Εκτός του Προγράμματος «EU4Health» 2023 οι καρδιαγγειακές παθήσεις

«Η Ε.Ε. στηρίζει τα κράτη σε δράσεις πρόληψης και διαχείρισης, μέσω προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη», απαντά η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντική απειλή για την υγεία των πολιτών της Ε.Ε., δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Εργασίας EU4Health 2023, όπως επιβεβαίωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή, κ. Δημήτρη Παπαδάκη. Στην απάντησή της εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει

τα κράτη μέλη σε δράσεις για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και τη διαχείρισή τους, μέσω προγραμμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τον προηγούμενο χρόνο.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή προωθούνται σημαντικές δράσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το πρόγραμμα εργασίας για το 2023 δεν περιλαμβάνει παρόμοιες επικαλυπτόμενες δράσεις. Ωστόσο, εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για τις μη μεταδοτικές νόσους, όπως ο καπνός, το αλκοόλ και η διατροφή».

Αναφερόμενη στις συγκεκριμένες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σημείωσε: «οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η επιβάρυνση που φέρουν στη δημόσια υγεία εξετάζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Healthier Together» (Υγιέστεροι μαζί) για τις μη μεταδοτικές νόσους στην ΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε από την Επιτροπή το 2022. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health), αναλαμβάνονται διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση της τεράστιας αυτής πρόκλησης για τη δημόσια υγεία, για παράδειγμα μέσω μιας νέας συνεργατικής δράσης μεταξύ των κρατών μελών για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη (JACARDI), με άνευ προηγουμένου προϋπολογισμό ύψους 53 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για το 2022. Η κοινή αυτή δράση θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να προβούν σε ενέργειες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και για τη διαχείρισή τους».

Καταληκτικά στην απάντησή της, η Επίτροπος, επισημαίνει ότι «μια άλλη σημαντική συνεργατική δράση με χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για το 2022 του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) αφορά καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία που είναι κοινοί για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες μη μεταδοτικές νόσους. Τα κράτη μέλη ενδέχεται να επιθυμούν να συζητήσουν περαιτέρω δράσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία, και η Επιτροπή μπορεί να στηρίξει τις δράσεις αυτές μέσω της συλλογής βέλτιστων πρακτικών, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν σε άλλα κράτη μέλη».

Keywords
Τυχαία Θέματα