Εξαίρεση ΓΕ και Βοηθού από Πόθεν Έσχες – Θέλουν να αυτοελέγχονται

Την συμπλήρωση κενών και την αποκατάσταση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του Πόθεν Έσχες συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κατά πόσον θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να συμπεριληφθούν στο Πόθεν Έσχες, με κάποιους μάλιστα να κρίνουν αντισυνταγματική την πιθανή συμπερίληψή τους ενώ άλλοι την κρίνουν αναγκαία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε την φιλοδοξία του πως στις 14 Δεκεμβρίου τα άρθρα θα φτάσουν στην ολομέλεια για ψήφιση.

Τριμελές Συμβούλιο:

Ο Πρόεδρος

του Τριμελούς Συμβουλίου είπε πως έχει μελετήσει και τους δύο νόμους και είναι στον σωστό δρόμο. Τόνισε όμως πως είναι κατά της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.

«Είναι καλή η πρόταση όλοι πρέπει να ελεγχόμαστε και λόγω της μεγάλης συζήτησης για διαφθορά. Είναι καλός φτάνει εμείς οι ίδιοι να τον τηρήσουμε», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής, ενώ εισηγήθηκε να περιοριστούν τα πρόσωπα που ελέγχονται ώστε να γίνεται καλύτερα ο έλεγχος, γιατί οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις χίλιες.

Εξέφρασε τον φόβο ότι αν συμπεριληφθούν Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός τότε θα προκύψουν νομικά ζητήματα, το θέμα θα πάει στο Ανώτατο και θα πάρει πολύ καιρό.

Τι αναφέρει η Νομική Υπηρεσία

Με τη σειρά της η λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζούπη ανέφερε ότι υπάρχουν διατάξεις οι οποίες αγγίζουν αντισυνταγματικά ζητήματα.

Ο Γενικός εισαγγελέας και βοηθός εισαγγελέα είναι μόνιμα μέλη και υπηρετούν με τους ίδιους όρους όπως οι δικαστές πλην του προέδρου, και μία διαφορετική αντιμετώπιση κρίνεται αντισυνταγματική.

«Όταν λέμε αυτορρύθμιση δεν πρόκειται για αυτοέλεγχο από τον ίδιο το ΓΕ αλλά ανάλογη με των δικαστών. Ο ΓΕ θα υποβάλλει την αίτηση στον πρόεδρο του ανώτατου και τα δεδομένα δεν θα δημοσιοποιούνται. ΓΕ και βοηθός υπήρξαν υπουργοί έχουν υποβάλει τις δηλώσει γίνει καθαρά θεσμικό και όχι προσωπικό το ζήτημα. Χρειάζεται διαγραφή του ΓΕ και βοηθού από τον νόμο», τόνισε.

Ο Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι διαφωνεί στην διαχρονική προσπάθεια εξίσωσης του ΓΕ και του βοηθού με την δικαστική εξουσία. «Είναι λανθασμένη και δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν είπα να μπει στο άρθρο αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτή η προσπάθεια είναι διαχρονική», σημείωσε.

Η θέση της Επιτρόπου προσωπικών δεδομένων

Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Νόβια Αβραάμ ανέφερε ότι πρέπει να είναι σαφείς οι όροι και τι πληροφορίες θα περιλαμβάνει.

Πρόσθεσε ότι η Επίτροπος είναι θετική ως προς τους νόμους , φτάνει ο έλεγχος να μην γίνεται κατ΄ επανάληψη και να γίνει συνήθεια. «Το θέμα είναι να μη γίνει λευκή επιταγή και να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα αλλιώς», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι έχει ψηφιστεί νόμος από 2016 που προνοεί να δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις του Πόθεν Έσχες ώστε να μπορεί κάποιος να διαψεύσει τα δηλωμένα, με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους να αναφέρει ότι λανθασμένα δημοσιοποιούνται και ότι δεν προσέφερε τίποτε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο της δήλωσης.  Πρόσθεσε ότι το πόθεν έσχες δεν είναι για τιμωρία και δεν είναι ποινικός.

Εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του ότι όλοι θεωρούν ότι οι βουλευτές πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι διεφθαρμένοι, ενώ άλλοι που έχουν περισσότερες εξουσίες δεν πρέπει.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναρωτήθηκε γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θεωρούν ότι θα χάσουν τα δικαιώματα αν υπηρετήσουν την διαφάνεια.

«Είναι εκτός κατανόησης. Έχει τρωθεί ο θεσμός του Γενικούς Εισαγγελέα πρέπει να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι που διεκδικούν εξουσίες ή εξαιρέσει  από τους νόμους που οι υπόλοιποι υπόκεινται, υποσκάπτει τον θεσμό. Αντιθέτως, αυτοί οι δύο με τις εξουσίες που έχουν πρέπει να υπόκεινται σε πιο μεγάλο έλεγχο από τους υπόλοιπους. Αν δεν το καταλαβαίνουν τότε δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει διαφάνεια», τόνισε.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας διαφώνησε με την συμπερίληψη Γενικού Εισαγγελέα γιατί είναι θέμα συνταγματικότητας, ενώ συμφώνησε με τον κ. Ιωαννίδη ότι πρέπει να μικρύνει η λίστα αυτών που ελέγχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα