Ερτουγρούλογλου: Το ΦΑ μόνο από Τουρκία και κατεχόμενα μπορούν να αξιοποιηθούν

Ο λεγόμενος ‘υπουργός Εξωτερικών’ του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουρούλογλου, σε ομιλία του στην Προύσα της Τουρκίας, δήλωσε ότι «εάν πρόκειται να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Γαλάζιας Πατρίδας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για αυτό. Σε αυτές τις εργασίες θα συμμετάσχει και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ενώ η Τουρκία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο, και, αν αυτά τα πλούτη είναι να μεταφερθούν προς την Ευρώπη, θα μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας. Δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα εκτός από αυτή».

Δεν τίθεται θέμα

κοινού κράτους στην Κύπρο

Ο Ερτουρούλογλου, συμμετέχοντας στο συνέδριο Σύλλογος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Προύσας Ουλουντάγ (BUÜ) με τίτλο «Τα Κατεχόμενα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ότι δεν τίθεται λόγος για την εκ νέου σύσταση ενός κοινού κράτους στην Κύπρο από τις δύο πλευρές:

«Αυτό έχει τελειώσει, το προσπαθήσαμε. Προσπαθήσαμε να το θεσπίσουμε τη δεκαετία του '60. Μόνο εμείς ξέρουμε τι έχουμε τραβήξει από το 1963 μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τη νοοτροπία της άλλης πλευράς. Γνωρίζουμε επίσης και το ποιοι είναι οι μέντορες της άλλης πλευράς. Πλέον κανένας δεν μπορεί να μας ξανά πείσει να συστήσουμε με τους Ε/Κ ένα κράτος με εδαφική ακεραιότητα και ενιαία κυριαρχία».

Ο Ερτουρούλογλου δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος τους είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους και ανέφερε ότι θα πρέπει να εξισωθεί το καθεστώς τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αν υπάρχει η επιθυμία για συμφωνία, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξίσωση των καθεστώτων», τόνισε.

«Αν είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής, αυτές θα γίνουν μεταξύ δύο κρατών. Ποιος θα είναι ο στόχος; Στόχος θα είναι η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ αυτών των δύο κρατών. Διότι υπάρχουν περιπτώσεις υδρογονανθράκων και φυσικός πλούτος στη Γαλάζια Πατρίδα. Η αξιοποίηση αυτών των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει, με τις διαπραγματεύσεις που θα κάνουν μεταξύ τους τα δύο κράτη, και όχι μόνο τα δύο κράτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει αξιοποίηση κάποιας φόρμουλας που να αποκλείει την Τουρκία, είναι αδύνατον».

Παράγουν σενάρια αποκλεισμού της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’

Ο Ερτουρούλογλου υποστήριξε ότι «επιχειρείται να αποκλειστεί η Τουρκία, η οποία έχει τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο. Η ΤΔΒΚ αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει και η Ε/Κ πλευρά συνάπτει διάφορες συμφωνίες με ξέρω και ‘γω ποιες εταιρίες, της Αμερικής, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου.

Όμως κανένα από αυτά δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας. Εάν πρόκειται να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Γαλάζιας Πατρίδας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για αυτό. Σε αυτές τις εργασίες θα συμμετάσχει και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ενώ η Τουρκία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο, και αν αυτά τα πλούτη είναι να μεταφερθούν προς την Ευρώπη, θα μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας. Δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα εκτός από αυτή».

Υπογραμμίζοντας ότι ως Τ/Κ, θα αγκαλιάσουν σφιχτά τις σχέσεις «παιδί- μητέρα πατρίδα» και θα αναλάβουν την αποστολή διαμόρφωσης του μέλλοντος από κοινού, ο Ερτουρούλογλου δήλωσε:

«Δεν θα πιστέψουμε σε καμία διαβεβαίωση οποιασδήποτε χώρας ή της διεθνούς κοινότητας, θα εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας. Θα εμπιστευτούμε τον δίκαιο αγώνα μας. Θα εμπιστευτούμε την μητέρα πατρίδα μας. Θα διαμορφώσουμε το μέλλον μας ως μέλος του τουρκικού έθνους που δημιούργησε ένα έπος έχοντας ψηλά το κεφάλι στο νησί της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα