Εκσυγχρονισμός & ανάπτυξη του σκοπευτικού αθλητισμού ακόμα ένα θύμα του covid

Μετά την έγκριση του νέου νομοσχεδίου στην Ελλάδα πριν μερικές βδομάδες,  με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για υιοθέτηση όλων των σκοπευτικών αθλημάτων η Κύπρος τώρα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη και μαζί με την Ιορδανία οι μοναδικές χώρες στην μέση Ανατολή οι οποίες έχουν νομοθετικά πλαίσια που περιορίζουν τον σκοπευτικό αθλητισμό.

Όταν τον Μάρτιο του 2020 το υπουργείο εσωτερικών κατέθετε τον ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2020  όλα τα ενδιαφερόμενα σύνολα ευελπιστούσαν για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα επέτρεπε την διεξαγωγή των νέων σκοπευτικών αθλημάτων ενώ ταυτόχρονα στόχευε στην ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό σκοπευτικό κέντρο.

Μόλις λίγες μέρες μετά,  πλείστα από τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ήταν περιορισμένα σπίτι και τα σκοπευτήρια όπως και οι δουλειές κλειστά λόγω κορωνοϊού.

Η Κυπριακή νομοθεσία που ρυθμίζει τα σκοπευτικά αθλήματα ψηφίστηκε το σωτήριο έτος 1968 και από τότε ουσιαστικά παραμένει αναλλοίωτη , περιορίζοντας όλα τα σκοπευτικά αθλήματα πλην των τριών που διεξάγονται με λειόκαννο κυνηγετικού τύπου όπλο. Η αφοσίωση του Κύπριου στη σκοποβολή κατατάσσει το άθλημα σαν δεύτερο πιο δημοφιλές μετά το ποδόσφαιρο και ίσως το μοναδικό στο οποίο άτομα διαφορετικών ηλικιών μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.  Είναι επίσης το μοναδικό άθλημα στο οποίο η Κύπρος συστηματικά πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο με αρκετά μετάλλια σε διεθνείς αγώνες . Παγκόσμιοι αγώνες ολυμπιακών αθλημάτων και πανευρωπαϊκοί στο σπόρτινκ διοργανώνονται φέτος την Άνοιξη στην Λάρνακα  και την Λεμεσό αντίστοιχα.

Παρά τα πιο πάνω η σημερινή πραγματικότητα θέλει άλλα αθλήματα να συγκεντρώνουν την πιο πολλή προσοχή ιδίως στις γυναικείες κατηγορίες όπως το άθλημα της πρακτικής σκοποβολής (IPSC) με αθλητικό πιστόλι  ή τυφέκιο ή ακόμα και με καραμπίνα. Επίσης το Ολυμπιακό άθλημα με πυροβόλο πιστόλι αλλά και η σκόπευση ακρίβειας σε ακίνητο στόχο συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Η Μάλτα ήταν η προτελευταία Ευρωπαϊκή χώρα που  διαφοροποίησε τη νομοθεσία της έτσι ώστε να ενθαρρύνει διεθνείς σκοπευτικές διοργανώσεις και κυρίως προπονήσεις στα σκοπευτήρια της.  Η χώρα όμως με τα μεγαλύτερα άλματα στη σκόπευση τόσο από πλευράς επιδόσεων όσο και στη διοργάνωση διεθνών αγώνων ήταν η Ελλάδα. Η Ελλάδα πριν 15 χρόνια διέθετε μερικές εκατοντάδες ενεργούς σκοπευτές σε όλα τα αθλήματα. Σήμερα μόνο στο άθλημα της πρακτικής σκοποβολής πέραν των 7000 σκοπευτών προπονούνται και διαγωνίζονται με την χώρα να αναλαμβάνει τους φετινούς Πανευρωπαϊκούς στο αθλητικό πιστόλι 9 μμ τον Μάιο  με σχεδόν 2000 συμμετοχές . Στο δε γυναικείο Ολυμπιακό πιστόλι η Ελλάδα πάλι πρωταγωνιστεί με την Άννα Κορακάκη.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Η διατήρηση μιας πεπαλαιωμένης και ασαφούς νομοθεσίας δεν περιορίζει μόνο τον αθλητισμό αλλά ουσιαστικά περιορίζει και την οικονομική δραστηριότητα. Τόσο η Μάλτα όσο και η Ελλάδα δεν στόχευσαν απλώς στην υιοθέτηση περισσότερων  σκοπευτικών αθλημάτων μόνο για  χάρη του αθλητισμού. Η αυξημένη σκοπευτική δραστηριότητα οδηγεί επίσης σε επενδύσεις στον τομέα όπως και σε αυξημένη επισκεψιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες για προπονήσεις από αθλητές της Βορειοδυτικής Ευρώπης που εκμεταλλεύονται τους ήπιους χειμώνες στην Μεσόγειο. Αν υπολογίσει κάποιος τις 45000 Γερμανούς  σκοπευτές μόνο της πρακτικής σκοποβολής αλλά και τους Νορβηγούς , Δανούς , Σουηδούς σκοπευτές αντιλαμβάνεται τους λόγους που οι χώρες αυτές έδωσαν την δέουσα σημασία στο εξιδεικευμένο αυτό είδος τουρισμού.  Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο Λίβανο αλλά και την Σαουδική Αραβία που πρόσφατα διεύρυναν  τα  σκοπευτικά αθλήματα που διεξάγονται στις χώρες τους.

Στην Κύπρο όχι μόνο οι αθλητές που ασκούνται σε άλλα σκοπευτικά αγωνίσματα (πλην των διεξαγομένων στη Κύπρο ) αλλά και οι επενδυτές όπως και ο τουριστικός τομέας αναμένει την εξέταση και έγκριση του νομοσχεδίου από την επιτροπή εσωτερικών. Στο παρελθόν ξένες εταιρείες αλλά και τοπικοί επιχειρηματικοί παράγοντες διέκριναν  τις εξαιρετικές προοπτικές αναβάθμισης της σκοπευτικής δραστηριότητας και προσέλκυσης σκοπευτικού τουρισμού κατά τους χειμερινούς μήνες . Εταιρεία πολυτελών ξενοδοχείων μάλιστα είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να επενδύσει στον τομέα ενώ επιχειρηματίες επισκέφθηκαν την Κύπρο και είχαν επαφές με υπουργούς και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες για αυτό το θέμα.

ΚΑΙ ΣTΟ ΒΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

Το καθεστώς των κατεχομένων φρόντισε να αλλάξει τους κανονισμούς και να διευρύνει τα είδη σκοπευτικών αθλημάτων που επιτρέπει. Στα 4 τελευταία χρόνια 2 (!) νέα σκοπευτήρια αθλητικού πιστολιού και αθλητικού τυφεκίου λειτούργησαν ενώ τουρκική εταιρεία δημιούργησε ακόμα και εργοστάσιο που παράγει φυσίγγια ραβδωτού για τις ανάγκες των σκοπευτηρίων καθώς και για εξαγωγές μέσω Τουρκίας. Αθλητικοί φορείς των κατεχόμενων επίσης προσεγγίζουν διεθνείς σκοπευτικές ομοσπονδίες ζητώντας ένταξη και εκπροσώπηση υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μόνο στην «Βόρεια Κύπρο» υπάρχει εξάσκηση στα σχετικά αθλήματα ενώ στη «Νότια Κύπρο» τα αθλήματα της πρακτικής σκοποβολής και της σκόπευσης ακρίβειας δεν εξασκούνται.

Με την ομαλοποίηση της κατάστασης μετά τον Κορωνοιό το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει αν η Κύπρος θέλει να εκσυγχρονίσει το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα και το μοναδικό στο οποίο εξιδεικεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Από επιχειρηματικής πλευράς το νομοσχέδιο πρέπει να αλλάξει για την εξασφάλιση μέρους του ανερχόμενου ρεύματος στον εξιδεικευμένο σκοπευτικό τουρισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα τρία επιτρεπόμενα αθλήματα που έχουμε ακολουθούν κάποια φθίνουσα πορεία η οποία και θα ενταθεί με την προβλεπόμενη απαγόρευση στην χρήση του μολύβδου στα φυσίγγια όπως δρομολογείται μέχρι στιγμής. Τα νέα σκοπευτικά αθλήματα αναπτύσσονται ραγδαία όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες αλλά παγκοσμίως και η Κύπρος πρέπει να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό της πλαίσιο στον τομέα αν θέλει να διατηρήσει το άθλημα της σκοποβολής στο προσκήνιο. Διαφορετικά οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται τώρα θα χαθούν ενώ δεν πρέπει να υποβαθμίζεται καθόλου και το ενδεχόμενο τα κατεχόμενα να αποκτήσουν ρόλο αφού οι διεθνείς σκοπευτικές ομοσπονδίες αθλημάτων πλην των ολυμπιακών,  δεν θα μπορούν να ακούουν για πολύ ακόμα καιρό το «we are expecting its’ approval shortly “ που τους προσφέρουν οι εδώ εκπροσώποι τους για τα τελευταία 4 χρόνια.

Αντρέας Αγαθαγγέλου, Μέλος ΔΣ Σωματείου Σκόπευσης Ακριβείας
 

Keywords
Τυχαία Θέματα