Ένα βήμα πιο κοντά στο σπάσιμο

Στην Τρόικα προωθείται το προσχέδιο της απόφασης για διαχωρισμό της ΑΗΚ
Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου, έναν για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και έναν για την παραγωγή και προμήθεια ρεύματος

Συμφώνησαν Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, Διοίκηση και Διεύθυνση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σχετικά με το τελικό κείμενο που θα προωθηθεί στους δανειστές και περιλαμβάνει το προσχέδιο του Υπουργικού

Συμβουλίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οργανισμού. Στην τρίωρη συνάντηση που είχαν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Εμπορίου, αποφασίστηκε ο «αποτελεσματικός» και «αποδοτικός» διαχωρισμός της ΑΗΚ στη βάση του τρίτου ενεργειακού πακέτου, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την Τρόικα.

Θα πρέπει να δεχτεί η Τρόικα
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, τα εμπλεκόμενα μέρη επικεντρώθηκαν στο πώς θα βρουν το περιεχόμενο που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από το ΔΣ της ΑΗΚ, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις της Τρόικας. Η πρόταση που προέκυψε, όπως φαίνεται, περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου, έναν μονοπωλιακό για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και έναν ανταγωνιστικό για την παραγωγή και προμήθεια ρεύματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το προσχέδιο θα αποσταλεί στην Τρόικα προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχει συμβατότητα με τις απαιτήσεις του προγράμματος, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι εντέλει θα προλάβει κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στο Τρόοδος τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το χρονικό περιθώριο υπάρχει, καθώς, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα, εντός Ιανουαρίου θα υποβληθεί στην Τρόικα ο «οδικός χάρτης» για υλοποίηση της απόφασης, με το χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για διαχωρισμό εντός του 2017. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το εν λόγω κείμενο δεν προκύπτει δέσμευση των συντεχνιών, οι οποίες αναμένεται να συναντηθούν με τη διοίκηση του οργανισμού σε επόμενο στάδιο.

Η στάση των συντεχνιών
Από την άλλη πλευρά, με ανακοίνωσή τους τις προηγούμενες ημέρες, οι συντεχνίες κάνουν λόγο για απαράδεκτη στάση εκ μέρους του ΔΣ, η οποία, «αν μετουσιωθεί σε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, θα είναι καταστροφική για τον τόπο, και θα εξωθήσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε λήψη δυναμικών μέτρων, με συνεπακόλουθο τη διατάραξη της εργατικής ειρήνης, και καλούμε τον Υπουργό να σταματήσει αυτή την καταστροφική πορεία υπό το πρόσχημα εκβιαστικών διλημμάτων και επίκλησης τρίτων και να αναλάβει τις ευθύνες».

«Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΑΗΚ και όχι μόνο, διαπιστώνει ότι η πρόταση του Υπουργείου για υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο καταργεί και καταστρατηγεί πλήρως το πνεύμα και το γράμμα της συνάντησης στο Προεδρικό», ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον, παρέπεμπαν στη συνάντησή τους στο Προεδρικό, «όπου ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σωρεία αστάθμητων παραγόντων και αβεβαιοτήτων στον τομέα της Ενέργειας, έδωσε σαφείς και ουσιαστικές οδηγίες ως ακολούθως: ακύρωση της απόφασης για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ΑΗΚ για Λειτουργικό και Λογιστικό Διαχωρισμό και κατάθεσης από το Υπουργείο πρότασης για λήψη μιας κατ’ αρχήν απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, για πιθανό διαχωρισμό της ΑΗΚ, η υλοποίηση του οποίου θα υπόκειται σε μελλοντική αξιολόγηση σε δύο χρόνια και αφού προηγουμένως ληφθούν υπόψη σωρεία καθοριστικών αστάθμητων παραγόντων και αβεβαιοτήτων που επικρατούν σήμερα».

Εν τω μεταξύ η ΑΗΚ επεκτείνεται…
Εν τω μεταξύ, η ΑΗΚ συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία και την επέκτασή της με νέα έργα. Συγκεκριμένα, εγκαινιάστηκε το Εφεδρικό Κέντρο Ανάκαμψης (ΕΚΑ) των συστημάτων πληροφορικής, τεχνολογίας, ηλεκτρονικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών της ΑΗΚ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το Εφεδρικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά, η ΑΗΚ υποστηρίζει ότι σκοπός της, μέσω του ΕΚΑ, είναι να συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος των αντίστοιχων κεντρικών συστημάτων στη Λευκωσία, που ενδεχομένως θα προκληθεί από απρόβλεπτες αιτίες.

Ζωτικής σημασίας η επιχειρησιακή συνέχεια
Στον χαιρετισμό του, Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι «η επιχειρησιακή συνέχεια της ΑΗΚ είναι ζωτικής σημασίας και σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας, της ποιότητας ζωής των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας», ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.

Επιπλέον, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο, επωφελές για τον τόπο και άκρως πρωτοποριακό έργο και πρόσθεσε ότι το ενιαίο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο εφεδρικό κέντρο ανάκαμψης των συστημάτων πληροφορικής, τεχνολογίας, ηλεκτρονικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το Εφεδρικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, καταδεικνύει ότι οι περίοδοι οικονομικής περισυλλογής δεν είναι απαγορευτικοί για την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδιασμών και την κατασκευή έργων. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σωστού προγραμματισμού, μεθοδικότητας και οράματος.

Σκοπός του εφεδρικού κέντρου ανάκαμψης, συνέχισε, είναι να παρέχει τη δυνατότητα στην Αρχή και στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας να συνεχίζουν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στο κοινό, σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τους, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος των αντίστοιχων κεντρικών συστημάτων στη Λευκωσία, που ενδεχομένως να προκληθεί από μια σειρά απρόοπτων συμβάντων, όπως σεισμό, πόλεμο ή τρομοκρατία.

Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων
Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμη ότι με τη λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων και την ύπαρξη ενός ιδιόκτητου, σύγχρονου και αξιόπιστου τηλεπικοινωνιακού συστήματος διασφαλίζεται ότι τα κυρίως επιχειρησιακά συστήματα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ΑΗΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, θα υπάρχουν διαθέσιμα και ενεργά στο εφεδρικό κέντρο, ενώ η ενημέρωση αυτών των συστημάτων θα γίνεται ταυτόχρονα με την ενημέρωση του κυρίως επιχειρησιακού συστήματος.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους οικονομικής ύφεσης το κράτος, «όχι μόνο να αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, αλλά και να διοχετεύει τις επενδύσεις σε τομείς που θα διασφαλίζουν ότι θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε τα θερμότατα συγχαρητήριά του σε όσους εργάστηκαν με «ζήλο, συνέπεια και επαγγελματισμό για την ολοκλήρωση του έργου», εξαίροντας το σύνολο της ΑΗΚ, στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το έργο έγινε με ίδιο προσωπικό
Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη των προδιαγραφών, την έκδοση του διαγωνισμού, την αξιολόγηση των προσφορών και τη διεύθυνση της υλοποίησης του έργου εργάστηκαν αποκλειστικά Λειτουργοί της ΑΗΚ χωρίς τη χρήση εξωτερικών συμβούλων, γεγονός που αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και τεχνογνωσίας του προσωπικού της ΑΗΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση του Έργου ανήλθε στο ποσό των €1.042.531, εκ των οποίων το 85% καλύφθηκε από Συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, κάτω από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα». Το υπόλοιπο της δαπάνης καλύφθηκε από τον ετήσιο Προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το έτος 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα