Ερτουγρούλογλου: Η Ολγκίν να ενημερώσει Γκουτέρες ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος

Η Güneş (15.02.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (Tahsin Ertuğruloğlu) δήλωσε ότι η προσδοκία τους από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar είναι να ενημερώσει σωστά τον ΓΓ του ΟΗΕ πριν ολοκληρωθούν οι έξι μήνες λέγοντας πως «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» ανάμεσα στις πλευρές για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο από το ΓΤΠ.

Σε δηλώσεις

στο ιδιωτικό Genç TV, ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία λέγοντας ότι ενεργούν από κοινού «βήμα με βήμα» με την Άγκυρα στο Κυπριακό. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Η προσέγγιση από την έναρξη της διαδικασίας διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Maria Angela Holguin Cuellar είναι ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος. Το λέω αυτό ως κάποιος που μιλάει τόσο ξεκάθαρα».  

Υποστήριξε ότι αυτή η δήλωση δεν πρέπει να ερμηνεύεται πως «υπάρχει κοινό έδαφος αλλά επιθυμία είναι η παρεμβολή εμποδίων» και ισχυρίστηκε ότι αν θα ακολουθηθεί μια πολιτική σχετική με τις «πραγματικότητες», πρέπει πρώτα απ’ όλα «να καταργηθεί η ιδιότητα που χρησιμοποιεί αδίκως η ελληνοκυπριακή πλευρά» αποκαλούμενη ως Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτό το καθεστώς, ποια λογική μπορεί να έρθει στο σημείο να πει πως ‘υπάρχει κοινό έδαφος’, δεν τίθεται θέμα γι’ αυτό. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος εδώ και 60 χρόνια και θα μπορέσει να βρει η κ. Holguin μέσα σε έξι μήνες; Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου.

Ισχυριζόμενος ότι πρέπει να αντληθούν τα απαραίτητα διδάγματα από το γεγονός ότι γκρεμίστηκε μέσα σε μια νύκτα η Δημοκρατία του 1960 που ήταν εγγυημένη και βασιζόταν στην πολιτική ισότητα, ο λεγόμενος υπουργός πρόσθεσε:

«Η πολιτική ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη φυσικά. Πρέπει να γνωρίζουμε καλά και το εξής και να αποδεχτούμε ότι για να μπορεί να σημαίνει κάτι η πολιτική ισότητα την οποία απαιτούμε, πρέπει να στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Αν δεν αντλούμε αυτό το δίδαγμα από όσα έπαθε ο συνεταιρισμός του 1960,σημαίνει πως έχουμε μια τέτοια αδυναμία».

Στη συνέχεια ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι αν η επιθυμία είναι η συνέχιση του κλίματος ειρήνης και ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να διαμορφωθεί μια πολιτική και ένα μέλλον στη βάση των «πραγματικοτήτων του νησιού» και επανέλαβε ότι αυτό το μέλλον θα διαμορφωθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών με την αποδοχή της ύπαρξης δύο χωριστών εθνικών ταυτοτήτων, δύο χωριστών κρατών, δύο χωριστών δημοκρατιών και δύο χωριστών κυριαρχικών.

Ισχυρίστηκε ότι η υποστήριξη μιας πολιτικής στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών δεν δημιουργεί πρόβλημα στο νησί και ότι «με συνεργασία των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλά με ειρήνη και ηρεμία». 

Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «το κοινό έδαφος είναι η ομοσπονδία και δεν συζητάμε σε άλλη βάση εκτός αυτής», ο Ερτουγρούλογλου είπε πως τότε δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος και πρόσθεσε: «Τα ίδια πράγματα ανέφερα και στην Άγκυρα. Από κανέναν δεν εκφράστηκε κάποια άποψη αντίθετη από αυτήν. Είναι γνωστή η γραμμή μας στην εθνική υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν να σηκωθούν ως ίσοι κάποιοι από ένα τραπέζι που κάθισαν στη βάση της ανισότητας. […]»

Υποστηρίζοντας ότι μετά το Κραν Μοντάνα τέθηκε στην ορθή βάση η πολιτική της τουρκικής πλευράς και ότι θα διαμορφωθεί το μέλλον με συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους στο Κυπριακό και ότι τα ΗΕ που δημιούργησαν το πρόβλημα και η ΕΕ προσποιούνται πως προσπαθούν να το λύσουν.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier στην Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου την χαρακτήρισε «φιάσκο» και υποστήριξε ότι η παρομοίωση του Βερολίνου με τη Λευκωσία2 είναι «προπαγάνδα στερούμενη ειλικρίνειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα