Προδρόμου: Έχουμε στα χέρια μας έναν αποτρεπτικό παράγοντα

Την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στα χέρια της έναν «αποτρεπτικό παράγοντα» για την πρόκληση νέων εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή τη συνάντηση της Βάρνας ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και Τουρκία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Προδρόμου τόνισε ότι πλέον είναι εμφανής τόσο η πίεση της Ε.Ε. προς την Τουρκία όσο και η οριοθέτηση για τις όποιες μελλοντικές σχέσεις.

Διαβάστε
επίσης: Κιζίλγιουρεκ: Τι θα ζητήσει η Τουρκία από Ε.Ε

«Χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, ακούμε και βλέπουμε επιλογές που η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, αλλά νιώθοντας ότι Κυπριακή Δημοκρατία κατοχυρώνεται», είπε, αναφέροντας ότι αυτό συμβαίνει ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ειδικά στον τομέα της ενέργειας, με την Ε.Ε. να είναι εταίρος για τα δικά της βεβαίως συμφέροντα.

Ο κος Προδρόμου σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει πλέον σαφέστατη πολιτική θέση, με τις διαφορές να μην περιορίζονται μόνο ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα φέρουν μια καλή ευρωτουρκική σχέση.

Διαβάστε επίσης: Το σενάριο που δεν θα θέλαμε στη Βάρνα

Ερωτηθείς τι μεσολάβησε από την ομηρία του πλωτού γεωτρύπανου της ENI από τουρκικά πολεμικά πλοία μέχρι τη διαπίστωση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου είναι «διασφαλισμένα», ο κος Προδρόμου παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και στη στάση του γαλλογερμανικού άξονα.

«Νομίζω ότι είναι καθαρή η στάση και η θέση των 28, αλλά ιδιαίτερη ενίσχυση μάς δίνει το γεγονός ότι σημαντικά κράτη τοποθετούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι εύκολη υπόθεση να πεισθεί η τουρκική κυβέρνηση, διότι τελευταίως φαίνεται να κάνει κάποιες άλλες επιλογές, όμως θεωρώ ότι οριοθετείται καθαρά το πολιτικό σκηνικό και πιθανότατα να έχουμε έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για περαιτέρω εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επιλογές Ερντογάν θα δείξουν κατά πόσο ο ίδιος θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την ΕΕ.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «αποτρεπτικό παράγοντα», ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι τόσο τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και η διαβεβαίωση ότι θα παρακολουθεί τα εν λόγω ζητήματα, σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, η Κυπριακή Δημοκρατία «μπορεί να επανέλθει», φέρνοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

«Μιλάμε πάντα για τη διπλωματική οδό. Αντιμετωπίζουμε με διπλωματικά όπλα αυτά τα οποία συμβαίνουν. Θα πρέπει να περιμένουμε τις τουρκικές αντιδράσεις», είπε.

«Ανεξάρτητα από τη συνάντηση της Βάρνας, η Ε.Ε. καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας (τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο) με καθαρή φρασεολογία, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα. Εκτός από την καταδίκη, έγινε σαφές ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσεις, αφού θέλει και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, που προκύπτουν και εκκρεμούν από τη βασική τελωνειακή ένωση, δηλαδή την αναγνώριση όλων των κρατών μελών, δηλαδή και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την υποχρέωση για μια συμπεριφορά καλής γειτονίας και όχι αυτά τα οποία ζούμε», είπε.

Τέλος, στην παρατήρηση ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία προσέρχονται με μικρό καλάθι, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι «δεν εξαρτώνται όλα από τη Βάρνα», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια για αναθέρμανση και ανίχνευση σχετικά με το πού πάει η σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας γίνεται από ενδιαφέρον και από την τουρκική πλευρά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική που θέλει το αντίθετο.

Keywords
Τυχαία Θέματα