Έλλειψη γιατρών σε μια πενταετία στην Κύπρο- Το 20% είναι ηλικίας 70-80 χρονών

Σοβαρή έλλειψη γιατρών θα έχει η Κύπρος σε μια πενταετία, καθώς ένας σημαντικός αριθμός θα βγει σε σύνταξη, αναφέρουν αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, ο συντονιστής του έργου «Capacity Planning», Αντώνης Κοντεμενιώτης, ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι διαφάνηκε ότι θα υπάρξει ένα θέμα έλλειψης γιατρών την επόμενη πενταετία. Διαφάνηκε μετά από έρευνα σε περίπου 11 ομάδες επαγγελματιών υγείας ότι στην πενταετία θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην ηλικιακή διαφορά,

στην ένταξη δηλαδή των γιατρών στην αγορά εργασίας. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένες εισροές νέων γιατρών που φαίνεται ότι υπάρχει κάποια υστέρηση, ενδεχομένως γιατί υπάρχει απασχόληση πολλών εξ αυτών στο εξωτερικό, αφού στηριζόμαστε κυρίως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να έχουμε ιατρικές σχολές την Κύπρο, θα διαφανεί στο μέλλον αν αυτό μπορεί να διορθώσει κάτι.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι «οι γιατροί δεν συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, προχωρούν σε πιο μεγάλες ηλικίες και έχουμε δει ότι σε αντίθεση με οδοντιάτρους ή φαρμακοποιούς θα δούμε ότι ένα 20% είναι μεταξύ της ηλικίας 70 – 80 χρονών, κι αυτό ανεβάζει τον μέσο όρο απασχόλησης των γιατρών».

Τέλος, είπε ότι «σε έρευνα της Eurostat, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχουμε ένα πολύ καλό αριθμό γιατρών στην Κύπρο». Αυτό ισχύει, όχι όμως όσο οι οδοντίατροι ανά μονάδα πληθυσμού. Οι γιατροί είναι λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε νοσηλευτές. Το καλό όμως είναι με τους νοσηλευτές ότι μπαίνουν νωρίς στην αγορά εργασίας υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια απασχόλησης».

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 6% του ΑΕΠ η κοινωνική προστασία για ασθενείς στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα