Γερμανία: Δικαστήριο έκοψε χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος - Σκέψεις για AfD

Μια δικαστική απόφαση για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε ένα μικρό ακροδεξιό πολιτικό κόμμα στη Γερμανία πυροδότησε εκκλήσεις για εφαρμογή παρόμοιων κανόνων στο πολύ πιο σημαντικό δεξιό λαϊκιστικό Alternative für Deutschland (AfD), το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας καταιγίδας για τη μεταναστευτική πολιτική .

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της διακοπής της δημόσιας χρηματοδότησης του κόμματος Die Heimat (η πατρίδα), διάδοχο του

Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), από το 2023.

Το δικαστήριο της Καρλσρούης είπε ότι η απόφασή του ήταν δικαιολογημένη επειδή το NPD και το Die Heimat είχαν ρητά στόχο να υπονομεύσουν ή ακόμα και να ανατρέψουν τη γερμανική δημοκρατία.

Είναι η πρώτη απόφαση αυτού του είδους, που συμπίπτει με μια συζήτηση για το εάν το AfD, που ιδρύθηκε το 2013, θα μπορούσε να απαγορευτεί νομικά και για το αν θα αφαιρεθούν τα βασικά δικαιώματα των πιο ριζοσπαστικών μελών του.

Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μίλησε για τον σκεπτικισμό του σχετικά με την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης του AfD, χαιρέτισε την απόφαση, αποκαλώντας την «επιβεβαίωση της οδού για να μην δοθεί πολύς χώρος στους εχθρούς της ελευθερίας».

Ο Markus Söder, ο συντηρητικός ηγέτης του νότιου κρατιδίου της Βαυαρίας, δήλωσε πριν από την απόφαση ότι η απόσυρση κεφαλαίων από το Die Heimat θα μπορούσε να είναι ένας «σχεδιασμός» για τη διαχείριση της απειλής από το AfD.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι παρακολούθησαν μια διαδήλωση κατά του δεξιού εξτρεμισμού στο Ανόβερο.

Σύμφωνα με την απόφαση της Τρίτης, το NPD/Die Heimat δεν θα λαμβάνει πλέον κρατική χρηματοδότηση και οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες σε αυτό ή στους δωρητές του, ανέφερε το δικαστήριο.

Το 2019 υποβλήθηκε αίτηση στο δικαστήριο από την Κάτω Βουλή (Bundestag) και την Άνω Βουλή (Bundesrat), ζητώντας τη στέρηση της χρηματοδότησης του κόμματος, μετά την αλλαγή του βασικού νόμου της Γερμανίας για απαγορευτεί στα ριζοσπαστικά κόμματα την λήψη των κρατικών πόρων που δικαιούνται άλλα κόμματα.

Διαβάστε επίσης: Δικαστήριο Ιταλίας:«O φασιστικός χαιρετισμός δεν είναι έγκλημα εκτός και αν..»

Στην απόφασή του, το δικαστήριο είπε ότι το Die Heimat «στοχεύει στην αντικατάσταση του υπάρχοντος συνταγματικού συστήματος με ένα αυταρχικό κράτος που βασίζεται σε μια εθνοτική «λαϊκή κοινότητα». Ανέφερε ότι οι πολιτικές του κόμματος παραβιάζουν και δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μειονοτήτων και των μεταναστών.

Προσέθεσε ότι το Die Heimat είχε επιδιώξει να «εξαλείψει την ελεύθερη δημοκρατική τάξη» και είχε μια «ρατσιστική, ιδιαίτερα αντιμουσουλμανική, αντισημιτική και αντιτσιγγάνικη στάση» που ήταν αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της Γερμανίας.

Το 2017, μια προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το NPD σταμάτησε από το δικαστήριο το οποίο υποστήριξε ότι αν και το κόμμα έμοιαζε με το ναζιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ, ήταν πολύ αδύναμο και επομένως δεν απειλούσε τη δημοκρατία.

Μια προηγούμενη προσπάθεια απαγόρευσης του κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του 2000 απέτυχε αφού ανακαλύφθηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών είχε φυτέψει τους δικούς της πράκτορες στην ηγεσία του κόμματος, καθιστώντας την επιχείρηση παράνομη.

Η απόφαση εξετάζεται λεπτομερώς, καθώς ορισμένα μέλη του AfD αποκαλύφθηκαν πρόσφατα ότι συμμετείχαν σε μια συνάντηση όπου συζητούνταν ένα γενικό σχέδιο απέλασης όσων είναι ξένης καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν γερμανικό διαβατήριο.

Οι πολιτικοί βρίσκονται υπό πίεση να εξετάσουν τη σκοπιμότητα της απαγόρευσης του AfD, ακόμη και όταν πολιτικοί και νομικοί ηγέτες προειδοποιούν για την πιθανότητα να αποτύχει μια τέτοια κίνηση.

Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκστρατεύσουν κατά της ανόδου του κόμματος.

Το AfD κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί τις διαδηλώσεις προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από το δικό της αδύναμο ιστορικό αντιμετώπισης της μετανάστευσης και άλλων πιεστικών θεμάτων.

Το AfD βρίσκεται στη δεύτερη εκλογική θέση σε εθνικό επίπεδο και, ενόψει των τριών κρατικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία το φθινόπωρο, προηγείται.

Έχει χαρακτηριστεί ως δεξιό εξτρεμιστικό σε κάθε όλα τα κρατίδια από τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, με το σκεπτικό ότι υπονομεύει τη δημοκρατία και αναπτύσσει ρητορική κατά των μεταναστών.

Την Πέμπτη, μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη για το AfD μειώθηκε κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 20%, σε αυτό που ορισμένοι παρατηρητές είπαν ότι ήταν το πρώτο σημάδι ότι η αποκάλυψη της συνάντησης για θέματα μετανάστευσης μπορεί να έχει βλάψει τα εκλογικά του ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Καρλσρούης, η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, είπε ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις αντιδημοκρατικές δυνάμεις στη Γερμανία.

«Η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που ο δεξιός εξτρεμισμός είναι η μεγαλύτερη εξτρεμιστική απειλή για τη δημοκρατία μας», είπε σε δήλωσή της.

«Αναλαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα εναντίον όλων εκείνων που προετοιμάζουν το έδαφος για ακροδεξιά βία».

Και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν και να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας δεν πρέπει να λάβουν ούτε ένα σεντ της κρατικής χρηματοδότησης».

Είπε ότι η απόσυρση της δημόσιας χρηματοδότησης ήταν «ακόμα ένα εργαλείο» χρήσιμο στις προσπάθειες υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Για το  Die Heimat, η απόφαση του δικαστηρίου έχει ελάχιστες πραγματικές συνέπειες, λόγω της αποτυχίας του να επιτύχει αρκετή υποστήριξη στις ευρωπαϊκές, ομοσπονδιακές και πολιτειακές εκλογές ώστε να είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση.

Τα τελευταία χρόνια η επιρροή του περιορίζεται στο δημοτικό επίπεδο, με εκπροσώπηση στα τοπικά συμβούλια σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, η υποστήριξή του έχει μετατοπιστείί σε μεγάλο βαθμό στο AfD.

Στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το 2021, τα Die Heimat/NPD συγκέντρωσαν 65.000 ψήφους ή 0,1% των ψήφων. Στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές πήρε 100.000 ψήφους, ή 0,3% των ψήφων.

Το δημόσιο χρήμα είναι προσβάσιμο από οποιοδήποτε κόμμα στη Γερμανία έχει τουλάχιστον 0,5% στις εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές ή 1% στις περιφερειακές δημοσκοπήσεις.

Ο Φρανκ Φραντς, επικεφαλής του Die Heimat, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου σκάνδαλο.
 

Keywords
γερμανια, σκεψεις, guardian, npd, ρητά, αποσυρση, διαδηλωσεις, βουλη, νέα, δημοσκοπηση, εξτρεμισμός, εκλογες, επιρροή, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, φορολογικη δηλωση 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, νεα δημοσκοπηση, κομματα, διαβατηριο, ρητά, αιτηση, δημοκρατια, ηγεσια, ηγετης, πιεση, χιτλερ, guardian, npd, αξιοπρεπεια, αποκαλυψη, βρισκεται, δημοσιο, δηλωση, δοθει, εδαφος, ειπαν, ειπε, εβδομαδα, εξτρεμισμός, επιρροή, ερχεται, εσωτερικων, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, ληψη, μικρο, πεμπτη, ρητορικη, συζητηση, σχεδιο, φθινοπωρο, χρημα, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, θεματα
Τυχαία Θέματα