Για εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ και υποκρισία ΕΕ κάνει λόγο η Ε.Θεοχάρους

Για προσπάθεια εθνοκάθαρσης στο Αρτσάχ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και για υποκριτική στάση της ίδιας της ΕΕ σε σχέση με τα τεκταινόμενα στον νότιο Καύκασο, κάνει λόγο στο ΚΥΠΕ, η Ελένη Θεοχάρους κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η πρώην Ευρωβουλευτής και Επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας Αρτσάχ είπε πως αυτή η τραγωδία ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετό καιρό,

τουλάχιστον από τον πόλεμο των 44 ημερών το 2020 «αν και είχε διαφανεί η αδιαφορία του Γερεβάν να προστατεύσει το λαό του Αρτσάχ, τον λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως υπήρξαν άνθρωποι στο Γερεβάν που μιλούσαν εδώ και καιρό για εκ νέου παραχώρηση της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς τη θέληση του λαού του Αρτσάχ. Ωστόσο, είπε, τη μεγαλύτερη ζημιά την έκανε η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, που δεν έκρυψαν ποτέ τις προθέσεις τους και συνέχισαν να εξοπλίζονται και να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι διέθεταν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, με τα οποία μπορούν να εκβιάζουν - κατά την έκφρασή της - και την ΕΕ αλλά και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, ακόμα και την ίδια τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ο πόλεμος των 44 ημερών που οδήγησε στην κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της περιοχής.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε, στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, ότι το Αρτσάχ «δεν είναι αποσχιστικό κίνημα» καθώς πριν από το 1922 δεν υπήρχε το κράτος Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ίδρυσαν οι Σοβιετικοί, ούτε το Αρτσάχ ήταν μέρος αυτού του «υποτιθέμενου κράτους». Αυθαίρετα, εξήγησε, τα Σοβιέτ αποφάσισαν να δώσουν το Αρτσάχ και άλλες αρμενικές περιοχές που κατοικούνταν από Αρμενίου εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια, στο νέο υπό σύσταση κράτος του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο «όλων των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει εκείνη την εποχή στην περιοχή», στην Οσετία, στην Κεντρική Ασία, στο Ντονμπάς και στην Κριμαία αργότερα, όπως είπε.

Οι Αρμένιοι ποτέ δεν το αποδέχθηκαν αυτό και ήταν σε συνεχή εξέγερση από το 1922, συνέχισε. Το 1988 πήρε μια πιο συγκεκριμένη μορφή, όπως είπε, η εξέγερση με διαδηλώσεις εναντίον της διοίκησης του Αζερμπαϊτζάν και το 1991 μπήκαν στο Αρτσάχ και «είχε αρχίσει ήδη η επανάσταση που έληξε με το έπος της απελευθέρωσης του Αρτσάχ» και της δημιουργίας της ανεξάρτητης «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» που δεν αναγνώρισε κανείς.

Αυτό που γίνεται, σημείωσε η κ. Θεοχάρους, «είναι μια εθνοκάθαρση, καθώς σκοτώνουν ανθρώπους καθημερινά», ενώ έκανε λόγο για «τρομακτική και προκλητική αδιαφορία της Ευρώπης, η οποία υποτίθεται υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η κ. Θεοχάρους τόνισε πως η ΕΕ «ξεσήκωσε» την Αρμενία πως θα την εντάξει στους κόλπους της, με την Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής να επισκέπτεται τη χώρα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ανατολικής γειτονίας. «Τους υπόσχονταν λαγούς με πετραχήλια, βοήθησαν τον Πασινιάν να πάρει την εξουσία με το πρόσχημα της διαφθοράς των προηγούμενων Κυβερνήσεων και σε τελική ανάλυση αυτός ήταν ο εγκάθετος που δημιούργησε την όλη κατάσταση, αποφασισμένος να παραδώσει το Αρτσάχ στους Αζέρους», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ποτέ δεν υποστήριξε τις κινήσεις των Αρμενίων του Αρτσάχ και από άποψη εξοπλισμού, το Αρτσάχ είχε παραμείνει στην εποχή πριν από το 1991, ενώ από την άλλη μεριά οι Αζέροι εξοπλίζονταν με ντρόουνς, πυραύλους και άρματα μάχης. «Για αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα το οποίο οδήγησε στη σημερινή συμφορά», είπε και τόνισε πως ακόμη και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να διασωθεί ο λαός και να παραμείνει στον τόπο του και «να μην αφεθεί να γίνει αυτή η εθνοκάθαρση», καθώς «είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η κ. Θεοχάρους επεσήμανε πως τα ίδια λάθη κάνουμε και στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα να διδαχθούμε από το πάθημα των Αρμενίων του Αρτσάχ.

«Εμείς, όσο μπορούμε, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά δυστυχώς εις ώτα μη ακουόντων» καθώς, όπως πρόσθεσε, «το ΦΑ της Ρωσίας διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν». Όπως σημείωσε, το ΦΑ της Ρωσίας το «βαφτίζουν» αζέρικο και το πουλάνε στην Ισπανία και στο Βέλγιο.

Η κ. Θεοχάρους έκανε τέλος λόγο για «υποκρισία της ΕΕ», με την Κύπρο να έχει θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά την οικονομία της προκειμένου να εφαρμόσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, και η ΕΕ να αγοράζει ουσιαστικά ΦΑ εις βάρος της ευημερίας και της ζωής του λαού του Αρτσάχ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα