Για ενδείξεις που παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση Ισραήλ - Ιράν έκανε λόγο ο Στάνο

Για «ενδείξεις που οδηγούν ή παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, Πίτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν έχει στη διάθεσή της επίσημη επιβεβαίωση πως υπήρξε επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Δεν είδαμε την όποια επίσημη επιβεβαίωση της φερόμενης επίθεσης, αλλά αντιθέτως βλέπουμε ενδείξεις που οδηγούν ή παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση» επεσήμανε, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που

έχει ζητήσει η ΕΕ, μεταξύ άλλων και μέσω των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Τετάρτης όπου οι ηγέτες απηύθυναν «μια ξεκάθαρη έκκληση σε όλες τις πλευρές να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση» σε αυτή την εύφλεκτη κατάσταση, και να επιστρέψουν στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων, που αφορούν την ασφάλεια των ομήρων της Χαμάς και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Όπως είπε, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει τους Υπουργούς Εξωτερικών στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Στάνο επεσήμανε πως η ΕΕ έχει υπόψη τις αναφορές για το συμβάν στο Ιράν, όμως «δεν έχουμε ακόμα ακούσει καμία επίσημη επιβεβαίωση από όποιον φέρεται να εμπλέκεται» και πως για αυτό είναι δύσκολο να υπάρξει μια πολιτική δήλωση για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Κληθείς να σχολιάσει τη μη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της αίτησης για να καταστεί η Παλαιστίνη πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, λόγω βέτο των ΗΠΑ, ο κ. Στάνο σημείωσε πως δεν εναπόκειται στην ΕΕ να σχολιάσει καθώς δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ως οργανισμός. Υπέδειξε ωστόσο πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της πρότασης.

Νωρίτερα από το Κάπρι της Ιταλίας όπου βρέθηκε για τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των G7, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως «πρέπει να ζητήσουμε από το Ισραήλ για μια συγκρατημένη απάντηση στην επίθεση των Ιρανών».

«Δεν μπορούμε να έχουμε κλιμάκωση, δεν μπορούμε να πάμε βήμα - βήμα, απαντώντας κάθε φορά, προς έναν περιφερειακό πόλεμο» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή που θα προκαλέσει αναταραχή στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», ενώ κάλεσε για εκεχειρία στη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα