Στο διάστημα σήμερα ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης -Η ατυχής «σπέκουλα» Ερντογάν

Τo ταξίδι στο διάστημα του πρώτου Τούρκου αστροναύτη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αυτή την εβδομάδα, φαίνεται να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ταγίπ Ερντογάν να προβάλει εκ νέου τις υπερμεγέθεις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. 

Ο Alper Gezeravci, ένας 43χρονος πιλότος μαχητικών και συνταγματάρχης της τουρκικής αεροπορίας, πρόκειται να απογειωθεί σήμερα Τετάρτη από τον

Διαστημικό Σταθμό του Cape Canaveral στη Φλόριντα για μια αποστολή δύο εβδομάδων.

Θα ενταχθεί μαζί με Σουηδούς, Ιταλούς και Ισπανούς αστροναύτες σε ένα διαστημικό

σκάφος που παρέχεται από την ιδιωτική εταιρεία Axiom Space, η οποία θα πραγματοποιήσει την τρίτη πτήση της στο πλαίσιο συνεργασίας με τη NASA.

Ο Ερντογάν έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την αποστολή, η οποία έρχεται στο πλαίσιο μιας μαινόμενης οικονομικής κρίσης και σηματοδοτεί -- παρά τις καλύτερες προσπάθειές του - την περιορισμένη επιρροή του Τούρκου ηγέτη στα παγκόσμια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν παρουσίασε τον Gezeravci στο τουρκικό κοινό ενόψει της επανεκλογής του πέρυσι, αποκαλώντας τον 21χρονο βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας "ηρωικό Τούρκο πιλότο".

«Τον βλέπουμε ως ένα νέο σύμβολο της αναπτυσσόμενης, ισχυρότερης και διεκδικητικής Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν σχετικά με τη διαστημική αποστολή την Τρίτη.

Ο Marc Pierini, πρώην διπλωμάτης και ανώτερος ερευνητής στο Carnegie Europe, είπε ότι το διαστημικό ταξίδι του Gezeravci απεικονίζει «την τουρκική αριστεία στον αεροδιαστημικό τομέα», που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας παγκοσμίως κορυφαίας εταιρείας κατασκευής drone.

Όμως, πρόσθεσε ο Pierini,  αυτό δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον ρόλο της Τουρκίας στις παγκόσμιες υποθέσεις. «Δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα της Τουρκίας να είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια πολιτική ατζέντα», είπε ο Πιερίνι.

«Οι διακυμάνσεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν δημιουργούν ελπίδα για την Άγκυρα να έχει ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή».

Παρά τις οικονομικές και εξωτερικής πολιτικής προκλήσεις της, η Τουρκία ηγείται ενός φιλόδοξου αεροδιαστημικού προγράμματος.

«Αυτό το ιστορικό γεγονός όχι μόνο θα επικυρώσει τους τεχνολογικούς στόχους και θα σφυρηλατήσει την εθνική υπερηφάνεια του τουρκικού λαού, αλλά και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή επιστημονικής καινοτομίας και διεθνούς συνεργασίας", δήλωσε ο Halit Mirahmetoglu, γενικός διευθυντής στο Gokmen Space and Aviation Training Center στο βορειοδυτικό επαρχία της Προύσας.

«Οι κλάδοι της αεροπορίας, του διαστήματος, της άμυνας και των logistics είναι αλληλένδετες και αλληλοενισχύονται», είπε ο Mirahmetoglu, δείχνοντας την εταιρεία Baykar, την εταιρεία κατασκευής drone με επικεφαλής τον γαμπρό του Ερντογάν.

«Το πεδίο της εξερεύνησης του διαστήματος, που προοριζόταν εδώ και καιρό για μια λέσχη ανεπτυγμένων εθνών, ανοίγει τώρα στις αναδυόμενες χώρες», είπε ο Mirahmetoglu. «Είναι η σειρά της Τουρκίας να ενταχθεί στον μεγάλο σύλλογο», είπε.

Ο Gezeravci, όπως σημειώνεται, φαίνεται να έχει επίγνωση της συμβολικής σημασίας της αποστολής του, λέγοντας ότι είναι έτοιμος «να μεταφέρει τα όνειρα του τουρκικού λαού στα βάθη του διαστήματος».

«Αυτό το ταξίδι δεν είναι ο σκοπός για εμάς, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη των στόχων των διαστημικών μας μελετών», είπε σε συνέντευξή του στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τη NASA, ο ISS έχει υποδεχθεί περισσότερους από 275 αστροναύτες επί του σκάφους, με τις αποστολές να διαρκούν αρκετούς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα