Η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να αποκρούσει μια επίθεση λέει ο Πιστόριους

Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, σε συνέντευξη του, επανέρχεται σε πρόσφατη δήλωσή του ότι η Γερμανία πρέπει να καταστεί «ικανή για πόλεμο», εξηγώντας ότι θα πρέπει η χώρα να είναι σε θέση να αποτρέψει ενδεχόμενη επίθεση, «είτε αυτό αρέσει σε όλους είτε όχι».

Ο Πιστόριους ξεκαθαρίζει ότι ο Ομοσπονδιακός Στρατός

(Bundeswehr) είναι σε θέση να το κάνει αυτό, παραδέχεται όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, προκειμένου η Γερμανία να γίνει η «ραχοκοκαλιά της αποτροπής στην Ευρώπη».

Ο Υπουργός σημειώνει ότι με τον όρο «ικανός για πόλεμο» στόχος δεν είναι να προκαλέσει φόβο ούτε να οδηγηθούμε στον μιλιταρισμό, αλλά να μπορούμε να αντιληφθούμε μια σοβαρή απειλή: ακόμα και ένας πασιφιστής ή πόσο μάλλον ένας πασιφιστής, θα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί αλλά και να βοηθήσει άλλους να αμυνθούν. Μάλιστα, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι περίπου τα δύο τρίτα των Γερμανών τάσσονται υπέρ της συνέχισης της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ το 72% θεωρεί σωστό το να δαπανάται το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Το τρέχον έτος, όπως επισημαίνει, το Υπουργείο Άμυνας έχει καταθέσει 40 εξοπλιστικά προγράμματα προς έγκριση στο Κοινοβούλιο (Bundestag) και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθούν άλλα 15, ενώ εκτιμά ότι το επόμενο έτος ενδεχομένως να κατατεθούν προγράμματα σε τριψήφιο αριθμό.

Ο Μπόρις Πιστόριους υπογραμμίζει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του και προειδοποιεί ότι αν η Ρωσία κέρδιζε τον πόλεμο, δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία, αλλά θα συνέχιζε και στη Μολδαβία και τη Γεωργία και ενδεχομένως κατόπιν στη Βαλτική, συνεπώς σε νατοϊκό έδαφος. Ερωτηθείς τι σημαίνει για τον ίδιο ότι η Ουκρανία πρέπει να «νικήσει», υπογραμμίζει ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο το δυνατόν καλύτερα στη μάχη απόκρουσης της Ρωσίας ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο για τη χώρα. «Όλα τα υπόλοιπα είναι μια ερμηνεία που πρέπει να δώσει η Ουκρανία», λέει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί αποστολής πυραύλων τύπου Taurus ο Μπόρις Πιστόριους απαντά ότι δεν έχει κάποια νέα πληροφορία επί του θέματος.

Εν συνεχεία επισημαίνει ότι το επόμενο έτος θα διατεθεί το 2,1% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, καθώς και ότι έχει ζητήσει να του υποβληθούν μέχρι το Πάσχα του 2024 σχέδια για διαρθρωτικές αλλαγές στην Bundeswehr. Τέλος, χαρακτηρίζει «λάθος» την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, αλλά παραδέχεται ότι για την επανεισαγωγή της υπάρχουν διαρθρωτικά και συνταγματικά προβλήματα, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι θα δοθεί νέα δυναμική στη συζήτηση αυτή.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα