Γεμίζουν τα παραλιακά μέτωπα λόγω τριημέρου – Η πόλη που έχει την πρωτιά

Ένα από τα πιο δημοφιλή τριήμερα είναι αυτό του Κατακλυσμού, που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τριήμερο κατά το οποίο γίνεται μαζική εξόρμηση στις παραλιακές πόλεις. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος φέτος είναι στις 5 Ιουνίου, δηλαδή 50 ημέρες μετά την Ανάσταση.
Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, αναφέρθηκε στην πληρότητα των ξενοδοχείων κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, αλλά και στη γενικότερη

εικόνα που φαίνεται να δημιουργείται για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

«Φαίνεται ότι θα είναι πέραν του 50%-60% η πληρότητα των ξενοδοχείων το τριήμερο του Κατακλυσμού, δεδομένης της ουσιαστικής πλέον τουριστικής εισροής που υφίσταται, αλλά και της ζήτησης που υπάρχει από τους συμπατριώτες μας. Τα παραλιακά μέτωπα έχουν την τιμητική τους με την Πάφο να έχει την πρωτιά. Μετά ακολουθούν Αμμόχωστος, Λεμεσός και Λάρνακα. Ουσιαστικά ο κόσμος θα αδράξει την ευκαιρία ούτως ώστε να κάνει τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια», είπε.
Επισήμανε ότι κινητικότητα υπάρχει και στα ορεινά, καθώς τα τουριστικά θέρετρα στην ορεινή Κύπρο φαίνεται να έχουν μεγάλη ζήτηση για το τριήμερο του Κατακλυσμού. Ερωτηθείς αν θα υπάρχει διαθεσιμότητα για όσους θα μείνουν τελευταία στιγμή να κλείσουν τη διαμονή τους, απάντησε ότι η πληρότητα δεν είναι στο 100%, άρα θα μπορούν να βρουν καταλύματα.

Κατέφθασαν οι πρώτοι τουρίστες

Στη συνέχεια ερωτήθηκε για τις τουριστικές ροές και τι αναμένουν για το 2023, με τον κ. Ρουσουνίδη να απαντά ότι την πρωτιά την έχει η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. «Απ’ εκεί και πέρα ιδιαίτερη κινητικότητα δείχνουν οι αγορές της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας αλλά και από σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία».

Ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, ενώ ευελπιστούν ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Όπως εξήγησε, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά πιστεύουν ότι θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν. «Εννοείται κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί τα πράγματα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και καθετί το οποίο επεμβαίνει στη γεωπολιτική σφαίρα επηρεάζει πρώτιστα την τουριστική βιομηχανία. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ενόχληση σε οποιοδήποτε τομέα. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν. Ο στόχος είναι σίγουρα να κάνουμε τη σεζόν καλύτερη από την περσινή», είπε κλείνοντας.

Μειωμένη η ζήτηση για ταξίδια το τριήμερο

Για το τριήμερο του Κατακλυσμού μίλησε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Χάρης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος εξήγησε ότι η ζήτηση για το τριήμερο του Κατακλυσμού δεν είναι αυξημένη, λόγω του ότι προηγήθηκαν και οι διακοπές του Πάσχα.

«Τον Κατακλυσμό συνήθως ο τουρισμός είναι εσωτερικός. Συγκριτικά με πέρσι σίγουρα υπάρχει αύξηση, που είναι γενική και καθολική. Δεν προβλέπω ότι θα αλλάξει κάτι, εκτός αν, ο μη γένοιτο, έχουμε κάποιαν αρνητική εξέλιξη. Με εξαίρεση το 2017, που μας ήρθαν όλοι οι εξωγενείς παράγοντες θετικοί, δεν μπορώ να θυμηθώ χρονιά που να μην έγινε κάτι», είπε.

Ερωτηθείς πού επιλέγουν να ταξιδέψουν οι Κύπριοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είπε ότι εκτός από την Ελλάδα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. «Πρώτη στην επιλογή των Κυπρίων είναι πάντα η Ελλάδα και μετά η Ευρώπη, ενώ σιγά-σιγά επανέρχονται και τα πιο μεγάλα ταξίδια», είπε.

Δείτε επίσης: Ποιες παραλίες της Πάφου εξασφάλισαν τη διάκριση «Ακτή Ποιότητας»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι παρατηρείται μια τάση επιστροφής του κόσμου στα ταξιδιωτικά γραφεία. «Δεν είναι μόνο θέμα τιμής, θα έλεγα κυρίως ότι είναι λόγω των προτερημάτων που έχουν γιατί καλύπτονται με διαφορετικές συμβάσεις απ’ ό,τι αν τα έκλειναν μόνοι τους. Η νομοθεσία που καλύπτει τις αεροπορικές εταιρείες για ένα αεροπορικό εισιτήριο είναι εξαιρετικά πιο χαλαρή απ’ ό,τι είναι η νομοθεσία όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή αν κάποιος αγοράσει από ταξιδιωτικό πράκτορα. Η αύξηση παρατηρείται και στο κομμάτι των διακοπών αλλά και στο επαγγελματικό ταξίδι, πολλές εταιρείες έχουν επιστρέψει στα ταξιδιωτικά γραφεία».

Επιπλέον ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες, εκτός από εκδρομές στην Ελλάδα, επιλέγουν ταξιδιωτικά πακέτα με προορισμό την κεντρική Ευρώπη όπως Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία αλλά και πιο μακρινούς προορισμούς όπως Μαλδίβες, Ντουμπάι και Αμερική.

Κλείνοντας, τόνισε ότι οι προσδοκίες τους για φέτος είναι να φτάσουν τα ποσοστά του 2019.


Εναλλακτικές διακοπές

Ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τον θόρυβο της πόλης είναι η κατασκήνωση. Οι πιο γνωστοί κατασκηνωτικοί χώροι, πέρα από αυτούς του Τμήματος Δασών, είναι ο κατασκηνωτικός χώροι της Πόλης Χρυσοχούς και ο κατασκηνωτικός χώρος στην Ακτή του Κυβερνήτη.

Ο κατασκηνωτικός χώρος της Πόλης Χρυσοχούς βρίσκεται 1 χλμ. βορειοδυτικά από το κέντρο της πόλης και η ομορφιά του έγκειται στον συνδυασμό του πράσινου με το γαλάζιο της θάλασσας. Η ακτή του κατασκηνωτικού χώρου συγκαταλέγεται στις πιο καθαρές παραλίες της Κύπρου, και γι’ αυτόν τον λόγο πήρε την ευρωπαϊκή βράβευση «Γαλάζια Σημαία».

Ακόμη ένας αρκετά αγαπημένος χώρος για τους λάτρεις του κάμπινγκ είναι ο κατασκηνωτικός χώρος Κάλυμνος (Ακτή του Κυβερνήτη). Ο κατασκηνωτικός χώρος Ακτή του Κυβερνήτη βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, λίγο έξω από τη Λεμεσό. Ο χώρος παρέχει όλα τα απαραίτητα, όπως κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους με ζεστό νερό, ιδιωτική καφετερία, κοινόχρηστη κουζίνα αλλά και προκαθορισμένο χώρο για φωτιά και ψήσιμο.

Επιπλέον, ένας από τους πιο γνωστούς κατασκηνωτικούς χώρους που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Δασών είναι ο κατασκηνωτικός χώρος Σταυρός της Ψώκας. Βρίσκεται 20 km περίπου από τη Λυσό ή Κανναβιού, κοντά στον δασικό σταθμό Σταυρού της Ψώκας.

Στον χώρο αυτό βρίσκονται τα γραφεία του ομώνυμου δασικού σταθμού, το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, μικρό καφεστιατόριo, εκδρομικός χώρος, κατασκηνωτικός χώρος και ξενώνες διαμονής. Στην περιοχή υπάρχει επίσης περιφραγμένος φυσικός χώρος, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ενδημικά αγρινά σε περιφραγμένο φυσικό χώρο.

Διαβάστε επίσης:

Τι καιρό μας φέρνει για τις πρώτες μέρες το καλοκαιράκι

Κατακλυσμός στη Λάρνακα: Ιδού το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
 

Keywords
Τυχαία Θέματα