Γεύμα μετά την προπόνηση

Το γεύμα πριν την προπόνηση διασφαλίζει την επάρκεια των αποθηκών γλυκογόνου ώστε να εξασφαλισθεί η βέλτιστη απόδοση. 

Η πρώτη προτεραιότητα μετά την άσκηση είναι να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε απώλεια υγρών κατά την διάρκεια της. Σε γενικές γραμμές ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσετε πόσο θα πιείτε (νερό) είναι:

-Ζυγίζουμε τον εαυτό σας πριν και μετά την άσκηση και αποκαθιστούμε τις απώλειες ύδατος.

-Πίνετε 600-700 ml νερού για κάθε 0,5 kg που χάσατε.

Γεύμα

Είναι επίσης σημαντικό

να καταναλώνετε υδατάνθρακες  εντός 15 λεπτών μετά την άσκηση για να βοηθήσετε στην αναπλήρωση του γλυκογόνου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 100-200gr υδατανθράκων εντός δύο ωρών από την άσκηση είναι απαραίτητη για την επαρκή αναπλήρωση του γλυκογόνου και για τη συνεχή προπόνηση. Περισσότερο απο δύο ώρες αναμονή έχει ως αποτέλεσμα 50 % λιγότερο αποθηκευμένο γλυκογόνο στους μυς. Ο λόγος είναι ότι η κατανάλωση υδατανθράκων διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία βοηθά στην παραγωγή του μυϊκού γλυκογόνου.

Πρωτεϊνικές ανάγκες μεταπροπονιτικά

Η κατανάλωση πρωτεϊνών έχει και άλλες σημαντικές δράσεις μετά την άσκηση. Η πρωτεΐνη προσφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια έντονης και παρατεταμένης άσκησης.

Θρεπτικά σνακ, ιδανικά για μετά την προπόνηση τα οποία θα βοηθήσουν το σώμα σας να “ξεκουραστεί” πιο γρήγορα:

Τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα1 μπολ με δημητριακά και γάλα και 1-2 φρούτα2 φέτες ψωμί με μέλι, 1 ποτήρι γάλα και 1-2 φρούτα1 γιαούρτι με 2-3 κουταλάκια μέλι και 3-4 κριτσίνιαSmoothie από γάλα ρυζιού, μπανάνα, αμύγδαλα, κανέλα και μέλιΦυσικό χυμό πορτοκάλι και 2 φέτες ψωμί με μέλιΣπιτική μπάρα βρώμης και 1-2 φρούταΒραστά αυγά με ψωμί και φυσικχυμό φρούτωνΓιαούρτι με μέλι και καρύδιαSmoothie με γιαούρτι, γάλα, μπανάνα, ωμούς ξηρούς καρπούς, κανέλα, και λιναρόσπορο.

Πηγή: diatrofi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα