Ενεργοποιήθηκε Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεως για τους Κύπριους στο Χαρτούμ (VID)

Μια οικογένεια Κυπρίων ομογενών βρίσκεται εγκλωβισμένη στην περιοχή του Χαρτούμ του Σουδάν, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Θεόδωρος Γκότσης.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι άτομα που έχουν μεγαλώσει στη χώρα και γνωρίζουν πως θα προστατευτούν. Η οικογένεια αποτελείται από δέκα άτομα και παραμένουν στις οικίες τους.

Διαβάστε ακόμη: Εγκλωβισμένοι Κύπριοι ομογενείς στο Σουδάν- Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι

πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κάιρο. Μέχρι στιγμής όπως δήλωσε ο κ. Γκότσης, δεν έχουν ενημερωθεί για άτομα ταξιδιώτες στο Σουδάν παρα μόνο οι Κύπριοι ομογενείς που διαμένουν μόνιμα στο Σουδάν.

Σημείωσε ότι περιμένουν την εφαρμογή της 24ωρης εκεχειρίας. «Με την ενεργοποίηση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεως μπορούν οι πολίτες να μεταφέρουν πληροφόρηση για τυχόν Κύπριους που βρίσκονται στο Χαρτούμ».

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε και ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου.

Αρχικά ανέφερε ότι το Σουδάν από την ανεξαρτησία του έχει  θρησκευτικές και φυλετικές διαφορές και αντιπαραθέσεις γύρω από τις πηγές του νερού και του χρυσού.

Σημείωσε ότι αυτά τα δύο δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα συγκρούσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα ισχυρό κέντρο το οποίο να ασκεί έλεγχο στο κράτος. «Έχει επενέβη ο στρατός τουλάχιστον 16 φορές, έχουν γίνει τρεις εμφύλιοι πόλεμοι με αποτέλεσμα να αποσχιστεί το νότιο μέρος του Σουδάν όπου βρίσκεται η χριστιανική πλειονότητα».

Εξήγησε ακόμη ότι οι ομάδες που αντιμάχονται σήμερα επιθυμούν να ελέγξουν την εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα