Γερμανία: Ρώσοι και Ιρανοί δεν προσκλήθηκαν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Ρώσοι και Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν προσκληθεί εφέτος στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια καθώς δεν δείχνουν πρόθυμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της ετήσιας αυτής διοργάνωσης.

Η διάσκεψη στην οποία παρίσταται η παγκόσμια ελίτ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και είναι γνωστή μερικές φορές ως το «Νταβός για την άμυνα», θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο στις 16-18 Φεβρουαρίου.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα αρχίσουν λίγες μέρες πριν τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής

εισβολής στην Ουκρανία και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος βαθαίνει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή καθώς οι δυτικές χώρες μάχονται ενάντια στις υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Συρία.

Ο Κρίστοφερ Χόισγκεν δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι θα συζητηθούν στη διάσκεψη αυτές οι διενέξεις όπως και άλλες που τυγχάνουν μικρότερης προσοχής αλλά έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στο Σουδάν που συνεχίζεται επί δέκα μήνες εξαιτίας του οποίου έχουν μετακινηθεί εκατομμύρια άνθρωποι.

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι μίλησαν για παράδειγμα για πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια της περυσινής διάσκεψης, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω δέσμευση, δήλωσε ο Χόισγκεν στο Reuters.

«Επομένως ελπίζουμε ότι το Μονάχο προσφέρει τη δυνατότητα να γίνουν τέτοιου είδους μικρά βήματα», δήλωσε ο Χόισγκεν, που υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της πρώην καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο ίδιος αναμένει ότι στη διάσκεψη θα παραστούν υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι. Πέρυσι είχε παραστεί στη διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Ο Χόισγκεν δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Ρωσίας δεν έχουν προσκληθεί επειδή δεν έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ιρανικές και ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσει έχουν προσκληθεί, επισήμανε.

Ο Χόισγκεν, ο οποίος είχε επικριθεί από τον Ισραηλινό πρέσβη στη Γερμανία επειδή τον Οκτώβριο είχε καταδικάσει την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα, είπε ότι αναμένει υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους να παραστούν στη διάσκεψη.

Η Γερμανία είχε ένα δίλλημα για το Ισραήλ, είπε ο ίδιος, καθώς δεσμεύεται για την ασφάλεια της χώρας αλλά επίσης διαφωνεί με τη σημερινή ηγεσία σε μια σειρά από ζητήματα και ως εκ τούτου έχει αναστείλει τις διμερείς διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Χόισγκεν επαίνεσε την υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας του Κιέβου. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση σε όλη την κοινωνία σχετικά με τη σημασία των υψηλότερων αμυντικών δαπανών και τον τρόπο χρηματοδότησής τους, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα