Επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για εμπόριο και ασφάλεια

Διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.

Θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με το Foreign Office, σκοπός της επίσκεψης είναι «να υπογραμμιστεί η σημασία της διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο και στην ασφάλεια».

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών, η περιφερειακή ασφάλεια και η συνεργασία στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων

ασφαλείας που συνιστούν η τρομοκρατία, το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα και η παράνομη μετανάστευση.

Ο κ. Κλέβερλι θα επισκεφθεί επίσης το τουρκικό επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων, ώστε να δει πώς η βρετανική βοήθεια των 40 εκατομμυρίων λιρών συμβάλλει στην ανοικοδόμηση μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Ως συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κλέβερλι θα χαιρετίσει τη δέσμευση της Τουρκίας στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και τα βήματα που έχει κάνει για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας, ανέφερε το Foreign Office. Θα κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στις τουρκικές προσπάθειες ενθάρρυνσης της Ρωσίας να επανενταχθεί στην πρωτοβουλία για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος ο Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρηση προς την Άγκυρα ότι «το ΗΒ και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι που συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τα πιο σημαντικά διεθνή ζητήματα που αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν».

«Η στενή μας συνεργασία σε ένα φάσμα θεμάτων είναι κρίσιμη για την αυξανόμενη εμπορικής μας σχέση, για την αντιμετώπιση των αμοιβαίων προτεραιοτήτων ασφαλείας και για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας σε μια περίοδο προκλήσεων δίχως προηγούμενο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα