Ερντογάν: Εύχομαι το ταξίδι στην Ελλάδα να είναι το άνοιγμα μιας νέας σελίδας

Άνοιγμα προς την Αθήνα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν επισκεφτεί τη χώρα μας στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψή του να ανοίξει μία «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και παραδέχτηκε ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στα δύο κράτη δεν θα πάψουν να υπάρχουν.

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την Ελλάδα

μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αν καθίσουν και μιλήσουν οι δυο τους.

«Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση να επιλύονται αυτές οι διαφορές πριν οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Αυτό είναι που θέλουμε. Όταν καθόμαστε και μιλάμε, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, ιδίως με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και για την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Είχαμε διαφωνίες με την Ελλάδα χθες και θα έχουμε και αύριο. Ομοίως, θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από αυτές τις διαφωνίες. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα και την ίδια γεωγραφία, δεν μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σε αυτά σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Εύχομαι το ταξίδι μας στην Ελλάδα να συμβάλει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας μεταξύ των χωρών μας.», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το win-win, βάση της εξωτερικής μας πολιτικής

Ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα δήλωσε ότι η διπλωματία αποτελεί πλέον το όχημα της εξωτερικής του πολιτικής στη βάση του win-win και επανέλαβε ότι θέλει «να αυξήσει τους φίλους και να μειώσει τους εχθρούς» της χώρας. Η διπλωματία δεν σημαίνει «παιχνίδι μηδενικών αθροισμάτων», αλλά «παιχνίδι που όλοι κερδίζουν», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Υλοποιούμε με επιτυχία τη στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική, που συνίσταται στην αύξηση του αριθμού των φίλων μας και στη μείωση του αριθμού των εχθρών μας. Η γραμμή μας εδώ είναι πολύ σαφής. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικών αθροισμάτων όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει. Η διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία όπου η αρχή του "win-win" αποκτά σάρκα και οστά και όπου και οι δύο πλευρές επωφελούνται σε μια λογική γραμμή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνοντας και ρητώς τη νέα του στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.

Διαβάστε επίσης: Μήνυση Ερντογάν σε δημοσιογράφο: Κατηγόρησε το γιο του για εμπόριο με Ισραήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα