Επιλογή κατά του λαϊκισμού το ΕΛΚ, είπε ο Βέμπερ πριν το συνέδριο

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η επιλογή κατά του λαϊκισμού στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, επιμένοντας παράλληλα πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφωνεί με όλο το κείμενο του μανιφέστου για το μεταναστευτικό, ενώ σε σχέση με την πράσινη συμφωνία σημείωσε πως παρά τις επί μέρους διαφωνίες του ΕΛΚ με άλλες πολιτικές ομάδες, ο στόχος όλων είναι ο ίδιος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του Εθνικού Φιλελεύθερου

Κόμματος (PNL) Nicolae Ciuca, ο κ. Βέμπερ ανέφερε πως το εκλογικό μανιφέστο του ΕΛΚ, που αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη το απόγευμα, είναι ο οδικός χάρτης για τις θέσεις του κόμματος και πως αναπτύχθηκε σε μια διαδικασία από πάνω προς τα κάτω.

Το δεύτερο αντικείμενο του διήμερου συνεδρίου, συνέχισε, θα είναι η επιλογή της επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ για τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν, χρίσμα για το οποίο μόνη υποψήφια όπως είπε είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτεινόμενη από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλαδα και της Πολιτικής Πλατφόρμας της Πολωνίας.

Ο κ. Βέμπερ τόνισε ιδιαίτερα πως το ΕΛΚ αγωνίζεται κατά των λαϊκιστών και των εξτρεμιστών σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια σειρά από κρίσεις και πως μετά το Brexit διάφορα κόμματα στην ΕΕ υποστηρίζουν την «εθνικιστική, εγωιστική προσέγγιση».

Τόνισε πως η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, είναι όμως η Ευρώπη που έχουμε. Το μήνυμα του ΕΛΚ, τόνισε ο κ. Βέμπερ, είναι πως οι πολίτες πρέπει να πάρουν σοβαρά τις εκλογές και να ψηφίσουν το «σοβαρό κέντρο», όπως είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Ciuca ευχαρίστησε την ηγεσία του ΕΛΚ για την επιλογή του Βουκουρεστίου για τη διοργάνωση του συνεδρίου και αναφέρθηκε στις εκλογές που αναμένονται στη χώρα τους επόμενους μήνες, πέρα από τις ευρωεκλογές (περιφερειακές τον Ιούνιο, προεδρικές τον Σεπτέμβριο και βουλευτικές τον Δεκέμβριο).

Ο Ρουμάνος πολιτικός αναφέρθηκε ακόμα στο ότι η χώρα είναι γείτονας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, και πως συμφωνεί πως η απειλή για την Ευρώπη έρχεται από την ανατολή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφουκατά πόσο και η κ. Φον ντερ Λάιεν στηρίζει την γραμμή που καταγράφεται στο μανιφέστο του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό, γραμμή που διαφοροποείται από τα όσα συζητούνται για εφαρμογή στο πλαίσιο του νέου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο κ. Βέμπερ επέμεινε πως όλες οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος στηρίζονται από την επικεφαλής υποψήφια του κόμματος.

Όπως τόνισε, το μανιφέστο διαμορφώθηκε από κοινού και με τη συμμετοχή της κ. Φον ντερ Λάιεν, και πρόσθεσε πως αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι η μείωση των αφίξων, και ο διαχωρισμός αυτών που δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη και αυτών που δεν δικαιούνται. Επανέλαβε το μήνυμα πως πρέπει η ΕΕ να αποφασίζει ποιος θα μείνει στην ΕΕ, και όχι οι διακινητές.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Πράσινη Συμφωνία και αν θα υπάρξει αλλαγή στην πορεία εφαρμογής μετά τις εκλογές, ο κ. Βέμπερ ανέφερε πως το ΕΛΚ είναι το κόμμα της Πράσινης Συμφωνίας και πως παρά τις διαφωνίες με άλλα κόμματα για παράδειγμα για τις μηχανές εσωτερικής καύσης και την αγροτική πολιτική, ο στόχος είναι κοινός.

Τόνισε ωστόσο πως ο στόχος για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι και η ευημερία, επισημαίνοντας ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες νέες πράσινες τεχνολογίες θα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την διαφωνία των Ρεπουμπλικάνων της Γαλλίας με τη στήριξη σε δεύτερη θητεία της κ. Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Βέμπερ ανέφερε πως άλλα κόμματα επέλεξαν τον επικεφαλής υποψήφιο τους δια βοής, ενώ το ΕΛΚ θα το κάνει μέσω δημοκρατικής μυστικής ψήφου, και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως θα υπάρξει επαρκής στήριξη στην κ. Φον ντερ Λάιεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα