Έρχουρμαν: Δύσκολο το έργο της Ολγκίν λόγω της στάσης των δύο πλευρών

Η Kıbrıs  (22.01.24) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος  (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhürman), ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού  Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Maria Angela Holguin Cuellar, χαρακτηρίζοντας το δύσκολο το έργο αυτό, σύμφωνα με την επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνοκυπριακή πλευρά πριν την άφιξη

της Maria Angela Holguin Cuellar στην Κύπρο είναι «αξιοσημείωτες» και αναφέρθηκε στο θέμα της σύλληψης του δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kürşat) στην Ιταλία

Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι η διαδικασία ξεκίνησε πρόσφατα όταν ένας Τουρκοκύπριος δικηγόρος συνελήφθη στην Ιταλία στο πλαίσιο «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» που εκδόθηκε από την  Κυπριακή Δημοκρατία, με την αιτιολογία ότι ήταν μεσάζων στην πώληση ελληνοκυπριακών  ακινήτων στην κατεχόμενη Κύπρο, το οποίο χρονολογείται από πριν το 1974.

Υποστήριξε και τα εξής ο Έρχουρμαν:

«Παρ’ όλο που η ημερομηνία έκδοσης του εν λόγω ‘εντάλματος’ είναι το 2005 (ή το αργότερο το 2007) και ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος έχει επανειλημμένα ταξιδέψει από και προς την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) και από και προς τη νότια Κύπρο (πιο πρόσφατα στις 24.12.2023, 5 ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Ιταλία), δεν έχει εξηγηθεί γιατί το εν λόγω ‘ένταλμα’ δεν εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, στις δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Υπουργού Εξωτερικών Κόμπου, τονίζεται ξεκάθαρα η ‘πολιτική’ διάσταση της διαδικασίας αυτής και ο στόχος της ‘έγερσης ανησυχιών’ εναντίον όσων εμπλέκονται στην αγορά και πώληση ελληνοκυπριακών ακινήτων στη βόρεια Κύπρο πριν από το 1974.

Αυτό δεν ήταν αρκετό. Την ίδια περίοδο, κατατέθηκε στην ελληνοκυπριακή Βουλή σχέδιο νόμου που θα εμπόδιζε τους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί να παραλαμβάνουν επιβάτες από τα αεροδρόμια του νότου.

Όπως συνηθίζουμε σε τέτοιες περιόδους, ο ελληνοκυπριακός Τύπος άρχισε να επικρίνει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Colin Steward, επειδή δήθεν ‘προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών’.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν να ακούγονται και κάποιες παρόμοιες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή την περίοδο.

Είναι προφανές ότι η Cuellar δεν θα έχει μια εύκολη περίοδο εδώ.

Από τη μια, υπάρχει ο απορριπτικός λόγος των ηγετών της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά της διακοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, η οποία γίνεται αποδεκτή ως φόρμουλα λύσης του Κυπριακού στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την άλλη, υπάρχει η στάση ‘ας το κάνουν, ας το περάσουν’, ιδιαίτερα σε σχέση με την πώληση ακινήτων σε ξένους, που βάζει σε μπελάδες τους Τουρκοκύπριους ‘εντός και εκτός’, θέτει σε κίνδυνο την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του κατασκευαστικού τομέα, καθιστά αμφισβητήσιμη την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας και δεν έχει καμία μέριμνα για δικαιολογίες και κανονισμούς.

Από την άλλη, η αντιφατική στάση των ηγετών της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία επιμένει να μην δηλώνει ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όπως σαφώς αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε τη στιγμή που εγκατέλειψε το τραπέζι, παρόλο που είναι η πλευρά που εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά... Επιπρόσθετα, ενώ πρέπει πρωτίστως να εδραιωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών για λύση, η πρόσφατη και προαναφερθείσα ανειλικρινής προσέγγιση, η οποία θα βλάψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και δεν διστάζει να στοχοποιεί Τουρκοκύπριους ιδιώτες για να αποκομίσει πολιτικό όφελος.

Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι η αποστολή της Cuellar στο νησί δεν θα είναι εύκολη! Ελπίζω ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία της θα της επιτρέψει να εντοπίσει το χάσμα μεταξύ των επίσημων δηλώσεων των μερών και των πραγματικών θέσεων τους σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα.

Η Cuellar θα διερευνήσει το έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε ότι αν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, η βάση για αυτό είναι μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος έδειξε ξεκάθαρα τη βούλησή του για λύση τόσο στο Σχέδιο Ανάν το 2004 όσο και στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν δέχεται να είναι για άλλη μια φορά δέσμιος μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που δεν έχει ορατό το τέλος της […].

Όπως είπε ο Γκουτέρες, η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με μια μέθοδο που είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και χρονικά περιορισμένη, στην οποία η πολιτική ισότητα, όπως σαφώς κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται επανειλημμένα στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης και στην οποία καθορίζεται από την αρχή ότι αν η διαδικασία αποτύχει για άλλη μια φορά παρά τη θέληση των Τουρκοκυπρίων, θα διασφαλιστεί ότι το στάτους κβο δεν θα συνεχιστεί».

Διαβάστε επίσης: Τριάντα χιλιάδες έποικοι από την Τραπεζούντα ζουν στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα