αναφερόμενος στον έλεγχο που γίνεται σε όλα τα σχολεία για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο σεισμό από την επιτροπή που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με την έκθεση που θα ετοιμάσει η επιτροπή. Για το

σκοπό αυτό, ήδη έκλεισε ένα μέρος του Λυκείου της Γιαλούσας, ένας μέρος του Δημοτικού σχολείου του Αγίου Σέργιου, ένα μέρος του Δημοτικού της Κυθραίας και εκκενώθηκαν δύο τάξεις του Δημοτικού σχολείου στο κατεχόμενο  Δίκωμο.

Υποστηρίζοντας ότι ήδη ξεκίνησαν ενέργειες για τα κτίρια τα οποία τους υποδείχθηκαν, ανέφερε ότι στην περίπτωση του Δικώμου, οι δύο τάξεις θα μεταφερθούν σε προκατασκευασμένες τάξεις, που θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τον «Δήμο Δικώμου», στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο ήδη κατασκευάστηκαν 4 προκατασκευασμένες τάξεις, ενώ θα προσθέσουν μία τάξη στο δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης Γιαλούσας.

Στο δημοτικό σχολείο του κατεχόμενου Δικώμου αναφέρεται και η Diyalog (22.02.23) λέγοντας ότι το σχολικό κτήριο υπάγεται στο «Τμήμα Αρχαιοτήτων» και δεν έγινε οποιαδήποτε εργασία επιδιόρθωσης, παρόλο που το γείσο της περίστυλης εισόδου παρουσίασε ζημιές εδώ και χρόνια και υπήρξε αλληλογραφία της διεύθυνσης του σχολείου με το λεγόμενο υπουργείο παιδείας και το τμήμα αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τη Halkın Sesi (22.02.23), η «επιτροπή επιθεώρησης για τους σεισμούς» που συστάθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα υπό τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ, συνήλθε χθες στην πρώτη της συνεδρία και αποφάσισε σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση της «επιτροπής» που έγινε χθες με τη συμμετοχή και 15 «δημάρχων» και «αντιδημάρχων», συζητήθηκαν οι προετοιμασίες που χρειάζεται να γίνουν και οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν οι αρμόδιοι στις «τοπικές αυτοδιοικήσεις»,  για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων.

Ανάμεσα σε άλλα, η «επιτροπή» αποφάσισε την απογραφή των «δημοσίων» κτιρίων, καθώς και την διεξαγωγή αντισεισμικών ελέγχων και ταξινόμησης όλων των «δημόσιων» κτιρίων, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για τη συμβολή στην όλη διαδικασία των «σχολών πολιτικών μηχανικών» όλων των «πανεπιστημίων», ενώ αποφασίστηκε επίσης ότι το «επιμελητήριο πολιτικών μηχανικών» καθορίσει τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στους ελέγχους. Παράλληλα θα ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευση του προσωπικού και των ομάδων επιθεωρητών που θα διεξάγουν τους ελέγχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα