Έρχονται άλλες 23 σταθερές κάμερες - «Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω του μέτρου»

Οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα, γονείς έχασαν τα παιδιά τους, παιδιά έμειναν ορφανά, συγγενείς και φίλοι σπάραξαν για τον αδόκητο χαμό του αγαπημένου τους, 17 συνάνθρωποι μας, ξεψύχησαν στην άσφαλτο για φέτος.

Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ΣΙΓΜΑ, καταγράφεται σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι τις 16 Αυγούστου του 2021 παγκύπρια σημειώθηκαν 22 θανατηφόρες συγκρούσεις με 23 νεκρούς.

Από την 1η Ιανουαρίου του

2022 μέχρι 16 Αυγούστου, 2022 έγιναν 26 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με 28 νεκρούς.

Ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας, Χάρης Ευρυπίδου, ανέφερε πως «πέραν των όλων όσων μέτρων, αναλαμβάνει η Αστυνομία, ελέγχους, αλκόολης, ναρκωτικών ουσιών, ζώνη ασφαλείας. Έχουμε τώρα τον τελευταίο 1,5 χρόνο το σύστημα της φωτοεπισήμανσης και θα έλεγα ότι αυτό το μέτρο έχει βοηθήσει στα μέγιστα στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων».

Ψυχοφθόρο για τα μέλη της Τροχαίας

Τα μέλη της Τροχαίας είναι τα πρώτα άτομα που έρχονται σε επαφή με τα θύματα και τους συγγενείς, κάτι που είναι πολύ ψυχοφθόρο για τους ίδιους μιας και πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια τα θύματα αλλά και τους συγγενείς τους.

Υπάρχει ειδική εκπαίδευση των μελών προκειμένου να μπορούν να χειριστούν αυτές τις καταστάσεις, ενώ μπορούν να καταφεύγουν και σε ψυχολόγους για να βοηθηθούν.

«Είναι πολύ ψυχοφθόρο και πολλές φορές μέλη μας που έχουν αντιμετωπίσει δυστυχήματα με μικρά παιδιά ή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις πολλές φορές καταφεύγουν σε ειδικούς για να μπορούν να τους βοηθήσουν», δήλωσε ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας.

Προτεραιότητα η πρόληψη

Πρώτιστο μέλημα της Αστυνομίας η πρόληψη και η δημιουργία οδικής συνείδησης για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Η δημιουργία κουλτούρας είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό εδώ και αρκετά χρόνια έχει δημιουργηθεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής δίπλα από το Αρχηγείο. Την ίδια ώρα γίνονται, παρουσιάσεις στα παιδιά και βιωματικά εργαστήρια», τόνισε ο κ. Ευρυπίδου.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κύπρος τα δύο τελευταία χρόνια έχει μειώσει σημαντικά τις θανατηφόρες συγκρούσεις και ανέβηκε στην 9η καλύτερη θέση από τις 27 χώρες κράτη μέλη της ΕΕ σε οδικους θανάτους.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφυσηχάζουμε. Δεν οδηγούμε ποτέ όταν πίνουμε και δεν τρέχουμε για να φθάσουμε στον προορισμό μας. Η ζωή δεν επιστρέφει.

Έρχονται άλλες 23 σταθερές κάμερες

Μέχρι στιγμής, είκοσι κινητές κάμερες φωτοεπισήμανσης λειτουργούν ανά το παγκύπριο καθημερινά, οι οποίες καλύπτουν τόσο τους αυτοκινητόδρομους όσο και τους αστικούς δρόμους, ενώ άλλες 90 σταθερές κάμερες βρίσκονται σε 30 σημεία.

Έρχονται σταθερές κάμερες σε άλλα 23 σημεία, σύμφωνα με τον κ. Ευρυπίδου, των οποίων η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 2024.

Διαβάστε επίσης: Ήρθαν από Τουρκία, άλλαξαν ονόματα και έκαναν πάνω από 100 κλοπές στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα