Εκτός διαγωνισμού της Eurovision η Ρωσία, με απόφαση της EBU

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στον τελικό του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, ανακοίνωσαν την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου οι διοργανωτές, καθώς η Ουκρανία και αρκετοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν την αποβολή της, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η απόφαση αντανακλά την ανησυχία ότι, υπό το φως

της πρωτοφανούς κρίσης στην Ουκρανία, ενδεχόμενη ρωσική συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό θα προκαλούσε τη δυσφήμισή του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU).

Ο φετινός τελικός της Eurovision, μιας από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές στον κόσμο, θα διεξαχθεί στο Τορίνο της Ιταλίας στις 14 Μαΐου. Η Ρωσία, η οποία δεν είχε ακόμη προτείνει διαγωνιζόμενο για φέτος, έχει συμμετάσχει 23 φορές από την πρώτη εμφάνισή της το 1994, κερδίζοντας τον διαγωνισμό το 2008.

Ο πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας, Mykola Chernotytsky, έγραψε στην EBU λέγοντας ότι «η συμμετοχή της Ρωσίας ως επιτιθέμενης και παραβιάζουσας το διεθνές δίκαιο στη φετινή Eurovision υπονομεύει την ίδια την ιδέα του διαγωνισμού», ενώ προσέθεσε πως ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ρωσίας είχε «ηγετικό ρόλο στον πληροφοριακό πόλεμο της ρωσικής κυβέρνησης κατά της Ουκρανίας».

Σημειώνεται επίσης πως η Ρωσία ήταν ένα από τα φαβορί για τον διαγωνισμό το 2016, όταν η ταταρικής καταγωγής Σουζάνα Τζαμαλαντίνοβα από την Κριμαία, γνωστή ως Τζαμάλα, κέρδισε απροσδόκητα με ένα τραγούδι για την απέλαση από την πατρίδα τους στη Μαύρη Θάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, δύο χρόνια μετά την προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία. Την επόμενη χρονιά, ως οικοδέσποινα των τελικών, η Ουκρανία απαγόρευσε τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Statement from @EBU_HQ regarding Russia's participation in the Eurovision Song Contest 2022.https://t.co/HmKJdqVE4J pic.twitter.com/tVH6yFxzbq

Eurovision Song Contest (@Eurovision) February 25, 2022

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Ρωσική προέλαση στο Κίεβο – Απόπειρες διαπραγμάτευσης και κυρώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα