Εισαγγελέας: Ζητήσαμε μέτρα από Αστυνομία, έλαβαν αλλά αναποτελεσματικά

Δηλώσεις στην Νομική Υπηρεσία έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας με αφορμή την δεύτερη επίθεση κατά λειτουργού της Εισαγγελίας. Ο Γιώργος Σαββίδης έριξε ξεκάθαρα το μπαλάκι στην Αστυνομία τονίζοντας πως είναι η Αρμόδια Αρχή για λήψη μέτρων. Ο Εισαγγελέας είπε ότι κατά καιρούς ήρθαν απειλές εναντίον πολλών μελών της Νομικής Υπηρεσίας. 

«Η θρασύτατη εγκληματική επίθεση είναι επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης και ταράζει συνθέμελα την Πολιτεία. Δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής. Θα περιοριστώ στα αυτονόητα…», ανέφερε εισαγωγικά.

Ο

Εισαγγελέας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το πρωί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενώ από χθες βράδυ είχε συνομιλία και με τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των συζητήσεων αρκέστηκε απλώς στο ότι συνομίλησαν και είπε πως δεν θέλει να αναφερθεί σε προσωπικές του συνομιλίες. 

«Να ρωτήσετε τις αρμόδιες Αρχές»

Ερωτηθείς ο Εισαγγελέας για την αδυναμία εξιχνίασης σοβαρών υποθέσεων είπε ότι πρόκειται για κάτι αυτονόητο. Όταν δηλαδή δεν υπάρχει εξιχνίαση εγκλημάτων, σαφώς οι δράστες ενθαρρύνονται. «Γιατί και πώς και τι μπορεί να γίνει, πρέπει να ρωτήσετε τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές».

«Δεν υπάρχει υπόψιν μας κάτι συγκεκριμένο στην Πάφο που να δικαιολογεί περιστατικά. Είναι κάτι που πρέπει να αξιολογήσουν οι αρμόδιες Αρχές», είπε.
«Ζητώ τα αυτονόητα, την προστασία των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν τρόποι που οι αρμόδια για το θέμα αρχή, η Αστυνομία, αξιολογεί τους κινδύνους. Λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα», είπε. «Δεν μπορώ να πω στην Αστυνομία πώς μπορεί να προστατεύσει. Να κάνει περιπολίες, παρακολουθήσεις, εγκαταστάσεις καμερών. Θεωρώ ότι οφείλουν οι Αρχές να λάβουν τα μέτρα για να προστατευτούν οι λειτουργοί μας». «Εμείς έχουμε τοποθετηθεί και στην προηγούμενη βομβιστική επίθεση. Καλέσαμε την Αστυνομία να λάβει μέτρα για την προστασία των συναδέλφων αλλά και της περιουσίας.

Ζητήσαμε ναι εδώ και καιρό μέτρα, αξιολογούνται και λαμβάνονται κάποια μέτρα αλλά προφανώς αποδεικνύεται ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν επενεργήσει στο να σταματήσουν να μετατρέπονται οι προφορικές απειλές σε ουσιαστικές πράξεις επιθέσεων εναντίον συναδέλφων».

«Δεν μπορώ να πω ότι κωλυσιεργεί η Αστυνομία. Εκείνο που μπορώ να σημειώσω είναι ότι μέσα σε ένα μήνα έχουμε δυο επιθέσεις εναντίον λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν είναι θέμα εναντίον λειτουργών μόνο, είναι επιθέσεις εναντίον της Δημοκρατίας και σαν τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Εισαγγελέας. 

«Δεν είναι δουλειά του Γενικού ή του Βοηθού Εισαγγελέα να καθορίσει αν και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των οποιονδήποτε απειλών. Δική μας υποχρέωση είναι εκεί που εντοπίζονται απειλές να τις διαβιβάζουμε στο αρμόδιο όργανο». 

Το έγκλημα και οι Φυλακές

Ερωτηθείς για τη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με τις Κεντρικές Φυλακές είπε ότι εδώ και καιρό τέθηκε αυτό το θέμα. «Σωρεία αποφάσεων καταδικαστικών κατέδειξαν ότι σοβαρά εγκλήματα οργανώνονται από τις Φυλακές. Είναι πάρα πολύ γνωστό για εμάς. Το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν δεν είναι θέμα δικό μου», είπε ο Εισαγγελέας.

Αυτούσιες οι εισαγωγικές δηλώσεις

Έγιναν αρκετά περιστατικά εναντίον λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ο Γιώργος Σαββίδης. Τόνισε επανειλημμένα ότι αρμόδια αρχή για αυτά είναι η Αστυνομία. «Ναι κατά καιρούς έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και περιπολίας και τοποθέτησης καμερών και άλλα μέτρα που κρίνει η Αστυνομία…», ανέφερε.

«Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας καθίσταται στόχος εγκληματικών στοιχείων.Η θρασύτατη, εγκληματική επίθεση εναντίον της συναδέλφου μας, Δημόσιας Κατηγόρου, στην Πάφο, είναι επίθεση εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου, και ταράζει συθέμελα την Πολιτεία.

Δεν αρκούν πλέον δηλώσεις και τα ευχολόγια. Δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής.

Θα περιοριστώ στα αυτονόητα:

Πρώτον, η Πολιτεία οφείλει αμέσως να προστατεύσει όλους τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι, στο πλαίσιο εκτέλεσης των υψηλών καθηκόντων τους, καθημερινά τίθενται αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα, και

Δεύτερον, αναμένεται ότι οι αρμόδιες Αρχές θα εξιχνιάσουν πλήρως τόσο αυτήν όσο και την προηγούμενη, πρόσφατη βομβιστική επίθεση εναντίον άλλης συναδέλφου μας στην Πάφο. 

Επίσης, συλλογικά, οι τρεις εξουσίες του Κράτους -Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική- η κάθε μια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πρέπει να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

Τόσο εγώ όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στεκόμαστε δίπλα από τους συναδέλφους μας, με αμέριστη τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας προς τη συνάδελφο και την οικογένειά της, όπως και προς όλους τους λειτουργούς μας. Ήδη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας με την προϊστάμενη Εισαγγελέα των Δημοσιών Κατηγόρων επισκέφθηκαν νωρίς το πρωί την Πάφο και είχαν συνάντηση με τη συνάδελφο δημόσια κατήγορο, την Αστυνομία και όλους τους συναδέλφους δημόσιους κατηγόρους στην Πάφο.

Το βέβαιο είναι ότι συνεχίζουμε στοχοπροσηλωμένα την εκτέλεση της υψηλής αποστολής μας υπέρ του Κράτους Δικαίου και της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο Εισαγγελέας.

Διαβάστε ακόμη

Στην Πάφο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μετά την εγκληματική επίθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα